Blogger Ashley Kostuum Verkleed kleding Cosplay & Fantasy

Een Cosplay costume: Sheryl Nome

10 januari 2019

Als Cosplayer en theater vormgever heb ik elke dag met naaiwerk te maken.
Het verschil tussen de twee? Met Cosplay vertaal je een 2D design naar je eigen lichaam.
Het mooie hiervan zijn de extra vaardigheden die je leert. Denk aan bijvoorbeeld stofkeuze. Hoe kun je van een cartoon zien wat voor stof ze aan hebben?

In dit blog wil ik graag een inzicht geven van het proces van deze cosplay kostuums. Hiervoor heb ik een voorbeeld genomen van het volgende kostuum.

Het kostuum op de foto is uit een serie genaamd ‘Macross Frontier’. Het karakter is Sheryl Nome, een universum wijd bekende zangeres.

Omdat de serie zich afspeelt in een fantasy wereld is het altijd moeilijk stoffen uit te kiezen. In dit geval heb ik gekozen om basis stoffen als Katoen te combineren met luxere stoffen zoals Leer en Suède, om zo deze luxere stoffen meer te laten uitkomen.

Benodigdheden voor het Sheryl Nome kostuum:

Uiteindelijk heb ik gekozen voor de volgende stoffen:

Verder zit er een paarse Lycra en een Fuchsia Nepleer in verwerkt.

Hoe maak je het Sheryl Nome kostuum?

Om te beginnen maak ik graag alle patronen eerst. Ik maak heel weinig gebruik van confectie patronen, aangezien ze zo erg moeten worden aangepast om de goede vorm te krijgen.
Vaak teken ik de patronen vanaf het begin zelf.
Een tip om hiermee te beginnen is om goed te kijken naar kleding uit je eigen kast. Waar zitten de naden? Is er gebruik gemaakt van Coupes? Hoe is alles afgewerkt?

Het enige onderdeel van dit kostuum waarvoor een bestaand patroon als basis is gebruikt is het korset. Hiervoor is het Simplicity 1345 h5 patroon gebruikt.
Het patroon is aangepast op mijn maten, de naden verlegd en alles zo aangepast dat het gemaakt is voor een rits en ijzeren baleinen.

Voor een korset als deze gebruik ik graag stalen baleinen. Plastic baleinen buigen heel snel mee met het lichaam en geven hierdoor niet veel vorm.
Ook al is dit geen korset om ingesnoerd te worden, toch hou ik graag een goede lijn erin.

Verstevigen met vlieseline

Een leuke nieuwe techniek die ik kon gebruiken bij dit kostuum zit in het rokje. Doordat de onderkant van het rokje een hele aparte vorm had, moest ik een manier vinden om te zorgen dat ik deze in vorm kon knippen zonder dat deze rafelt.
Hiervoor heb ik uiteindelijk voor vlieseline gekozen! Het hele rokje heeft aan de binnenkant een laag zwarte strijk vlieseline, wat ervoor zorgt dat de rok een leuke vorm krijgt en niet rafelt!

Verder waren de steentjes erop ook heel leuk. Veel kant en klare opnaai steentjes zijn heel saai 1 kleur. Voor deze heb ik ze 1 voor 1 gelakt met 2 kleuren nagellak. Hierdoor hebben ze een mooie glans en konden ze alsnog makkelijk opgenaaid worden.

Het hoedje van Sheryl Nome

Het hoedje was erg leuk om te maken! Ik begon met een basis vorm maken van foam.
Deze basisvorm heb ik bekleed met het suède en aan elkaar gestikt.

Doordat er foam aan de binnenkant zit, kunnen de steentjes en de strik aan de achterkant er alsnog gewoon opgenaaid worden. Dun foam (2mm) kan zelfs door de meeste naaimachines als je langzaam naait!

Uiteindelijk heb ik het hoedje ook op de pruik genaaid. Zo kan deze nooit afvallen!

Dit kostuum was uiteindelijk super leuk om te maken en ik ben blij dat ik veel verschillende soorten stof heb kunnen gebruiken! Ze vallen mooi samen op de foto’s en ik hoop dat jullie gemotiveerd zijn om ook eens te kiezen voor aparte stof combinaties!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties