Newborn & Kids Blogger Daphne

Blouse van hydrofiel van gratis patroon!

30 mei 2024

Via Ellmini zag ik de Dreamy Summer Blouse. Heerlijk voor de zomer, omdat hydrofiel lekker luchtig is en snel droogt. Ik ging aan de gang met een mooie donker oud roze hydrofiel. Een patroon maat 92. Ook maakte ik later nog een kleine aanpassing  om de blouse wat mooier te laten vallen.

Benodigdheden

Hydrofielstof 
Gratis Naaipatroon (Esmee Dress – Naaizusjes)
Patroon papier
Smal Elastiek
Bijpassend garen
Naaimachine
Lockmachine (optioneel)

Pas zelf een raglan patroon aan tot hydrofiel blouse

Je kunt ieder raglan patroontje hiervoor gebruiken. Ik heb de “Esmee dress” van de naaizusjes als basis gebruikt. Heb je een ander fijn raglan patroon, dan kun je deze ook gebruiken. De manier is hetzelfde.

Zo maak je de blouse van hydrofiel

Stap 1: Het patroon aanpassen

Teken je patroon over in de juiste maat. Zonder naadwaardes bij te tekenen.  Ik zou persoonlijk 1 x op je papier de aanpassingen maken zodat, als je hem straks klaar hebt, je er zo meerdere kunt maken zonder dat je wéér moet rekenen en nadenken.

De aanpassingen die ik heb gedaan voor (maat 92)

Voorpand:

  • Neem de helft van het voorpand en teken daar aan de stofvouw 6 cm bij. Hierdoor maak je de blouse 12 cm breder, zodat je straks extra stof hebt om te rimpelen met elastiek.
  • Teken bij de hals 2 cm naadwaarde erbij en bij de zijnaden 1 cm.
  • Verleng de onderkant met 8 cm.

Achterpand:

  • Herhaal alle bovenstaande stappen voor het achterpand.

Mouwen:

  • Teken vanaf de oksel een rechte lijn naar beneden tot de onderkant van de mouw.
  • De verleng de mouw met 5 cm (voor grotere maten misschien nog meer)
  • Teken aan de bovenkant van de mouw (de hals) 2 cm naadwaarde bij. De zijkanten weer 1cm.

De uiteindelijke blouse delen zien er dan zo uit als hierboven. Omdat ik met een beamer werk om mijn patroon delen te projecteren op de stof en dan te snijden, heb ik de aanpassing van de stofvouw in midden gedaan.

Stap 2: Extra optie, strik lint maken.

Onze dochter is een heel klein smal meisje. De blouse bleek later, nadat hij af was, veel te lomp te vallen. Ik heb daarom een stukje onder de oksel 2 striklintjes toegevoegd van de zelfde stof. Hiermee maak je de blouse iets smaller, maar heb je nog wel het leuke wijde effect.

Het bijpassende striklint kun je heel gemakkelijk zelf maken met een lange strook hydrofiel van ±5 cm. Je kunt het nog makkelijker maken door een biaisbandmaker te gebruiken. Hier trek je de strook door heen, even strijken en hij is klaar voor gebruik.
Vouw het biaisband dubbel en stik door op de rand.

Stap 3: Blouse in elkaar zetten

Naai de mouwen aan het voorpand en achterpand vast. Als je een lockmachine gebruikt, kun je de onderkant van de mouwen, voorpand en achterpand even afwerken met de lockmachine. Anders kun je hiervoor een zigzagsteek gebruiken.

Wil je een striklint gebruiken, leg die dan nu tussen het voor- en achterpand, dan kun je ze in 1 x vast zetten, samen met het sluiten van de mouw en zijkant.

Vouw de halsnaad om, voor het maken van de tunnel voor elastiek. Doe dit op ongeveer ± 0.5 cm. Ruim genoeg dat er nog een veiligheidsspeld door heen kan. Stik vast met een gewone steek. Laat een klein stukje open aan het begin/einde.

Herhaal dit voor de mouwen.

Haal vervolgens het elastiek door de tunneltjes van de hals en mouwen. Pas voor de maat even bij je kindje om te zien hoe strak het moet, zodat het mooi valt. Sluit daarna je elastiek en het kleine openingetje.

Werk de onderkant af met een zoom.  Tip; heb je een leuke siersteek? gebruik die!

Ook maakte ik nog even een leuke haarstrik erbij in bijpassende stof.  Dit kun je heel eenvoudig zelf tekenen aan de hand van de volgende foto.

Daarna stik je hem op elkaar en laat een klein keergat open. Knip de randen met een kartelschaar, zo wordt de naad strak. Keer om en stik weer langs de rand door.

Leg een haarelastiekje  om de strik en maak een knoop. Nu is hij klaar voor gebruik.

Klaar!

Delen jullie je creatie op Social Media? Gebruik dan de volgende tags zodat wij jullie creatie ook zien;
@Budgetstoffen @Mooi.van.Mama & #Budgetstoffen, #Budgetstoffencreatie, #BSbloggerDaphne

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties