Blogger Marga Damesmode Avondkleding/Feestdagen Velours / Fluweel

Een chique betaalbare avondjurk

1 december 2020

Hoe maak je een chique betaalbare avondjurk? Dat is eenvoudiger dan je denkt.  Met een goed naaipatroon en stoffen zoals: fluweel, panne de velours en pailetten, kun je al snel iets heel bijzonders maken.

Vogue 1520: een chique avondjurk
Een prachtige jurk is de Vogue V1520 van designer Badgley Mischka. Badgley Mischka is een designer die prachtige galakleding, bruidskleding en gelegenheidskleding maakt.  Dit ontwerp past precies in dat rijtje.

 

Het is een elegante jurk die een paar grote voordelen heeft.

Een chique betaalbare avondjurk en drie voordelen!

Ten eerste kleedt de jurk af.  Met andere woorden: deze jurk toont jou een paar kilo lichter. Dit komt doordat er plooien verwerkt zijn vanaf de borsten tot onder de taille.  Hier kun je dus mooi een buikje in verstoppen.

Ten tweede is de jurk van goedkopere stof te maken.  Kies je voor stretch fluweel of voor velours de panne, dan kost de jurk geen vermogen.  Dit zijn namelijk stoffen die niet in de dure prijscategorie vallen.

Ten derde is de jurk tijdloos.  Als je deze jurk later nog eens draagt voor een feestelijke gelegenheid zal de jurk echt niet oubollig zijn.

Welke stof en kleur kies je?

Op het naaipatroon worden deze stoffen geadviseerd: Stretch Velvet, ook wel bekend als Lycra Velours. Sequin Mesh, Rayon Spandex. En voor de voering: Tricot. Met ‘sequin mesh’ wordt stretch paillettenstof bedoeld en ‘Tricot’ voor de voering is een (te) korte omschrijving van: tricotvoering, ook wel bekend als charmeuse.

Belangrijk is dat de stoffen in zowel de lengte als de breedte goed kunnen stretchen.  Op de zijkant van een naaipatronen envelop staat vaak een streep met verlenging aangegeven. Hiermee wordt bedoeld in hoeverre de stof rekbaar moet zijn. De stof zou je moeten kunnen uitrekken van 10 cm. naar 15 cm.

Zolang je kiest voor Stretch fluweel of velours de panne, hoef je dit niet dubbel te checken. Deze stoffen staan bekend om hun stretch-eigenschappen.

Naaien en knippen:

Bij het knippen van de stof moet je even goed opletten. Leg de stof niet dubbel, maar enkel op een tafel of op de grond. Het voorpand heeft alleen al de volle ruimte nodig omdat deze in een grote boog wordt geknipt, vanwege de rimpels. Kijk goed naar hoe vaak je de stof moet knippen. De meeste panden namelijk maar één keer, zelfs de rugpanden.  Voor de voering geldt een ander knipschema. Zorg dat je voldoende stof hebt geknipt want het patroon bevat wel veel stof.
Stretch fluweel of velours de panne is niet gemakkelijk om te knippen. De stof glijdt snel weg.  Speld de patroondelen met extra veel spelden op de stof en gebruik gewichtjes in het midden van de panden.

Voor het naaien geldt hetzelfde. Veel spelden, desnoods vooraf rijgen. Dit voorkomt een hoop frustraties. Let erop dat je een stretchnaald gebruikt en een speciaal voetje voor (tegen) gladde stoffen is ook een erg fijn hulpmiddel.

Conclusie:

Ik heb dit naaipatroon uitgekozen omdat het een jurk is die je redelijk gemakkelijk kan maken, de stoffen zijn niet duur en vooral omdat de jurk een prachtige feestelijk uitstraling heeft.

De jurk is bovendien tijdloos, dus je kan de jurk bij meerdere gelegenheden aandoen, ook in de komende jaren, als het (hopelijk) weer mogelijk is de feestdagen met meer vrienden en familie te vieren.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties