Newborn & Kids Blogger Daphne jogging boordstof

Trui (kids) met boordjes

10 april 2019

Een paar weken terug stond ik in een warm zonnetje op het schoolplein en dacht ik dat de nieuwe kledingstukken voor Finn T-shirts moesten worden. Niet was minder waar. Met het weer van afgelopen weken (regen, koud en harde wind) zwichtte ik voor een trui met boord.

Stofkeuze en het gratis patroon

In mijn voorraad stoffen lag nog een fantastische lap jogging/sweater stof van super kwaliteit liggen. Een lekkere dikke witte joggingsstof met donkergrijze sterren en strepen en een onwijs zachte binnenkant. De stofsoort wordt ook wel alpenfleece genoemd. Stiekem heb ik echt een zwak voor deze stofsoort.  Ik maak er graag baggy broeken met een trui van als een heerlijk huispak. Voor nu werd het een trui, want die hebben we nu echt nodig.

Dus dook ik nog even in de mand met boordstofjes en kwam terug met 2 felle neon boordstofjes die ik aan Finn liet zien zodat hij kon kiezen welke er aan zijn trui moesten komen. De keuze was snel gemaakt! Geel was TOK! (Tof! De f lukt nog niet zo goed ha ha) Met deze fel gele boordstof haalde we toch nog een beetje het zonnetje in huis tijdens dit vreselijke weer en zijn we ook klaar voor de lente 🙂

Als basis gebruikte ik het patroon “movie night pajama’s – van Sew a little Seam”. Als je lid wordt van die facebookpagina, staat daar in een vastgezet bericht een code waarmee je het patroon gratis kunt downloaden via de site. Het is echt een top patroon voor een pyjama van 12 maanden tot 12 jaar. Ook voor dames, heren en honden(!) hebben ze een variant.  Het is een heel fijn patroon en zit super mooi. Je kunt hem dus ook goed als basis gebruiken voor T-shirts en truien.

Hier kun je het patroon downloaden

Benodigheden:

Zo maak je een trui voor kids!

Stap 1: Patroon uitprinten

  1. Word lid van de facebookgroep Sew a little Seam en kom zo achter de kortingscode voor het gratis patroon. Download nu het patroon op je computer.
  2. Ga naar het bestand op de computer en open het in Adobe. Doe je het niet via die manier en open je hem in je browser, dan kan het zijn dat de grootte niet klopt!
  3. Print het uit op ware grote (meet het controle vakje goed na of dit de juiste afmeting heeft).
  4. Knip en plak alle patroon delen aan elkaar.

Stap 2: Patroon uitknippen

Zet je patroon goed vast op de stof (zeker als je deze super zachte jogging gebruikt zijn spelden je beste vriend om schuiven en glijden te voorkomen). Deze stof heeft een streep, wil je dat de streep mooi doorloopt op de naden (voor en achter) moet je hier rekening mee houden met knippen. Leg het voorpand zo op de stof dat je straks een herkenningspunt hebt om het achterpand het zelfde te knippen. (Ik legde het puntje van de oksel op de streep en keek waar de onderkant van het shirt eindigde zodat ik dit het zelfde kon doen bij het achterpand).

Stap 3: Schoudernaden

Leg het voorpand en het achterpand met de goede kanten op elkaar. En speld de schouder naden vast.  Je stikt nu als eerste beide schoudernaden met een rechte steek en een normale steeklengte. Na het stikken van de schoudernaden werk je deze naden af met een zigzag of een lock(machine) steek.

Tip: voor deze stof gebruikte ik een boven transport voet. Dit voetje zorgt ervoor dat de boven en onder stof tegelijk verplaatst worden en hierdoor voorkom je dat de stof rekt of schuift en kun je dus netter naaien. Heb je niet zo’n voetje, zorg dat je veel spelden gebruikt en rustig naait.

Stap 4: Mouwen

Je vouwt je werkstuk open met de goede kant naar boven. Nu pak je de mouwen en hiervan bepaal je bovenaan het midden. Zet in het midden een speld. Leg de mouw met de goede kant naar beneden op de schoudernaden, met de mouw gericht naar de hals opening en de speld precies in de schoudernaad.

Zet eerst het midden vast, en daarna de twee uit eindes van de mouw en armsgaten. Nu je op deze 3 punten een  speldje hebt staan kun je ruimte er tussen verdelen en vast spelden. Stik de mouw vast en herhaal dit alles voor de tweede. Hierna werk je alles weer af met een zigzag of een lockmachine / locksteek.

Stap 5: Zijnaden dicht stikken

Als je nu je werkstuk pakt bij de schoudernaden lijkt het al echt op een trui. Je gaat nu de zijnaden dicht maken. Zet als eerste een speld aan het uiteinde van de mouw, de naad van de armen, en de onderkant van het shirt op elkaar. Heb je je patroon op streep geknipt speld dan nu de rest van de zijnaad zo op elkaar dat de streepjes doorlopen.

Stik rustig het hele stuk dicht. Herhaal dit voor de andere kant en werk weer mooi af. Als je goed geknipt, gespeld en genaaid hebt lopen de streepjes mooi door 🙂 en is de basis klaar op naar de boorden.

Stap 6: Boordjes

Pak de stof voor het halsboord. Leg deze in de lengte voor je neer, nu vouw je hem over de langste zijde dubbel, en dit stik je vast. Je hebt nu en cirkel.  Keer deze cirkel om naar de goede kant dus dat de naad aan de binnenkant valt. Vouw hem nu dubbel met de verkeerde kanten op elkaar en de naad netjes op elkaar. Zet een speld in de naad. Herhaal dit voor alle boordjes.

 

Stap 7: Halsboord spelden

Pak het hals boordje en zet een speldje recht tegen over de naad. Bepaal het midden van je achterpand. Dit doe je door de zijnaden netjes op elkaar te leggen. Plaats in het midden een speld. Doe dit ook aan de voorkant.

Leg het boordje om de hals van de trui met de open kant aan de hals van de trui. De speld op de naad van het boordje leg je op de speld van midden achter. Speld vast. De andere speld van het boordje leg je op midden voor en zet je dan vast.

Je ziet nu alles vast zit, dat je trui wat samentrekt, dit is juist goed, hierdoor sluit je hals straks mooi aan op het lichaam.

Stap 8: Halsboord naaien

Keer je trui binnenste buiten. Hierdoor kun je goed zien waar je naait op de boord. En zo kun je goed bij de spelden. Naai het boord vast. Tijdens het naaien trek je het boord uit zodat hij mooi op de rand van de trui valt en met naaien even groot is als de halsopening. Als het boord vast zit keer je de trui om en kijk of je tevreden bent en kun je de randen weer afwerken.

Na het afwerken stik je de trui door op de goede kant, langs de naad van het boord. Met het doorstikken hou je de naad mooi omlaag tegen de stof. Het staat ook gelijk mooi af als je hem doorstikt.

Stap 9: Mouwboorden

Leg de trui met de goed kant buiten. En schuif de mouwboordjes over de mouw heen, met de open kant aan de rand van de mouw. Zorg dat de naad van de mouwboorden, gelijk zit met me naad van de mouw en speld vast.

Zet nu hier tegenover nog en speld en verdeel de andere stof tijdens het naaien. Keer de mouw binnenste buiten zodat je kunt stikken op de goede kant van het boord. Rek het boord tijdens het naaien weer uit zodat hij even groot is als mouwopening. Je kunt hierna net als bij het halsboord, weer doorstikken op de goede kant maar het hoeft niet. (ik doe het eigenlijk nooit…)

Stap 10: Onderkant afwerken

Kies zelf of je de trui aan de onderkant wilt omzooien of afwerken met een boord.

ZOOM:

  1. Zigzag of lock de onderrand van de trui.
  2. Vouw deze rand 2 cm naar binnen. Zorg dat je zo speldt, dat je er goed bij kunt vanaf de goede kant.
  3. Stik op de goede kant met een grote steek of leuke siersteek om zo de zoom vast te zetten.

BOORD:

  1. Onderaan deze trui heb geen zoom gemaakt maar er een extra boord aangezet.
  2. Normaal pak je voor boorden de omtrek en dit doe je x0,75/0,80  (afhankelijk van de rek van de stof). Voor een onderboord pak je een lengte iets kleiner dan de trui, dat je het boord wel iets moet aantrekken tijdens het naaien. Maar niet zoveel dat het boord zoveel trekt dat hij omhoog kruipt.
  3. Het vastzetten van het boord doe je op dezelfde manier als hier boven genoemd en zorg dat de naden van de zijkant en van het boord mooi op elkaar liggen.

Tadaa! Je hebt nu de trui volgens je patroon klaar! En ben je tevreden?

Viel het mee? Liefs Daphne

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties