verduisteringstof Handige Tips Gordijnen Huis & Tuin

Zo bereken je de stofhoeveelheid voor gordijnen

7 juli 2021

Je zou het misschien niet denken, maar het maken van gordijnen is een klusje dat je prima zelf kunt doen. Het lastigste onderdeel is het berekenen van de hoeveelheid stof die je nodig hebt om gordijnen te maken, maar met deze deze blog wordt ook dat appeltje-eitje. 

Halve, enkele of dubbele plooi

Het belangrijkste onderdeel van de rekensom die we je zo gaan uitleggen, is het bepalen van welke plooi je gaat maken. De meest gekozen opties zijn een enkele of dubbele plooi, maar voor vitrages gebruikt men ook nog wel eens een driedubbele plooi. Een driedubbele plooi zorgt namelijk voor een volle valling van het gordijn. 

Daarnaast is het voor de hoogte van het gordijn belangrijk dat je de zoom bepaald. Wij adviseren vaak om 10cm boven en 10cm onder op te tellen bij de hoogte van het raam. Maar hier kun je zelf natuurlijk in variëren. 

Hoeveel stof heb ik nodig voor gordijnen?

Voor het berekenen van de hoeveelheid stof voor gordijnen, pakken we de vuistregel voor de verschillende plooien.

  • Halve plooi: 1,5x de raambreedte aan stof.
  • Enkele plooi: 2x raambreedte aan stof
  • Dubbele plooi: 3x raambreedte aan stof

Let wel op dat een driedubbele plooi een heel dik pakket stof wordt en dat we dit dus alleen aanraden bij dunne gordijnen zoals vitrage. 

Een gemiddelde stof heeft een stofbreedte van 1,5 meter. Dat is smaller dan de gemiddelde hoogte van een raam of deur en dus haal je de hoogte uit de lengte van de stof. Zie dit voor je als dat je de stof als banen van 1,5 meter naast elkaar gaat hangen. 

Voorbeeld: gordijn met een enkele plooi

Stel een raam is 2 meter breed en 2,5 meter hoog. Je kiest voor een enkele plooi en 10 cm zoomwaarde. Dan betekent dat dat je 2,70 meter hoogte nodig hebt en 4 meter in de breedte. We rekenen met een stofbreedte van 1,5 meter. Dan heb je dus 4 (breedte gordijn)/1,5 (stofbreedte)=2,66= 3 banen nodig. Die 3 banen hebben een hoogte nodig van 2,70 meter en dat maakt dus 2,70*3= 8,10 meter stof. In dit geval hebben we dus 8,10 meter stof nodig om de gordijnen te maken. 

Voorbeeld: gordijn met een dubbele plooi

Kies je met een raam van 2 meter breed en 2,5 meter hoog voor een gordijn van met dubbele plooi? Dan gaat de rekensom als volgt. Ook hier heb je natuurlijk weer een zoom nodig en maakt dat de hoogte 2,70 meter. Nu heb je alleen 6 meter breed nodig i.p.v. 4 meter. Als we ook hier een stofbreedte van 1,5 meter aanhouden, maakt dat dus 6 (breedte gordijn)/1,5 (stofbreedte)= 4 banen. Die 4 banen hebben we nodig in 2,70 meter hoogte en dat maakt dus 2,70*4= 10,8 meter stof voor deze gordijnen. 

Om je een nog helderder beeld te geven, hebben we een speciale video opgenomen waarin Sieb je duidelijk uitlegt hoe je dus de hoeveelheid stof voor een gordijn bepaald. 

Gordijnen maken met gordijnband

Voor het creëren van de plooi gebruiken de meeste mensen gordijnband. Wij verkopen deze om zelf te plooien, voor de enkele plooi en voor de dubbele plooi. Bij het kopen van gordijnband zijn er twee dingen belangrijk om in je achterhoofd te houden.

Zo is het plooiband ietwat ingewikkeld qua naam. Zo is het ‘2 plooi’ band voor de enkele plooi en het ‘3 plooi’ band voor de dubbele plooi. Je koopt dus band voor 1 plooi meer dan dat je wilt maken. De enkele plooi heeft 1 plooi en koop je dus voor 2 plooien. De dubbele plooi heeft 2 plooien en koop je dus voor 3 plooien.

Daarnaast koop je het gordijnband over de volledige breedte van je gordijn. Dus niet alleen voor de breedte van het raam.

Overige benodigdheden om zelf gordijnen te maken

Naast stof en gordijnband zijn er nog een aantal fournituren/benodigheden die je nodig hebt. Denk aan vlieselineband voor het verstevigen van de zomen. Maar ook aan runners, haken of misschien wel spiraaldraad.

Wat betreft de gordijnhaken, die hebben we in vier verschillende soorten:

Spiraaldraad is perfect als je een gordijn wilt maken voor bijvoorbeeld in een caravan of het dakraam op zolder. Dit sterke draad kun je eenvoudig door een tunnel heen rijgen en span je vervolgens in het raamkozijn. Let wel op dat je bij spiraaldraad ook dopjes nodig hebt voor op het uiteinde en bevestiging.

Wat betreft de ideale naaimachinenaald om zelf gordijnen te maken, raden we je aan om goed te kijken naar de stof die je gebruikt. Iedere stof heeft zijn eigen ideale naald en ook de eventuele voering heeft hier weer effect op.

Dat was hem dan! Een hele hoop informatie, maar we hopen dat we je met deze blog iets meer duidelijkheid hebben kunnen geven over hoe jij zelf gordijnen kunt maken. Maak er wat moois van!

You Might Also Like

4 2 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lucy
Lucy
11 maanden geleden

waarom reken je 10 % extra railbreedte voor het berekenen? Ik moet 2 gordijnen maken voor een railbreedte van 300 meter. Als ik ze dan klaar heb, heb ik 10 cm bredere gordijnen dan de rail is. Mvrgr Lucy

Astrid
Beheerder
11 maanden geleden
Antwoord aan  Lucy

Dit is voor de naadtoeslag, want je maakt vaak stukken aan elkaar. Dan mis je al gauw 3a4 cm en dan heb je vaak ook nog krimp in de stof. Je kunt altijd beter een paar cm extra hebben, dat valt toch niet op bij een gordijn.

Paul
Paul
11 maanden geleden

Hoe breed moet de stof zijn op een spiraaldraad? (Kleine bootramen)

Astrid
Beheerder
11 maanden geleden
Antwoord aan  Paul

Wanneer je een spiraaldraad gebruikt, moet het gordijntje niet al te breed zijn. Wij adviseren om 1.4 of 1.5 keer de breedte te nemen. Dit is dan insclusief het omzomen van de stof.

Astrid
Beheerder
11 maanden geleden
Antwoord aan  Astrid

Ik denk dat je het beste even je maten kan opnemen, op de plekken zoals in de maattabel staat aangegeven. Op internet heb je hele handige tools om centimeters om te rekenen naar inches. Dan weet je welke maat het beste bij jou past. Hou er nog wel rekening mee dat het patroon ruim valt. Succes!

Paul
Paul
11 maanden geleden
Antwoord aan  Astrid

Bedankt. Ik had op gevoel 1.5 maal de breedte genomen.

Charlotte
Charlotte
9 maanden geleden

Hoi, ik wil zelf m’n gordijnen maken, maar ben in de war over de breedte stof die ik moet bestellen voor gordijnen met een dubbele plooi. Ik zie hierboven dat ik 3x de raambreedte nodig heb, maar ik wil graag gordijnband gebruiken met touwtjes, en daar lees ik dat ik voor 1 meter raam 1,85m stof en band nodig heb. Kunnen jullie dit even uitklaren welke richtlijn ik moet volgen? Dankje!

Laatst bewerkt op 9 maanden geleden door Charlotte
Astrid
Beheerder
9 maanden geleden
Antwoord aan  Charlotte

Hoi Charlotte, wanneer je dat band gebruikt, kan je inderdaad die richtlijn aanhouden. Deze berekening is voor als je zelf een plooi gaat naaien in de gordijnen. Veel succes!