Quick en easy Kerst tule Handige Tips Naaitechnieken

Een sierlijke tule rok maken van gratis patroon!

8 december 2022

Een makkelijk naaiproject, met een feestelijk resultaat!

Ans naaide voor ons een tule rokje en deed dit met behulp van de DIY in deze blog. Een groot succes, want de ontvanger van het rokje is er erg blij mee!

Benodigdheden

Kies eerst jouw favoriete stoffen voor de tule rok!

De kleur/soort tule, het elastiek en de tricot/jersey voor de voering kan je natuurlijk helemaal naar eigen smaak samenstellen.

Tip: Je kan tussen de tricot en de stretch tule, laagjes harde tule gebruiken om wat meer volume te creëren, de zachte tule als bovenste lagen draagt wel het meest fijn.

Ook met de tailleband kan je eindeloos variëren, van effen tot glitterelastiek,  gestreept of met een ander tof printje.

Zo zet je de tule rok in elkaar!

Stap 1: maak je eigen patroon

Je begint met het opmeten van de heupmaat, in dit geval 56 en dat deel je door 6,28, dan kom je uit op 8,92 cm. Vanaf de punt meet je 8,92 cm naar beneden, zo krijg je de taille lijn (foto 1)

Bepaal vervolgens hoe lang je de rok wilt hebben, in dit geval 30 cm en meet dan vanaf de taille lijn naar beneden (foto 2).

bereken de maat
bereken de maat

Stap 2: leg het patroon op de stof

Knip het patroon uit (foto 1) en pak je stof erbij. Zorg dat de stof op de stofvouw dubbel ligt en vouw hem dan, vanaf de zijkant nog een keer dubbel. Op deze manier heb je 4 lagen stof (zie foto 2).

Leg het patroon op de stof en zorg dat de randen van het patroon aansluiten op de stof. Op deze manier krijg je een aaneensluitende cirkel (foto 3).

Stap 2: knip de stof

Vervolgens knip je het gewenste aantal lagen tricot, harde tule en zachte tule voor de rok. Hoeveel lagen je kiest, is helemaal aan jou.

Stap 3: de lagen aan elkaar vaststikken

Stik dan per stofsoort de lagen aan elkaar vast.

Stap 4: stik de rokdelen vast aan het tailleband

Knip het elastiek/tailleband op de gewenste lengte en naai deze vast aan elkaar vast. Stik hem aan de achterkant even plat, wel zo comfortabel.

Deel het tailleband op in 4 gelijke delen en zet op de vouwen met speldjes vast, doe dit ook bij de rok. Match de speldjes van het elastiek met de speldjes van de rok en speld het elastiek nu op 1 cm vanaf het elastiek vast op de rok. Op deze manier heb je een mooie verdeling en kan je beginnen met het vast stikken!

Je kunt combineren met allerlei verschillende stofsoorten en tailleband. Op deze manier heeft je creatie elke keer weer een compleet andere look. Of gebruik net als Ans leuke bloemetjes om vast te zetten op het rokje.

Het patroon tekenen lijkt misschien moeilijk, maar is echt goed te doen. Wil je hierover meer informatie? Bekijk dan zeker even onderstaand filmpje. Hier legt Lisanne het je allemaal nog een keer uit.

You Might Also Like

5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
monique
monique
7 maanden geleden

Super, dank je wel!