Damesmode hydrofiel Blogger Karin

Fibre Mood Edith blouse van hydrofiel

18 februari 2022
Fibre Mood Edith

Lange tijd dacht ik dat hydrofiel alleen geschikt was voor babyspulletjes. Sinds kort ben ik er echter van overtuigd dat het ook heel goed gebruikt kan worden voor damesmode. Voor deze unieke blouse van Fibre Mood met gigantische volant en knoopsluiting op de rug ging ik aan de slag met zwarte hydrofiele stof.

Door de zwarte kleur, de hoge halslijn en de volant vind ik dat de blouse een beetje een victoriaanse uitstraling heeft gekregen. Het is eens iets anders dan wat ik normaal draag en het bevalt me goed!

Benodigdheden

Edith uit Fibre Mood 18

Wat me meteen aantrok bij dit patroon was de prachtige achterkant. Edith heeft een volant die aan de voorkant ook al een behoorlijke eyecatcher is, maar aan de achterkant is ze nog volumineuzer! Ook de knoopjes aan de achterkant vind ik erg elegant. De snit van deze blouse is vrij losjes en oversized. De mouwen zijn ook ruim en worden met een elastiekje bij de pols afgewerkt.

Eigenlijk hoort Edith nog een klein opstaand kraagje te hebben. Ik vond deze echter niet prettig zitten en ook niet zo mooi staan, dus deze heb ik achterwege gelaten. Hieronder lees je hoe je de halslijn mooi kunt afwerken zonder het kraagje.

Behalve hydrofiel is Edith ook te maken in stuggere stoffen zoals fijn ribfluweel, katoenpoplin of broderie anglaise. Bij dit type stoffen zal de volant meer vorm krijgen en meer van de schouders af gaan staan. Als je een zachter effect wilt dan kun je ook gaan voor bijvoorbeeld crêpe of viscose.

Hydrofiele stof

Hydrofiel staat ook wel bekend als double gauze of mousseline. Het wordt veel voor babykleding, luiers of nestjes gebruikt. Toch is dat echt niet de enige manier waarop deze stof gebruikt kan worden. Voor dameskleding kan is het ook een hele goede optie en dan met name losjes vallende kleding en luchtige zomerkleding. Door het structuurtje in de stof krijgt het een nonchalante uitstraling.

Hydrofiel bestaat uit twee hele dunne laagjes katoen die aan elkaar bevestigd zijn op onzichtbare wijze. Het resultaat is een stof die lekker luchtig is, maar ook superzacht. Deze hydrofiele stof heeft een patroontje met horizontale en verticale streepjes, maar er bestaat ook gladde hydrofiel.

Hoe maak je de Edith top?

Bij Fibre Mood koop je het patroon, maar de instructies kan iedereen gratis van hun website downloaden. Ze zijn per stap geïllustreerd en duidelijk beschreven.

Hieronder lees je mijn extra tips voor het maken van de knoopsluiting, volant en het afwerken van de halslijn op alternatieve manier.

Knoopssluiting maken

Het eerste wat je doet nadat je de stof hebt geknipt, is het bovenstuk maken. Dit is het stukje wat boven de volant zit. Aan de rechterkant komen de knoopsgaten en aan de linkerkant de knoopjes. Bij een dunne stof zoals hydrofiel, is het aan te raden om de stof te verstevigen.

Het beste doe je dit met een reep vlieseline die al op maat is geknipt. Strijk eerst de stof om bij de knipjes. Leg vervolgens de strook vlieseline tussen de stof en strijk deze met een persdoek er tussen. Doe dit aan beide kanten van het bovenstuk. Werk de rafelranden af met de overlocker.

Gebruik je het originele patroon met het kraagje? Maak dan de knoopsgaten en zet daarna de knoopjes er op. Rijg of naai dan een klein hulpstikseltje aan de boven en onderkant zodat de vouw niet openvalt. Zo kun je het gemakkelijker aan de volant en kraag zetten.

Ga je voor de alternatieve afwerking zoals hieronder beschreven? Dan kun je de knoopsgaten, knopen en het hulpstikseltje beter na het afwerken van de halslijn doen.

Knoopsgaten maken
Knoopsgaten maken

Halslijn afwerken

Zoals ik eerder al schreef, heb ik het kraagje achterwege gelaten. Om toch een mooie nette afwerking te krijgen, kun je een biaisbandje gebruiken.Dat doe je zo:

Vouw de verstevigde kant weer open. Leg de blouse met de goede kant naar boven op een tafel. Vouw het bandje open en leg de rafelranden van het band tegen de rafelrand van de stof en speld deze. De goede kant van het biaisband en de stof liggen hierbij op elkaar. Het is belangrijk bij het spelden om dit niet te losjes te doen, want dan blijft de stof continu een beetje omhoog staan. Probeer het biaisband er een beetje krap op te spelden, maar niet zo strak dat het rimpels veroorzaakt.

Stik vervolgens door het vouwtje wat het dichtste bij de halslijn zit. Laat aan het begin en einde ongeveer een centimeter open.

Maak om de paar centimeter een klein knipje in het biaisband en de stof (zorg ervoor dat je niet te ver knipt!) zodat het biaisband mooi rond kan vallen. Vouw deze vervolgens naar de binnenkant en strijk het. Vouw de uiteinden netjes naar binnen. Speld het geheel weer, en stik dan heel precies op het randje van het biaisband. Doordat de ‘flapjes’ van de knoopsluiting naar binnen vallen, wordt het begin en einddeel van het biaisbandje verstopt onder de stof.

Halslijn afwerken biaisband
Halslijn afwerken biaisband
Halslijn afwerken biaisband

De volant maken

De volant is een flinke lap stof. Werk de zijnaden af en stik vervolgens het voor- en achterpand aan elkaar, volgens de instructies. Dan ga je de volant afwerken.

Maak eerst een stiksel op ongeveer 0,5 cm van de rand. Op mijn naaimachine zit een gleufje wat ik daarvoor goed kan volgen. Strijk deze rand vervolgens om naar de achterkant van de stof, met het stikseltje op de vouwlijn. Stik het nu nog een keer vast, op 2 mm. Knip de overtollige/uitstekende stof nu weg en strijk de rand nog een keer. Als laatste vouw je de rand nog een keer om en geeft het weer een stikseltje. Zo wordt het geknipte randje verstopt onder de stof en heb je een mooie afwerking.

Bij de punt aan de voor- en achterkant kun je het beste langzaam stikken. Bij het puntje stop je even. Je laat de naald in de stof zitten, doet het voetje omhoog en draait de stof een kwartslag.

Stik met een brede steek vervolgens een stiksel aan de binnenkant van de volant. Ik maak er vier: van de punten naar de zijnaden. Deze trek je vervolgens aan en daarmee rimpel je de stof, zodat hij net zo breed is als het onderstuk. Speld vervolgens de zijnaden en de punten aan elkaar, en verdeel de stof gelijkmatig daartussen. Stik het geheel dan weer vast, waarbij je erop let dat er geen vouwen in de volant komen.

Blouse met volant
Volant rimpelen
Volant maken

Do's

  • Maak een proefmodel om de pasvorm te controleren
  • Markeer welk deel het voor- of achterpand is want het verschil is minimaal
  • Werk de volant af voordat je hem aan de blouse zet en niet achteraf
  • Verdeel het rimpelstiksel in de volant in vier delen om preciezer te werken in plaats van met twee
  • Schroom niet om veel spelden te gebruiken wanneer je volant aan het onderstuk speldt

Don'ts

  • Onderschat niet hoeveel werk het is om de volant af te werken. Je hebt te maken met drie meter aan stof, waar je ook weer drie keer overheen stikt!
  • Vergeet niet de volant te topstitchen, zo ligt hij iets platter en mooier.
  • De knoopssluiting niet verstevigen bij een dunne/soepele stof
Fibre Mood Edith
Fibre Mood Edith

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties