Rapunzel Blogger Amber tule terlenka Naaibenodigdheden Kostuum Verkleed kleding Cosplay & Fantasy

Rapunzel: De rok en mouwen maken

1 mei 2023

Rapunzel: Mijn ballet geïnspireerde kostuum

Hier het tweede deel van hoe ik mijn zelf ontworpen en ballet geïnspireerde Rapunzel kostuum heb gemaakt. In deze blogpost vertel ik over het maken van mijn rok en mouwen.

Benodigdheden:

Na het maken van mijn korset voor Rapunzel ben ik begonnen met het maken van de rok. Hiervoor heb ik een aantal verschillende stofjes van Budgetstoffen gebruikt, om de prachtige illusie van verschillende kleurlagen te creëren. In deze blogpost ga ik vertellen hoe ik dit gedaan heb.

Een cirkel rok maken zonder patroon

Voor het berekenen van hoe groot mijn cirkel rok moet zijn, gebruik ik altijd een hele handige website https://www.omnicalculator.com/everyday-life/circle-skirt. Hier hoef je alleen maar in te vullen hoe groot je wil dat je rok wordt (kwart cirkel, halve cirkel, ¾ cirkel of een hele cirkel), hoeveel centimeter je middel is en hoe lang je wilt dat de rok is. Dan krijg je er een waist radius en een fabric length uit.
Een cirkel rok op de stof tekenen is ook vrij simpel. Je vouwt de stof dubbel op de recht van draad. Zorg ervoor dat de randen precies op elkaar liggen. Voor een korte cirkel rok kan je de stof ook nog een keer dubbel vouwen op de dwars van draad. Mijn rok was hier echter te lang voor, dus ik heb hem alleen op de recht van draad dubbel gevouwen. Dan teken je het op de stof op dezelfde manier zoals op de foto te zien is. Ik begin altijd met mijn middel, of de ‘waist radius’, als je de cirkel rok rekenmachine gebruikt. Ik hou mijn meetlint op hetzelfde punt (de hoek van de stof) en meet dan vanaf de ene rand tot en met de andere rand. Als je dit heb gedaan krijg je in de hoek van je stof een deel van de cirkel. Of dit een halve cirkel of een kwart cirkel is, hangt af van de lengte van je stof.
Als je de lijn van de middel omtrek (waist radius) gemaakt heb, kan je deze uitknippen en verder gaan met de daadwerkelijke lengte van de rok. Deze lengte komt ook de berekening. Stel dat de lengte 50 centimeter is. Dan leg je het begin van je centimeter op het begin van de lijn van je middel, die je net uitgeknipt hebt en dan meet je 50 centimeter recht naar beneden.
Hier zet je vervolgens een streepje of een speld. Dan verschuif je een klein stukje op de middel lijn en meet weer 50 centimeter recht naar beneden. Dit blijf je doen tot je op de andere hoek van het middel bent. Vervolgens knip je langs deze nieuwe lijn, dan vouw je de stof open en dan heb je een cirkel rok.
Deze methode werkt ook voor een ¾, halve of kwart cirkel rok. Dan is alleen de manier waarop de rok gevouwen wordt anders.
Het is ook belangrijk erbij te zeggen dat er bij de berekening 2 cm zoom is gerekend.

Mijn Rapunzel rok

Voor het maken van de rok ben ik begonnen met het knippen van 5 cirkel rokken, 2 van elke soort stretch tule en één onderrok van de lila Terlenka. Omdat mijn rokken vrij lang zijn, kon ik ze maar per halve cirkel knippen. Hierdoor heb ik naden aan de zijkanten van de rok zitten. Deze heb ik voor elke rok aan elkaar genaaid, behalve de bovenste laag, want hier moest ik nog wat extra’s aan toevoegen, namelijk het kant aan de onderkant.
Ik heb als decoratie 6 meter kant besteld op Etsy. Dit heb ik helemaal rondom uitgeknipt en met de hand aan de onderkant van mijn rok genaaid. Om de stof tijdens het hand naaien goed strak te houden heb ik een borduur ring gebruikt. Ik ben in totaal een volle week bezig geweest met het vastnaaien van het kant aan de onderkant en heb twee seizoenen van Outlander op Netflix kunnen kijken…
Toen het kant eenmaal vastgenaaid was ben ik alle rokken aan elkaar vast gaan naaien. Om een illusie te creëren van verschillende kleuren die door elkaar heen lopen heb ik als onderlaag het lila terlenka gebruikt, dan twee lagen stretch tule cassis en daarover twee lagen stretch tule oud roze. De bovenste laag oud roze heeft het kant aan de onderkant vastgenaaid.
Met rijgdraad heb ik de het middel van de rokken aan elkaar genaaid en ben toen de middel band gaan maken. Ik heb een middel van 100 centimeter geknipt voor mijn rok, omdat ik wilde dat de hij geplooid zou zijn. De band die ik voor mijn middel gemaakt heb was ook 100 centimeter. Voor het maken van deze band neem ik meestal 10 centimeter, 2 centimeter zoom en dan 4 centimeter voor de voorkant en 4 centimeter voor de achterkant. Deze heb ik aan de rok vastgenaaid en een elastieken band erdoorheen getrokken. Voor de afmeting van deze band heb ik mijn originele middel maat genomen: 70 centimeter. Door dit te doen werd de rok vanzelf ingeplooid.

De mouwen

Het maken van de mouwen ging eigenlijk precies hetzelfde als het maken van de rok. De mouwen zijn dan ook eigenlijk 2 hele kleine cirkel rokken. Voor de middel maat heb ik de omtrek van mijn arm genomen, op de plek waar ik wilde dat mijn mouw zou zitten. Voor de lengte van de rok heb ik de lengte van mijn mouw genomen. Deze cirkel rokken heb ik vastgenaaid aan een band die ik op dezelfde manier gemaakt heb als de band van mijn rok.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties