Blogger Nicole Newborn & Kids lycra Lingerie | Beach

Badpakje met ruffle

21 april 2022

In deze blog leg ik je uit hoe je een schattig badpakje maakt met een ruffle aan de voorkant op basis van het gratis patroon van de Dromenfabriek.

Benodigdheden

Wat heb je nodig?

In de vorige twee blogs over zwemkleding werkte ik met het rekbare seraflex garen. Dit keer heb ik het badpak gemaakt met normaal, niet rekbaar garen. De zijnaden heb ik gestikt met de lockmachine zodat deze ook rekbaar zijn.

Gratis badpak patroon van De Dromenfabriek

Op www.dedromenfabriek.com staan veel leuke gratis patronen voor kinderkleding. Er staat ook een patroon voor een badpakje. Het is een basis patroon waar je zelf extra’s aan kunt toevoegen. Ik voegde een ruffle aan de voorkant toe, maar je kunt natuurlijk ook een ruffle bij de beentjes of aan de schouderbandjes maken, net wat jij leuk vindt.

Zo maak je het badpakje met ruffle aan de voorkant

Stap 1: knip je patroondelen

Knip de drie patroondelen uit:

1x voorpand
1x achterpand
1x kruisvoering

Knip daarnaast een extra strook van zo’n 4 cm breed . Voor de lengte neem je 1,5 x de lengte van halslijn van het voorpand. Dit is je ruffle strookje voor aan de voorkant van het badpak.

Stap 2: kruisstuk en voor en achterpand bevestigen

 1. Leg je voor- en achterpand op elkaar. Leg het kruisstruk bovenop het kruisstuk van het voorpand en stik vast. Gebruik je lockmachine, naaimachine met  rekbare steek of een reguliere steek i.c.m. rekbaar garen.
 2. Naai de zijkanten van het voor en achterpand op elkaar.

Stap 3: Ruffle maken

 1. Neem je ruffle strook en naai 2 rimpeldraden door de lange zijde van de ruffle.
 2. Trek de rimpeldraden voorzichtig aan totdat je ruffle dezelfde lengte heeft als het voorpand van je badpakje
 3. Leg je ruffle  met de goede kant naar boven op de goede kant van het badpak.
 4. Zet de ruffle goed vast met klemmetjes
 5. Naai je ruffle smal langs de kant op de goede kant van het voorpand vast.

Stap 4: bovenkant afwerken

 1. Knip een strookje in dezelfde lengte als je voorpand, 3 cm breed. Dit strookje gebruik je voor het afwerken van de voorkant van je badpakje. Je zet het vast alsof het een biaisband is.
 2. Draai je badpak binnenste buiten en leg het strookje aansluitend aan de bovenkant van het badpak (goede kanten op elkaar).
 3. Klem goed vast en stik op persvoetbreedte.
 4. Draai je badpakje weer goed.
 5. Vouw de strook naar de goede kant van het badpakje dubbel en stik vervolgens aan de  met je tweelingnaald vast. Stik netjes in het midden van je strookje.

Stap 5: schouderbandjes afwerken

 1. Knip een lange strook van 3 cm breed. Voor de lengte neem je de totale lengte van je armsgaten + de achterkant van het badpak, plus extra ruimte voor de schouders. Ik heb hiervoor de bandjes van een ander badpakje opgemeten, maar de bandjes van een hempje zouden ook als maat kunnen dienen. Knip liever een te lange strook dan een te korte strook aangezien dit je afwerking van de achterkant plus schouderbandjes worden.
 2. Neem het midden van de strook en klem dit vast op het midden van je achterpand.
 3. Trek heel licht uit en klem vast tot je bij de voorkant van je badpakje aangekomen bent.
 4. Stik vast, eerst aan de binnenkant en vervolgens met de tweelingnaald aan de buitenkant, net zoals je met het vastzetten van je afwerkingsstrook bij de ruffle hebt gedaan.
 5. Wanneer je aan de bovenkant van je voorpand bent aangekomen, vouw je de strook met beide uiteinden naar binnen en stik je je bandje verder tot je bij het einde van de strook bent.

De voor- en achterkant van je badpak is nu grotendeels klaar. De bandjes stik je vast aan de binnenkant van het achterpand. Het beste pas je het badpakje even aan bij je kindje zodat je de bandjes op de juiste lengte kunt vastnaaien.

Stap 6: Beenopeningen afwerken

 1. Meet de beenopening en knip je elastiek op 90% van die lengte.
 2. Stik de elastiek aan de binnenzijde van de beenopening vast, waarbij je de elastiek dus licht moet uitrekken. Ik heb hiervoor mijn lockmachine gebruikt.
 3. Draai het elastiek naar binnen en stik vast met de tweelingnaald.
 4. Herhaal voor de andere beenopening.

Klaar!

Zo, je badpakje is klaar! Hopelijk is het mooi geworden en kan je kindje er lekker van genieten in de zon. Je kunt met dit patroon leuk variëren door bijvoorbeeld de ruffles bij de beentjes aan te zetten, of aan de schouderbandjes vast te maken.

Tips

In mijn vorige twee blogs over zwemkleding heb ik gebruik gemaakt van het elastische Seraflex garen. Je hoeft dan geen lockmachine of tweelingnaald te gebruiken om je badpak te maken.  Voor deze blog gebruikte ik regulier garen.  Uiteindelijk heb ik geen echte voorkeur, je krijgt met beide technieken mooie resultaten.

Het lastigste van deze drie zwemkleding projecten vond ik om het elastiek goed aan te zetten, waarbij je precies genoeg moet trekken om een mooi resultaat te krijgen.

Gelukkig heb je voor een badpak of bikini maar weinig stof nodig en dus altijd voldoende restjes over om als proeflapje te gebruiken. Gewoon beginnen en oefenen is dus mijn allerbelangrijkste tip!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties