Blogger Nicole stonewashed Newborn & Kids

Zomerse salopette van t-a-o

30 mei 2022

In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je een salopette (oftewel tuinbroek) maakt voor je zoon of dochter. De tuinbroek is gebaseerd op het gratis Franstalige patroon van t-a-o.

Benodigdheden

Om deze tuinbroek te maken heb je het volgende nodig:

  • De stof waarin je de tuinbroek wil maken. Ik gebruikte gewassen katoen.
  • 2 knopen, drukkers of een echte tuinbroeksluiting met gesp en knoop
  • Evt. een oplosbare lijmstift voor het bevestigen van de zakdelen

Verder is het handig om een strijkijzer bij de hand te hebben tijdens het maken van deze tuinbroek.

La Salopette van t-a-o in washed cotton

Voor de tuinbroek koos ik een stonewashed cotton omdat dit voldoende stevigheid heeft om de tuinbroek mooi te laten vallen en toch lekker luchtig is tijdens de warme zomerdagen. Ik koos een lichte kleur, wetende dat katoen bij vlekken tegen een hete wasbeurt bestand is. En nog een heerlijk voordeel; doordat de stof wat rommelig van structuur is, hoef je deze niet te strijken 🙂

Het patroon is gratis en te vinden op de site van t-a-o.com. Er zit een franstalig filmpje bij wat je stap voor stap door het patroon heen helpt. Voor het gemak heb ik in deze blog de stappen in het Nederlands voor je uitgewerkt.

Het patroon is geschikt voor beginners, er komen geen ingewikkelde naaitechnieken aan te pas.

Zo maak je de Salopette van t-a-o

Stap 1: Patroondelen knippen en voorbereiden

Knip alle patroondelen uit de stof.

Voor de zomerse versie met korte broekspijpen heb ik ongeveer 10 cm onder de kruisnaad gemeten en het patroon daar afgeknipt. Dit is natuurlijk afhankelijk van de maat die je maakt en moet je zelf even uitproberen.  Liever laat je de broekspijpen iets te lang en knip je deze aan het einde van het naaiproces korter.

Daarna vind ik het handig om alle zakken tegelijk voor te bereiden. Ik strijk de naadwaarde van alle zakdelen om en stik voor de kont- en borstzak de bovenkant van de zakken alvast op persvoetbreedte door.

Stap 2: Zakdelen bevestigen

Na het voorbereiden van de zakdelen naai ik deze eerst allemaal op de juiste plaats. Dat zijn dus 2 kontzakken, 2 voorzakken en een borstzak. Kijk hiervoor goed naar de aangegeven merktekens.

Ik gebruik een oplosbare lijmstift om de zakken vast te plakken op de juiste plek. Hierdoor voorkom je dat de zak tijdens het naaien verschuift en hoef je niet zoveel speldjes te gebruiken.

Stap 3: Schouderbanden

Vouw de schouderbanden dubbel over de lange zijde en stik vast. Laat hierbij de schuine kant open. Voor het omkeren van de schouderband gebruik ik voor het gemak een omkeerset.

Stap 4: Onder-voorpand en achterpand

Naai het onder-voorpand en het achterpand op elkaar en werk de naad af.

Stap 5: Boven-voorpand

Naai het boven-voorpand aan het boven-onderpand. Werk de naad aan de binnenzijde af en stik een sierstiksel over de naad.

Stap 6: Schouderbanden en beleg voorpand

Bevestig de schouderbanden en het beleg-voorpand. Stik dit op persvoetbreedte door, keer om en stik nog eens smal op de kant door.

Stap 7: Aanpassen

Nu is het moment gekomen om de salopette aan te passen bij je zoon of dochter. Bepaal de afmetingen voor de knoop en het knoopsgat en de lengte van de broekspijpen. Naai vervolgens de knoopsgaten. Omdat ik de stof niet verstevigd heb ter hoogte van de knoopsgaten gebruik ik soluvlies om de knoopgaten netjes te naaien. Dit is een  oplosbare versteviging die verdwijnt tijdens het wassen of als je er met een handdoek met warm water op dept.

De broekspijpen heb ik 2 keer naar buiten omgeslagen en vastgestikt in de binnenbeen naad. Je kunt natuurlijk ook de broekspijp naar binnen toe strijken en netjes omzomen.

Klaar!

En klaar is je salopette / tuinbroek! Ik vind het een heerlijke afwisseling in de zomergarderobe van mijn zoontje in plaats van altijd maar die korte broek. Daarnaast kan het eigenlijk niet misgaan als je de stappen goed volgt.

Do's en Don'ts

Er zijn eigenlijk geen nadelen aan dit patroon. Ik heb de winter versie met de lange pijpen nog niet gemaakt, maar kan me voorstellen dat de pijpen wat wijd zullen zijn o.b.v. de patroondelen. Voor de zomerversie vind ik de breedte van de broekspijpen perfect.

En als je het toch te lastig vindt om de salopette te maken op basis van deze blog, dan voorziet de t-a-o- site in een instructievideo.

You Might Also Like

5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Maresa
Maresa
1 jaar geleden

Kan helaas nergens hetpatroon vinden.

Astrid
Beheerder
1 jaar geleden
Antwoord aan  Maresa

Hieronder de link naar het patroon https://www.t-a-o.be/nl/patron-salopette

Ep
Ep
1 jaar geleden
Antwoord aan  Astrid

Kan helaas geen Chinees lezen!

Astrid
Beheerder
1 jaar geleden
Antwoord aan  Ep

Dat hoeft ook niet toch?! 😉

Daphne
Daphne
1 jaar geleden
Antwoord aan  Astrid

De link werkt inderdaad niet (meer). Kan je eventueel patroon doorsturen?