Damesmode Blogger Karin Naaitechnieken

Casual krijtstreep broek van katoenen pantalonstof

29 maart 2021
Pantalonstof

Casual krijtstreep broek van katoenen pantalon-stof

Nu dat we voornamelijk vanuit huis werken, vind ik het maar onzin om me ‘s ochtends in een strakke skinny jeans te wurmen. Toch wil ik niet helemaal in joggingbroeken leven dus een casual broek van een comfortabele stof is dan een fijn alternatief!

Pantalonstof van katoen met elastan

Deze pantalonstof bestaat uit katoen, met een klein percentage elastan. Katoen is normaal gesproken vrij stug, maar met de elastan is het de perfecte vezelmix voor een broek. Hierdoor vormt de pantalon zich beter naar je lichaam en draagt heel comfortabel. Een ander fijn punt erbij is dat het niet zo kreukt als een kledingstuk wat alleen uit katoen bestaat. De stof is ook vrij dik, dus het wordt geen luchtige zomerse broek maar meer een nettere pantalon.

Ik ging voor de grijze variant met klassieke witte krijtstreep. Het werkte heel fijn en snel met deze stof, het naait namelijk net zoals normale katoen. Ik denk daarom ook dat het heel geschikt is om mee te werken voor beginners.Naast een broek past deze stof volgens mij heel goed bij een jurk (wel een chique ‘shiftdress’), kokerrokje maar ook een mooi colbert.

Een casual broek maken

Het patroon wat ik gebruikte voor mijn broek had ik al eens eerder gemaakt. Het is de Raquel (S1048) broek uit het tijdschrift My Image 17. Echter was mijn eerste versie in een vreemde stof die veel te veel meerekte. Ik weet nog dat ik het heel moeilijk vond om een gulp te maken, maar dat door de rek die gulp helemaal niet nodig was en ik voor niets zo moeilijk had gedaan!

Echter bleek het helemaal niet voor niets dat ik deze eerste variant had gemaakt, want nu wist ik precies wat ik moest doen met deze stof. Dit keer ging het heel vlot om de gulp in te zetten. Nu moet ik ook wel eerlijk toegeven dat de stof ook kleine foutjes mooi verhuld.

De tailleband verstevigde met vlieseline, zodat hij niet omklapte. Wel veranderde ik het patroon een beetje, want de tailleband hoort eigenlijk recht te zijn. Mijn lichaam is echter helemaal geen recht blok, dus ik heb een nieuwe, gebogen tailleband gemaakt.

Riemlusjes maken

Ondanks de beter passende tailleband en dat ik de maat al eens uitgeprobeerd had, bleek de broek toch niet perfect aan te sluiten. Gelukkig is dat gemakkelijk op te lossen met een riem, maar daarvoor had ik wel riemlusjes nodig. Riemlusjes zijn heel gemakkelijk zelf te maken:

Meet de hoogte van je riem. Bij mij was dat 4 cm. Tel daar aan elke kant 1,5 cm bij op, dus 7 cm. Maak dan reepjes stof van deze lengte en ongeveer 4 cm breedte. Vouw hem 1 keer door midden, en vervolgens de buitenste randjes naar binnen en pers deze. Zo kom je uit op een riemlusje van ongeveer een centimeter breed. Stik vervolgens de zijkantjes vast.

Dan naai je deze met de machine of met de hand aan de tailleband. Doe eerst het bovenste stukje, pers hem naar beneden en zet hem dan aan de onderkant vast. Als de stof flexibel genoeg is lukt het me vaak om dit onder mijn naaimachinevoetje te wurmen, maar bij dikke stof doe ik het met de hand.

Mijn casual broek van pantalonstof

Ik vind dat mijn broek superleuk is geworden! Met sneakers en een trui ziet hij er lekker casual uit, maar met een blouse en hakken wordt hij veel chiquer. Ik houd ervan als mijn kleding lekker veelzijdig is, dan kan ik het bij elke gelegenheid dragen!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties