Velours / Fluweel Blogger Karin Kussens Huis & Tuin Hobby

Bankkussens van Furnish Velvet

29 oktober 2020
Furnish velvet kussens

Bankkussens van Furnish Velvet

De herfst is echt begonnen! Tijd om weer naar binnen te gaan en je huis gezellig te maken. Onze bankkussens konden wel een upgrade gebruiken, dus ik besloot om zelf kussenhoesjes te maken, natuurlijk helemaal naar mijn eigen smaak!

Ontwerp en naai je eigen bankkussens van de prachtige Furnish Velvet stof!

Benodigdheden voor het kussen:

De stof Furnish velvet

Voor mijn kussens gebruikte ik roze Furnish velvet: een dikke, fluwelen stof met een hele luxe uitstraling. Furnish velvet heeft een mooie glans en voelt zacht vanwege de fluwelen ‘haartjes’.

De stof is van zware kwaliteit waardoor het best zwaar weegt. Die gigantisch dikke stapel die je op de rechterfoto ziet, is namelijk maar anderhalve meter!

Perfect dus voor een knusse, gezellige winterse look.

Benodigdheden kussens maken

Mijn tips voor het werken met Furnish velvet

Een kussensloopje is een typisch beginners projectje, maar deze stof is helaas niet zo geschikt voor beginners. Normaal gesproken kom ik in een uurtje heel ver met een kussensloop, maar vanwege de stof werd dit wel een paar uur langer. Dit zijn mijn tips zodat jij jouw kussen wél in een uurtje klaar kunt hebben: 

 

 • Door de haartjes glijden de stofdelen langs elkaar heen en verplaatst het zich continu. Alleen de delen aan elkaar spelden is daardoor niet genoeg, je zult het moeten rijgen. 
 • Zet eerst de rits in bij een vierkant kussen en naai dan pas de zijkanten.
 • Gebruik geen onzichtbare rits, maar een normale. Door de dikheid van de stof is het namelijk erg moeilijk om dicht en precies genoeg bij de rits te kunnen stikken.
 • De stof rafelt flink, dus knip niet te krap
 • Door het rafelen raakt de stof steeds wat fluwelen ‘haartjes’ kwijt, waardoor de vloer en tafel er na het knippen uitzag alsof er een roze sneeuwstorm was geweest. 

Het maken van een kattenkussen met snuitje

Kattenkussen

Ik kon het niet laten om naast een standaard vierkant kussen, ook een kussen te maken in de vorm van een kat. Dit heb ik als volgt gedaan: 

 

 • Teken een vorm van een kattenhoofdje (of een ander dier!) op patroonpapier of rechtstreeks op de achterkant van de stof. Omdat ik erg slecht ben in tekenen, heb ik via Google een afbeelding gezocht en deze op 200% uitgeprint en deze als patroon gebruikt. 
 • Knip een voor- en achterkant uit de Furnish velvet.

 

 • Het gezichtje maakte ik op dezelfde manier: een kattensnuitje op groot formaat uitprinten, uitknippen, op de stof spelden en knippen. Voor de stof gebruikte ik zwarte punta di roma, wat een mooie dikheid heeft. 
 • Rijg het gezichtje vast op de voorkant van het kussen. Ook hierbij geldt dat alleen spelden niet genoeg is, omdat de haartjes de applicatie weer verschuiven.
 • Naai de randjes van de applicatie vast aan het kussen. Een speciaal naaimachinevoetje is handig hierbij, maar het kan ook met een normaal voetje. Werk dan langzaam en doe je naaimachinevoetje regelmatig omhoog om de stof te kunnen draaien.

 

 • Rijg vervolgens de voor en achterkant aan elkaar en stik deze. Laat een gat over van ongeveer tien centimeter. 
 • Vul het kussen. Dit kan met kussenvulling, maar je kunt ook oude lapjes gebruiken! Ik verzamel de lapjes stof die ik afknip bij mijn projecten en bewaar deze in een tas. Deze pasten allemaal in mijn kat. Let op: knip de stof in kleine reepjes om harde proppen in je kussen te voorkomen. En ook: het kussen wordt wel erg zwaar als je hem vult met lapjes.
 • Sluit het gat vervolgens door het met de hand dicht te naaien.

 

En voila, daar is je eigen kussen! Mocht de furnish velvet niet naar je smaak zijn, dan zijn er nog heel veel andere mooie meubelstoffen waar je uit kunt kiezen. 

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties