Handige Tips Naaitechnieken

Alles over vlieseline

14 juli 2021
Alles over vlieseline

Vlieseline is er in allerlei soorten. Zo is er voor iedere stof wel een perfect soort vlieseline. Maar welke soorten zijn er nu eigenlijk precies en hoe weet je nu welke soort vlieseline je voor welk project gebruikt? We vertellen het je in deze blog!

Wat is vlieseline?

Allereerst gaan we even dieper in op vlieseline, want wat is het nu eigenlijk? Vlieseline is een merknaam voor versteviging. Doordat het merk vlieseline zo populair is geworden onder versteviging, noemen we versteviging vaak vlieseline. Maar er zijn dus ook nog andere merken naast vlieseline die versteviging maken. 

Vlieseline is dus een materiaal/weefsel om stof mee te verstevigen. Het is innaaibaar of opstrijkbaar verkrijgbaar. Bij opstrijkbare vlieseline is één kant voorzien van lijmbolletjes. Door deze lijmkant op de verkeerde kant van de stof te leggen en te strijken, kun je stof steviger maken. 

Waarvoor gebruik je vlieseline?

Je gebruikt vlieseline voor het verstevigen van stof/patroondelen. Denk bijvoorbeeld aan het verstevigen van de kraag van een overhemd om hem mooi rechtop te laten staan. Of het verstevigen van de rand van een zakopening om te voorkomen dat deze snel uitgescheurd.

Een ding is zeker als we het hebben over vlieseline: sla het nooit over! Het verstevigen van je stoffen zorgt ervoor dat jouw item net die extra professionele look krijgt en daarnaast zorgt het ervoor dat je veel langer plezier hebt van het kledingstuk. 

Belangrijk is altijd dat je eerst even een proeflapje maakt om de vorm en valling van de stof te checken. Want het kan zijn dat er op het patroon staat aangegeven welke vlieseline je moet gebruiken, maar dat jij een andere stof gebruikt. In de keuze voor vlieseline is de soort stof die je gebruikt altijd leidend.

Vlieseline in een notendop

Vlieseline per type stof

Verderop in deze blog vind je een giga lijst met nagenoeg alle soorten vlieseline, maar soms wil je gewoon simpelweg weten bij welk type stof welk type vlieseline past. Daarom hebben we onderstaand de soorten vlieseline opgedeeld in categorieën aan de hand van de stofdikte waarvoor je ze kunt gebruiken. 

Vlieseline voor dunne, lichte stoffen

Het zijn waarschijnlijk wel de lastigste stoffen om te verstevigen, de zeer dunne en lichte stoffen als plissé, crash, viscose, acetaat en cupro. Voor deze stoffen heb je de keuze tussen de instrijkbare H180 en innaaibare L11. Die laatste is vooral voor de stoffen die echt lastig te beplakken zijn en denk daarbij dus vooral aan de plissé. 

Vlieseline voor middelzware stoffen

Tot de categorie middelzware stoffen rekenen we bijvoorbeeld katoen, viscose en polyester. Oftewel, de meest gangbare stoffen om te verstevigen. Voor het verstevigen van deze middelzware stoffen raden we je H200 en  H250 aan. Ga je voor een warmere outfit van deze middelzware stoffen? Pak dan de H630 en voor wol de H410. 

Vlieseline voor zware stoffen

Voor de zware stoffen raden we je aan om innaaibaar vlieseline te gebruiken, de S13. In het geval dat je als zware stof een leerachtige stof gebruikt, dan raden we je aan te gaan voor LE420. Die is dan wel weer opstrijkbaar. 

Vlieseline voor stoffen met stretch

Ga je een stof met stretch verstevigen, dan is het belangrijk dat deze stof zijn rek behoudt. Let dan goed op welke soort versteviging je pakt. H606 voor stoffen met een ‘normale’ hoeveelheid stretch (denk aan tricot’s) en H608 voor stoffen met extreem veel stretch. 

Soorten vlieseline

We delen de soorten vlieseline op in drie categorieën; opstrijkbaar, innaaibaar en overige soorten. Opstrijkbare en innaaibare vlieseline koop je per meter, per rol of in een pakketje. Tot de overige soorten vlieseline behoren in dit geval de vlieseline’s met een zeer specifieke toepassing.

Naast verschillende soorten is vlieseline er ook in verschillende kleuren. Zo zijn de meeste vlieseline’s leverbaar in zwart, wit en beige. Wit perfect voor lichte kleuren en zwart perfect voor donkere kleuren. 

Opstrijkbare vlieseline’s

H180 is voor zeer soepele stoffen, denk aan zijde, viscose, acetaat voering en chiffon. 

H200 is één van de meest gebruikte soorten vlieseline en gebruiken we voor soepele, lichte stoffen. Denk dus aan viscose, katoen en polyester. Perfect voor het verstevigen van de kraag of het manchet van bijvoorbeeld een blouse.

H250 is weer een stapje steviger dan H200 en gebruiken we dan ook voor de middelzware stoffen. Denk dus ook katoen en polyester. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van ceintuurs. 

G405 is eigenlijk de universele vlieseline. Je kunt het gebruiken voor lichte tot zware stoffen en voor genoeg ieder doeleinde: voorpanden van gilets en jassen, kragen, manchetten, beleggen, noem het maar op.

H410 wordt vooral gebruikt om draden te stabiliseren en dus de stof in model te houden. Het is geschikt voor lichte tot zware stoffen en voor zowel bijvoorbeeld zijde als open geweven stoffen.

H606 heeft stretch en is geschikt voor grote delen van jassen, vesten en mantels die worden gemaakt van stretch stof.

H608 heeft extreem veel stretch en is voor stoffen die hun rek moeten behouden.

G785 is een geweven soort vlieseline. Perfect geschikt voor soepvallende, transparante en elastische stoffen. 

F220 wordt voornamelijk gebruikt voor dunne stoffen en daarin vooral voor zijde. Het is een soort vlieseline die ook perfect geschikt is voor als je de stoffen heet gaat wassen.

LE420 is een speciale soort vlieseline die geschikt is voor nappa, (kunst)leer, suède, imitatiebont, lak stoffen en foliestoffen. Het is een soort vlieseline die we het beste beschrijven als tussenvoering en ideaal voor het verstevigen van taillebanden, beleggen etc. 

Plak-en-vouw-om is een soort vlieseline die zelf ook weer ontelbaar veel varianten heeft. Deze voorgestanste vlieseline wordt gebruikt om taillebanden te maken en voorkomt dat de tailleband gaat omvouwen. De plak-en-vouw-om vlieseline heeft drie voorgestanste lijnen: in het midden voor de vouwlijn en op 1cm vanaf de rand voor de naad. Zo creer je moeiteloos perfecte taillebanden. 

Vlieseline naadband is er met en zonder stretch. Naadband met stretch gebruik voor bijvoorbeeld dunne tricot om de naden te verstevigen, maar tegelijkertijd de rek op de naad te houden. Naadband zonder stretch wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor mantels. Het zorgt voor een stevigere naad en voorkomt dat de naad gaat uitrekken door het gewicht van de stof. 

Vormband is het zusje van naadband en perfect voor naden met een ronding. Denk bijvoorbeeld aan een zakopening of de ronde hals van een t-shirt. 

Borduurfix wordt gebruikt om stof te verstevigen waarop geborduurd gaat worden. Bij machinaal borduren voorkomt het dat de stof in de machine trekt en bij handmatig borduren geeft het meer stevigheid voor een nettere steek. 

Rasterquick is er in driehoek en ruiten, is perfect voor de quilters onder ons. Door de voorgedrukte lijnen kun je heel eenvoudig perfect recht stikken. 

Innaaibare vlieseline's

L11 is perfect geschikt voor zeer dunne stoffen zoals crash en plissé. Oftewel de stoffen die je lastig kunt beplakken. Het is dan ook een innaaibare vorm van vlieseline. We raden je aan de L11 vooral te gebruiken voor jurken en blouses. 

M12 is weer een stukje sterker dan L11 en ook geschikt voor crash en plissé. In tegenstelling tot de L11 kun je de M12 ook gebruiken voor jassen. Ook de M12 is innaaibaar en dus perfect geschikt voor stoffen die slecht tegen hitte kunnen. 

S13 is weer de sterke variant van de M12. Deze innaaibare vorm van vlieseline is perfect geschikt voor zware stoffen. Denk voor het verwerken van S13 aan hoeden, tassen en petten. 

Overige soorten vlieseline

Decovil light en C900 zijn stevige vormen van versteviging die perfect geschikt zijn voor tassen, ceintuurs enzovoort. Deze vorm van vlieseline strijk je op de stof. 

Stik-en-trek is speciaal voor opengewerkte stoffen die lastig onder je naaimachine doorgaan. Denk aan kant. Stik-en-trek stik je mee en scheur je na het stikken eenvoudig weer weg. 

Vliesofix is speciaal voor het maken van applicaties. Deze soort versteviging kun je misschien zelfs beter dubbelzijdig tape noemen en wordt ook vaak halfvlies genoemd. Het heeft twee plakbare kanten. Eerst strijk je de ene zijde op de stof waarvan je de applicatie wilt maken, daarna knip je de applicatie uit, haal je de beschermlaag van de andere plaklaag af en strijk de applicatie op de stof waar je deze wilt hebben. Ook ideaal voor het repareren van kleding! 

Sulovlies is speciaal voor de dunne en tere stoffen. Denk aan chiffon. Deze kunnen behoorlijk glad zijn en daarmee lastig te verwerken. Sulovlies is gemaakt op basis van aardappelzetmeel en is wateroplosbaar. Net als stik-en-trek stik je Sulovlies mee, maar om te voorkomen dat de dunne stof scheurt, los je soluvlies op in plaats van dat je het wegtrekt. 

Tips voor het verwerken van vlieseline

Volg altijd nauwkeurig de instructies van de soort vlieseline op. Iedere vlieseline is anders en we raden je dus aan om voordat je gaat verwerken nog even een keer te checken hoe je dat het beste doet. En staat er 8 seconden, strijk dan ook echt 8 seconden. Dat zorgt er voor dat je uiteindelijk veel langer plezier hebt van jouw item. Let ook goed op de stand/hitte van de strijkbout.

Bewaar de instructies van jouw stuk vlieseline. Waarschijnlijk heb jij, net als wij, allemaal losse stukjes van verschillende soorten vlieseline. Daarom is onze tip om je vlieseline administratie goed op orde te houden. Zo kun je het randje met instructies eraf knippen en om het stuk vlieseline heen binden. Zo krijgt je allemaal bosjes met vlieseline. Of begin met verwerken van de vlieseline aan de kant waar de uitleg niet staat. Zo werk je langzaam naar de andere kant toe en kun je ten alle tijden achterhalen met welke soort versteviging je te maken hebt. 

Als laatst raden we je aan om de verstevigde stof eerste even goed af te laten koelen, voordat je deze weer oppakt. Een warme, verstevigde stof neemt namelijk makkelijk een andere vorm aan. 

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply Petra 4 augustus 2021 at 19:27

    Welke soort vlieseline wordt gebruikt voor een satijnen bovenstukje van een trouwjurk? En kan ik dan beter de stof verstevigen of de voering? Ik hoor graag wat uw advies hierin is. Mvg .

    • Reply Lisanne 5 augustus 2021 at 09:40

      Hi Petra, de keuze voor vlieseline is in dit geval heel erg afhankelijk van de valling die het bovenstukje moet krijgen. Het beste is om even een proefstukje te maken. Vaak raden we bij trouwjurken sowieso inderdaad aan om het bovenstukje te voeren. Dit oogt natuurlijk veel mooier, maar geeft ook de mogelijkheid om de voering te verstevigen in plaats van de satijn en dat zouden wij zeker adviseren. We raden je aan om te kiezen voor een vlieseline die past bij de stofkeuze van de voering. Maar het specifieke nummer van de vlieseline kunnen we helaas niet zo zeggen omdat het natuurlijk afhankelijk van de beoogde valling. Een proefstukje maken is het allerbeste idee. Hopelijk hebben we je hiermee verder kunnen helpen!

      • Reply Petra 5 augustus 2021 at 10:22

        Bedankt, ik dacht zelf aan bruidslaminaat, maar hoor daar verder niets over.. ik ga het advies opvolgen om een stukje te proberen.

  • Reply Narin 24 augustus 2023 at 09:11

    Goedemorgen,

    Kun je vlieseline ook gebruiken voor aan de onderkant van een Pantalon (de omslag).
    Zodat het vast blijft zitten ook na het wassen en blijf dit ook goed van kwaliteit na verloop van tijd?

    Mvg

  • Reply Jenny 15 januari 2024 at 22:21

    Kan ik vlieseline ook gebruiken om een gescheurde naad te herstellen, bvb. scheur onder de arm van een katoenen blouse of losgekomen naad aan de hals van een koltrui?

    • Reply Astrid 16 januari 2024 at 14:06

      Het is vooral bedoeld om te verstevigen, maar ik zou niet weten waarom het in combinatie met wat handmatig herstelwerk niet zou werken. Gewoon proberen dus!

  • Reply Tim 15 januari 2024 at 23:11

    Welke soort vliseline gebruik je voor het inkorten van zware gordijnen om een zoom te maken? Of kan dat niet?

  • Leave a Reply