Damesmode Blogger Karin

Een flanellen houthakkersblouse

24 november 2021
flanellen houthakkersblouse

Een flanellen houthakkersblouse

Ik ben dol op geruite ‘houthakkers’ stoffen. Het heeft voor mij een gezellige uitstraling, maar met de juiste styling kan het ook edgy en stoer overkomen.

Ik vind het in ieder geval een motief dat perfect bij de herfst past, vooral als het een lekkere warme flanellen stof is zoals deze.

Geruit flanel

Bij de tartan weeftechniek worden twee kleuren draad met elkaar verweven, waarbij de karakteristieke ruiten ontstaan. Deze weeftechniek heeft een lange historie en er zijn zelfs aanwijzingen dat het in de prehistorie al gebruikt werd. Het is ook bekend onder de noemer ‘Schotse ruit’, omdat Schotse clans zich identificeerden met hun eigen kleur ruit.

Ook tegenwoordig zijn ruiten niet meer weg te denken uit het modebeeld en zie je het om de zoveel tijd weer op de catwalk verschijnen. De ruit heeft een ontzettend veelzijdige uitstraling. Zo zie je deze prints terugkomen bij schooluniformen, pyjama’s, werkkleding, keurige rokjes en mantelpakjes. Maar ook subgroepen zoals punkers en de grunge-beweging uiten zich door middel van geruite stof. Ik kan geen andere stof bedenken die zo iconisch is als de ruit!

Voor mijn project gebruikte ik een rood/blauw geruite flanel. Ik wilde een ‘houthakkersblouse’ maken en de rode kleur vind ik daar perfect bij passen. In de webshop van Budgetstoffen vind je ook nog een aantal andere mooie kleurencombinaties. De flanel stof bestaat voornamelijk uit katoen. Deze is opgeruwd zodat het karakteristieke zachte, pluizige flanel-gevoel ontstaat.

Tips voor het maken van een geruite blouse

Houthakkers blouse manchet
Houthakkers blouse
Houthakkers blouse

Een veelzijdige houthakkersblouse!

Voor mijn blouse gebruikte ik het patroon van de Elsa blouse van La Maison Victor. Dit is inmiddels al de derde versie die ik heb gemaakt van dit patroon, waardoor het heel soepeltjes ging. Als jij ook aan de slag wilt met een geruite stof voor een blouse, heb ik de volgende tips voor je:

  • Je wilt natuurlijk dat de ruiten mooi doorlopen in het eindresultaat. Dit kun je het beste bereiken door de stof niet op de vouw, maar enkel te knippen.
  • Met doorzichtig, plastic materiaal in plaats van patroonpapier, kun je bij alle patroondelen goed zien hoe de lijnen lopen. (Ik weet het, het is helaas geen milieuvriendelijke optie)
  • Wees nauwkeurig in het toevoegen van de naadwaarde, indien dit niet in het patroon is inbegrepen. Vooral bij de kraag is dit essentieel!
  • Stik een ‘hulplijntje’ aan de onafgewerkte rand van je halslijn. De ronde halslijn heeft de neiging om een beetje uit te rekken. De kraag is echter recht en rekt niet mee! Door het hulpstiksel zorg je ervoor dat de stof niet uitrekt en perfect aansluit op de kraag.
  • Voor een strakker effect kun je de kraag verstevigen met vlieseline. Bij flanel houd ik zelf echter van het ‘knuffelige’ en verstevig ik de kraag niet.
  • Vind je het moeilijk het stiksel van de kraag en manchetten mooi recht te krijgen? Rijg deze delen dan eerst met de hand zodat ze goed op hun plek zitten, en ga dan pas met de naaimachine aan de slag.
  • Voor extra uitleg en tips over het maken van een mooie reeks knoopsgaten kun je hier mijn tutorial lezen: Zo maak je een knoopsgat.
Stof knippen
Mouwsplits maken
Kraag aanzetten

Een houthakkersblouse is een ontzettend veelzijdig kledingstuk. Je kunt hem op verschillende manieren stylen en daarmee iets heel anders uitstralen. Daarnaast is de flanel heerlijk zacht en warm dus perfect om in het najaar te dragen. 

La Maison Victor Elsa
La Maison Victor Elsa

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply