Damesmode Blogger Karin Handige Tips Naaitechnieken

Winters rokje van een gratis patroon, met knoopsluiting

16 december 2021

Ik ben dol op flanel en behalve een typische ‘houthakkersblouse’, vind ik deze stof ook goed bij rokjes passen. Het heeft zo’n gezellige winterse uitstraling! Het leuke van ruitjes is dat je kunt spelen met de richting van de ruiten om zo een heel eigen ontwerp te maken. Ik draaide de ruiten diagonaal.

Benodigdheden

Voor dit rokje koos ik de stof “Black/Blue/White Tartan”, maar je kunt nog veel andere kleursamenstellingen vinden in de categorie Flanel.

Patroon: Sandy circle skirt

Dit rokje is de Sandy cirkelrok. Deze maakte ik met behulp van de Freesewing website, waarop je je maten kunt ingeven en hoe wijd je de rok wilt hebben. Ik ging voor een variant zonder tailleband en qua grootte ging ik voor een kwart. Met een kwart heb je een vrij strak rokje, die aan de onderkant iets wijder uitloopt. Het rokje wordt aan de binnenkant afgewerkt met een beleg.

Een kwart cirkelrok

Mijn rokje had twee pogingen nodig voordat het een succes werd. In de eerste instantie had ik de ruiten op het achterpand ook diagonaal laten lopen. Dat ging best prima, totdat ik een rits probeerde in te zetten. Doordat de stof schuin van draad ligt (op de bias) en de rits niet meerekt, kreeg ik heel erg veel rare hobbels in de rits.

Wikkelrokje met knoopsluiting

Mijn tweede ontwerp was daarom een beetje uit nood geboren. Ik ging op zoek naar een andere sluiting voor mijn rokje, en bedacht me dat een knoopsluiting ook leuk kon zijn. Niet eentje door het midden, want dan zou het de diagonale print breken, maar aan de zijkant. Ik knipte daarvoor het achterpand opnieuw, die ik verlengde met zo’n 10 cm zodat het een wikkelrokje kon worden. Vanaf de bovenkant zette ik vijf grote gouden knopen aan. De knopen zijn niet alleen functioneel, ze zijn ook nog eens een leuke eyecatcher!

Tips voor het veranderen van de draadrichting

Mijn poging om de draadrichting te veranderen kwam uiteindelijk goed, maar er zijn zeker wel een aantal factoren om rekening mee te houden.

 

Om nog even kort samen te vatten wat we precies bedoelen met de draadrichting: dit is de richting waarin de stof geweven wordt. Deze loopt parallel aan de zelfkant. Op patroondelen staat de draadrichting aangegeven, en zo leg je ze op de stof. Als je de stof op deze manier knipt, zul je het beste resultaat hebben.

 

Je kunt er echter wel voor kiezen om toch van de draadrichting af te wijken. Bijvoorbeeld omdat je de print zo leuker vindt of dat je anders te weinig stof hebt. Hier zijn een paar tips om rekening mee te houden als je toch met de richting van je draad of print wilt spelen.

 

  • Heeft de stof stretch? Dan is het moeilijk de draadrichting te veranderen. Als je de stretch verticaal laat lopen in plaats van horizontaal, dan zal het kledingstuk in de breedte te krap zijn, en in de lengte zal je kledingstuk gaan ‘groeien’ en uitrekken.
  • Bij stoffen die geen stretch hebben, zoals katoen, linnen of canvas, heb je een grotere kans dat je je stof een kwartslag kunt draaien zonder enig probleem.
  • Als je de stof schuin van draad knipt (dus diagonaal op 45 graden, zoals ik deed), dan rekt de stof meer mee. Hierdoor kan het zo zijn dat het kledingstuk niet meer zo past zoals bedoeld. Bij patronen die hier specifiek voor zijn bedoeld valt en drapeert de stof wel heel mooi.
  • Zorg er voor dat je de patroondelen allemaal dezelfde kant op knipt. De stof kan een vleug hebben waardoor je kleurverschil krijgt in je kledingstuk.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties