Blogger Sanne Newborn & Kids lycra Lingerie | Beach Baby

Baby zwembroekje – gratis patroon

16 mei 2022

Het lekkere weer komt eraan en wat wil je dan?! Zwemmen! Daarvoor heb je natuurlijk een leuk zwembroekje nodig voor je kleine en niks leukers dan een zelfgemaakt broekje.

Hiervoor heb ik het gratis bummie patroon van Brindille & Twig gebruikt en een klein beetje gehackt. Ik zal in deze blog stap voor stap uitleggen wat ik heb aangepast, zodat jij ook je eigen baby zwembroekje kan maken.

Benodigdheden

Bummie van Brindille & Twig in Lycra

Zoals aangegeven heb ik voor het zwembroekje het gratis patroon van Brindille & Twig gebruikt, echt een super patroon ideaal voor de zomer. Het heeft verschillende opties qua afwerking en ik heb nog wat aangepast om er wat ruffles aan toe te voegen en er meer een zwembroekje van te maken.

Als stof gebruikte ik een schattige lycra met flamingo’s en voor de binnenkant een lycra tule in matchende blauwe kleur. De lycra tule zorgt ervoor dat het zwembroekje niet zo gaat plakken aan de huid (zelfde als wat er normaal aan de binnenkant van een zwembroekje zit). Daarnaast heb ik de lycra tule ook gebruikt voor de ruffle.

Lycra vind ik altijd een beetje intimiderend om mee te werken, maar als je rustig aan doet en stap voor stap werkt, valt het allemaal goed mee. Onder aan de pagina zal ik wat tips neer zetten voor het werken met lycra!

Zo maak je het babyzwembroekje.

Stap 1: patroon aanpassen en stofknippen

Neem het patroon over op patroon papier in de gewenste maat, ik ging voor de versie met losse beensluiting (geen elastiek om het been).

Als aanpassing heb ik de taille band los gemaakt van het broekje, zodat ik daar tussen een ruffle kan plaatsen. Hierbij moet je goed rekening houden met het bij knippen van de naad.

Zo heb ik 2 cm van de bovenkant van het broekje afgehaald en een nieuwe band geknipt in de hoofdstof. Hiervoor heb ik de taille-rand opgemeten en deze lengte genomen + 2cm (naad waarde) bij 8 cm. Als je 8 cm breed neemt, krijg je een band van 3 cm (-2 voor de naad waarde en dan dubbelgevouwen is 3 cm) aangezien er elastiek van 2,5 cm wordt gebruikt.

De lycra tule ruffle heb ik later geknipt toen de basis van het broekje in elkaar zat. Hiervoor heb ik twee keer de omtrek genomen van het broekje bij 5 cm (1 cm naad waarde en dan heb je een ruffle van 4 cm).

Knip uit de hoofdstof: De beenbandjes, broekje voor en achterkant en de zelfgetekende tailleband.

Knip uit de lycra tule: Broekje voor en achterkant en de ruffle.

Stap 2: broekje in elkaar zetten.

Bij de volgende stappen heb ik een lockmachine gebruikt. Dit zorgt voor een nette afwerking en houdt rek op de stof/naad. Heb je geen lockmachine? Gebruik dan een zigzagsteek geschikt voor rekbare stoffen van je machine.

Stik de zijnaden van het broekje in de hoofdstof aan elkaar (goede kant van de stof op elkaar) en doe vervolgens het zelfde bij de lycra tule.

Zet de uiteindes van de beenbandjes aan elkaar en vouw ze met de verkeerde kanten op elkaar, nu heb je twee cirkeltjes.

Doe de twee broekjes in elkaar. Zorg dat het ‘hoofdbroekje’ met de goede kant naar buiten zit, daarbinnen in het binnenbroekje met de goede kant naar waar het lichaam zou zitten. De verkeerde kanten van de beide broekjes zitten dus tegen elkaar aan, zodat je geen naadjes ziet. Zorg dat alles vast blijft zitten met clips (naalden zorgen voor gaatjes).

Nu komt er een priegel werkje. Neem 1 van de been bandjes en clip deze vast aan de been opening. Let op! Zorg dat je de voering (lycra tule), het hoofdbroekje en de 2 laagjes van het been bandje mee neemt. Stik/lock dit vast en herhaal dit bij het andere beentje.

Ik heb dit vervolgens afgewerkt met een tweelingnaald voor een professionele look.

Stap 3: Ruffle maken

Als je het nog niet gedaan hebt, knip je nu de ruffle uit lycra tule,  2 keer de omtrek van de taille bij 5 cm.

Vervolgens stik je de uiteindes aan elkaar. Zet vervolgens je naaimachine op je langste rechte steek en zet het onderdraad lekker los. Naai op 0,5 cm van de rand rond om (naai niet heen en weer aan het begin en eind) en doe dit ook op 0,8 cm. Vervolgens pak je van beide stiksels de onderdraad, door hier aan te trekken stroopt de stof op en krijg je je ruffle. Stroop het zover op dat de omtrek gelijk is aan die van het broekje.

Verdeel de ruffle gelijk over het de bovenkant van het broekje en clip deze vast tussen het broekje (lycra tule, lycra hoofdstof) vervolgens de ruffle en tot slot de bovenband (deze heb je net als de been bandjes met de uiteindes aan elkaar gemaakt en met de verkeerde kant op elkaar gevouwen) (zie foto). Je hebt nu 5 lagen stof tussen je clips en deze moet je allemaal mee nemen terwijl je rondom lockt/stikt. Let op! Laat aan de achterkant een stukje open zodat je er zo meteen nog elastiek doorheen kan rijgen.

Neem de hoeveelheid elastiek die staat aangegeven in het patroon en rijg deze met een veiligheidsspeld door de opening van de tailleband en stik de uiteindes aan elkaar.

Vervolgens lock/stik je ook de opening van de taille dicht, let op dat je weer alle 5 lagen mee neemt, maar niet het elastiek.

Conclusie

Ik ben ontzettend blij met het schattige resultaat. Het is goed te doen als je stap voor stap werkt, alleen wat gepriegel met de ruffle en zorg dat je steeds alle laagjes mee neemt.

Zelf heb ik er voor gekozen de ruffle van lycra tule niet af te werken aangezien de stof niet rafelt, je zou deze met een rolzoompje kunnen afwerken mocht je dat willen.

Heerlijk patroontje, ook te gebruiken voor jongens zonder ruffle. Dat scheelt weer stapjes en dan hoef je de taille band niet los te tekenen en kan je het patroon in z’n geheel overnemen (alleen een binnen broekje van Lycra tule extra).

Ik ben heel benieuwd naar jullie versie!

Tips voor naaien met Lycra:

  1. Gebruik clips in plaats van spelden, zo komen er geen gaatjes in je stof.
  2. Neem je tijd en werk niet te gehaast.
  3. Gebruik een tweelingnaald voor een nette afwerking.
  4. Als standaard naald kan je het beste werken met een microtex naald.
  5. Elastiek is ook waterproef te krijgen, maar ik werkte hier met gewoon elastiek.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties