Blogger Marga Damesmode linnen katoen

Vrolijke Vintage tops

8 april 2021

Hoe naai je deze Vrolijke Vintage tops?

Bij Budgetstoffen kwam ik prachtige, lieve, schattige, snoezige vintage stofjes tegen die ik niet konden laten liggen!

Omdat ik toevallig nog een Vogue Vintage V9187 had liggen én zin hadden om iets te maken voor het voorjaar, kwam dat allemaal heel goed uit!

Vogue Vintage V9187

Het naaipatroon Vogue Vintage V9187 is een Vogue naaiptroon in de categorie van Vintage.  “Orginal 1960 Design’ is de subtitel.

Soms zijn deze Vintage naaipatronen gewoon te koop, soms moet je ze even zoeken op bijvoorbeeld Etsy of Marktplaats.  Het is in ieder geval een tijdloos naaipatroon. De bloesjes zijn typisch ‘vintage’. Dat wil zeggen je ziet meteen dat het geen hedendaagse kleding is, maar ze kunnen toch gemakkelijk worden gedragen op en jeans, of zelfs joggingbroek en zijn zelfs ‘in’.

Het model is kort, heeft mooie splitjes of een strikjes en een rits op de rug.  De hals kan je aansluitend maken of dieper uitsnijden.

Naai-niveau

Het aangegeven naai-niveau is ‘Easy/Facile’; dat wil zeggen dat het naaipatroon gemakkelijk door een beginner gemaakt kan worden.

Misschien is het lastig om de rits in te zetten en het beleg aan de hals maar verder zitten er inderdaad geen moeilijkheden in dit naaipatroon.

Geadviseerde stof

Let op: in de jaren ’60 waren de stretch stoffen nog niet beschikbaar en die er wel waren (jersey) waren bovendien ‘not-done’ om buitenshuis te dragen.

Koop voor dit naaipatroon dus uitsluitend stof die NIET REKBAAR is. Het model zou bovendien veel te groot uitvallen, het is op zich al erg wijd.

Vogue adviseert: linnen, piqué, katoen satijn, challis of brokaat. Dit zijn alle vrij stugge stoffen.  Maak dus niet de fout om soepel vallende stoffen te gebruiken. Het model zal  ‘in elkaar’ vallen hetgeen niet de bedoeling is.

Wij hebben Vintage katoen (de rode)  en Linnen-look katoen  (blauw) bij Budgetstoffen.

 

 

Hoe naai je deze Vintage tops?

Het bloesje lijkt een naaipatroon om in een uur in elkaar te zetten.

Neem alsjeblieft meer tijd.  Om de splitjes mooi te maken, de rits netjes in te zetten en de beleg aan hals of mouwen mooi te maken, heb je veel meer tijd nodig.  Zie het als een mini-workshop ‘Vintage’. Hoe meer tijd je hierin steekt, hoe mooier het resultaat zal zijn.

Het zijn bovendien tijdloze bloesjes dus je kan er lange tijd mee doen.

Je kan het naaipatroon aanpassen door bijvoorbeeld langere mouwen te maken of het bloesje langer te maken qua lengte.

Let dan wel op de splitjes want die zitten zó in het naaipatroon verwerkt dat je het beleg naar binnen slaat en door de openingen de splitjes ontstaan.  Pas de openingen aan zodat de splitjes niet ergens in het midden komen te zitten, maar echt onderaan het bloesje.

Conclusie Vintage tops:

Vogue Vintage V9187 is wat mij betreft een klassieker en blijvertje.

Een bloesje uit 1060? Die kan je net zo goed in de warme lente dagen in 2021 dragen!  En in de zomer. Het zit bovendien lekker luchtig en omdat je uitsluitend katoenen of linnen stoffen kan maken, is het een goed temperatuur-regulerend bloesje.

Het model is kort, enigszins wijd en ‘gekleed’ door de taille die ontstaat door de prinsessen belijning.

De Vintage stoffen van Budgetstoffen zijn om op te eten.

Snoepjes zijn het!  Maar misschien toch beter om er iets van te maken, dan heb je er langer plezier van ;>)

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties