Ga je nog op vakantie, overwinteren in een zonnig land, of gewoon graag naar een zwembad? Met je zelfgemaakte badpak steel je zeker de show! Ik had nog nooit zwemkleding gemaakt, dus het is een echte sprong in het diepe!
Ik draag zelf liever een badpak dan een bikini, dus mijn oog viel op de ”bombshell swimsuit” van Closet Case Patterns. Het is een jaren 50 geïnspireerd badpak, met een voorpand wat lijkt op een rokje. Het is een mooi afkledend patroon. Er zijn verschillende opties, zoals een gerimpelde achterkant of zonder rimpels, 2 opties voor het bovenstukje, en een broekje voor bij een losse bikini top. Het is compleet gevoerd dus ook met lichtere stoffen heb je geen risico op doorschijnen. Ik heb gekozen voor optie B en de gerimpelde achterkant.
Budgetstoffen heeft een groot aanbod aan lycra en stretch tule voor de voering. Lycra blijft mooi als het nat wordt en rekt niet uit. Gewone tricot is niet geschikt voor badkleding. Ik heb gekozen voor donkerblauwe lycra Mushi. Ik wilde geen grote print omdat deze weg zou vallen met alle rimpels van het badpak. Voor de voering heb ik witte stretch tule genomen.
Voor het maken van badkleding heb je niet veel anders nodig dan gewone kleding. Neem een stretchnaald en polyester garen. De gütermann garen van budgetstoffen is 100% polyester, dus deze is geschikt. Het enige wat lastiger is te krijgen is het juiste elastiek. Gewoon elastiek zal uiteindelijk verteren door het water en chloor, dus tenzij je alleen op het strand ligt en niet in het water zal je “badpak” elastiek moeten hebben. Dit is rubber elastiek en te verkrijgen bij sommige webshops gespecialiseerd in lingerie maken. Je kan de naden afwerken met een lockmachine, maar als je deze niet hebt kan het ook met een gewone zigzag steek.
Voor het uitknippen van lycra en stretch stof word vaak een rolmes en snijmat geadviseerd. Ik heb deze niet, dus spelden en uitknippen dan maar. Pas op met spelden dat de stof netjes eronder blijft liggen en met knippen dat je het niet uitrekt en scheef knipt.
Echt 100% beginners vriendelijk is dit patroon niet helemaal. Het komt met hele duidelijke instructies, uitgebreide sewalong blogs op de website van Closet Case. Maar het werken met verschillende lagen lycra en stretch tule is niet altijd even makkelijk. Omdat mijn naaimachine geen verstelbare drukvoet heeft, heeft de bovenste laag lycra de neiging om eraf te glijden. Veel spelden, rustig naaien en een hoop geduld dus.
Tijdens het rimpelen van de zijnaden en deze op de voering naaien, heb ik ook de zijnaden uitgerekt dus die waren op een gegeven moment best lang. Ook de achternaad is langer geworden en daarom zit het badpak niet zo heel mooi op mijn rug. Ik denk dat dit makkelijk op te lossen is door extra elastiek te kopen en deze in de naden te verwerken. Zo kunnen deze niet veel verder uitrekken maar blijven wel rekbaar. Ook is de naadtoeslag smaller, dus niet op 1.5 cm naaien anders is je badpak straks te klein!
Behalve de voering zit er geen extra cups of versteviging in het badpak. Ik moet zeggen dat model B mij meer ondersteuning gaf dan ik had verwacht, maar misschien dat ik nog foam cups erin ga zetten.
Op de sewalong blog worden meerdere opties gegeven als je toch meer stevigheid wilt, zoals foamcups of zelf een strapless bikini top erin naaien.
Onder het rokje van het voorpand zit een broekje dat aansluit op het achterpand. Ik vond het kruis hiervan erg breed en deze rimpelt ook wanneer ik het badpak draag. Gelukkig zie je dit niet dankzij het rokje, maar bij een volgend badpak maak ik deze wel smaller.
Uiteindelijk ben ik trots op mijn mooie badpak! Het is niet een erg ingewikkeld iets om te maken, maar je moet wat geduld hebben en zorgvuldig werken. Ik ben niet zo’n strandganger maar mocht er iemand mij uitdagen voor een waterpistolengevecht, count me in!
Patroon: Closet Case Patterns Bombshell Swimsuit
Maat: Bust: 16 Taille: 20
Stof: Lycra Mushi & stretch tule wit
Tijd: 2 Dagen
Aanpassingen: Patroon iets verlengd volgens de beschrijving van de sewalong blog.
Fijn: Leuk en apart patroon, kleed mooi af
Minder fijn: Door het rimpelen en stretchstof heb ik de zijnaden uitgerekt. Kleinere naadtoeslag dus opletten met naaien!
Vaker maken? Badkleding, ja! (ik heb al een oog op de luipaard print lycra) Dit patroon, weet ik nog niet, ik heb even genoeg stof gerimpeld!
Eindoordeel: Even een karwei, maar leuk eindresultaat!
No Comments