Naaitechnieken Gordijnen Kinderkamer Huis & Tuin

Zo maak je gordijnen met een dubbele plooi

10 mei 2022

Wil je aan de slag met het maken van gordijnen met een dubbele plooi? In deze blogs leggen we je 2 manieren uit waarop je zelf gordijnen met een dubbele plooi kunt maken.

Gordijnband of vlieselineband

Gordijnen met een dubbele plooi kun je op twee manieren maken: Met gordijnband of met vlieselineband. Bij het maken van gordijnen met vlieselineband moet je zelf berekenen waar de plooien moeten komen, terwijl je met gordijnband eenvoudig de plooien in het gordijn trekt.

Nu denk je misschien ‘waarom zou ik zelf gaan rekenen als het niet persé nodig is?’. Precisie! Als je kiest voor vlieselineband kun je zelf bepalen hoe groot de plooien en de tussenruimtes moeten worden. Op die manier kun je dus het gordijn exact zo maken als je het wilt. Het berekenen van de plooien is trouwens ook veel minder intimiderend dan het misschien klinkt. Met de speciale uitleg video van Sieb ben je er zo uit! Deze video vind je onderaan deze blog.

Zo maak je een dubbele plooi gordijn met plooiband (touwtjes)

Ga je een gordijn maken met dubbele plooi gordijnband met touwtjes? In de video hierboven laten we je zien hoe je dat doet. Hieronder benoemen we alle stappen voor het maken van een dubbele plooi gordijn met gordijnband nog even kort als naslagwerk.

 1. Werk de zijkanten van het gordijn af. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de zijkanten 2 x 2 cm om te slaan en dan smal op de kant door te stikken.
 2. Strijk de bovenkant van het gordijn 1 cm naar binnen (op de foute kant van de stof). Leg vervolgens het plooiband met de achterkant op de foute kant van de stof. Lijn de bovenkant van het plooiband uit met de bovenkant van het gordijn. Zorg ervoor dat je het band afknipt aan het einde van een plooi en vouw het een stukje om naar binnen voor een nette afwerking. Zo heb je straks een stukje gordijn wat recht blijft en netjes over elkaar heen kan vallen voor een mooie sluiting.
 3. Stik het gordijnband vast aan het gordijn door zowel de bovenkant als de onderkant van het gordijnband vast te stikken.
 4. Knoop of stik de koordjes aan 1 kant zodat ze niet los kunnen schieten.
 5. Trek aan de touwtjes om de plooien te vormen. Help dit proces met je handen.
 6. Knoop of stik ook de koordjes aan de andere kant vast en knip ze af.
 7. Bevestig de duplohaken en hang het gordijn op.
 8. Laat de gordijnen een paar dagen hangen zodat ze uit kunnen zakken en werk vervolgens af.

Zo maak je een dubbele plooi gordijn met vlieselineband

Ga je een gordijn maken met vlieselineband? In de video hierboven laten we je zien hoe je dat doet. Hieronder benoemen we alle stappen nog even kort als naslagwerk.

 1. Werk de zijkanten van het gordijn af. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de zijkanten 2 x 2 cm om te slaan en dan smal op de kant door te stikken.
 2. Leg het vlieselineband bovenaan het gordijn, tegen de goede kant aan. Stik smal door.
 3. Vouw het band vervolgens 2 x naar binnen en strijk glad.
 4. Stik smal door bij de opening.
 5. Meet nu uit waar de tussenruimtes en plooien moeten komen en zet hier spelden.
 6. Match de spelden voor de plooien aan elkaar en stik ter hoogte van de plooi over de hele breedte van het vlieselineband de plooi vast.
 7. Bevestig een duplohaak en hang het gordijn op.
 8. Laat de gordijnen een paar dagen hangen zodat ze uit kunnen zakken en werk vervolgens af.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties