Handige Tips

Wel of niet de stof eerst voorwassen voor gebruik?

1 september 2018

Kleine lapjes, grote lapen, gooi ze in de wasmachine! Het is heel belangrijk om je stoffen eerst te wassen voordat je er mee aan de slag gaat. Je wilt immers niet dat jouw top 2 maten kleiner is nadat je deze voor de eerste keer hebt gewassen. We vertellen je in deze blogpost precies waarom je jouw stoffen eerst moet voorwassen.

Waarom moet je stoffen eerst voorwassen?

Je heb een super leuk stofje en naaipatroon gevonden, een paar vrije uurtjes, dus je wilt gelijk aan de slag! Hoe verleidelijk het ook is… doe het niet. Het is heel belangrijk om de stof eerst te wassen.

Heel veel stoffen krimpen nog een beetje in de was of kunnen verkleuren. Stel je voor: je maakt met veel liefde (ok en soms een beetje frustratie) een prachtige creatie. Daarna doe je het in de was en… het blijkt gekrompen te zijn, of de stof heeft afgegeven!

Daarom adviseer wij altijd om stoffen eerst te wassen en daarna pas te gebruiken.

Natuurlijke stoffen kunnen krimpen tijdens het wassen

Ga je aan de slag met katoen, linnen, wafelkatoen of tricots? Natuurlijk stoffen en stoffen met stretch hebben een grote kans op krimpen na de eerste wasbeurt. Was deze stoffen dus altijd eerst een keertje voor en voorkom een gekrompen item na het wassen!

Stoffen kunnen afgeven

Je hebt vast wel eens gehoord dat je met een nieuwe donkere denim beter niet op een witte bank kunt gaan zitten. Stoffen worden geverfd om ze de mooiste kleuren te geven, maar die verf kan ook afgeven. Was daarom zeker donkere stoffen eerst een keertje voor.

Verschillende soorten stoffen in 1 creatie?

Gebruik je verschillende stoffen voor een creatie? Was dan zeker alle stoffen, wie weet krimpt de ene soort meer dan de ander en is je creatie na het wassen scheef. Of straks geeft 1 stofsoort af op de ander!

Hoe kun je stoffen het beste voorwassen?

• Wij adviseren om de stoffen op 30 of 40 graden te wassen, hoe lager de temperatuur hoe minder energie er verbruikt wordt. Dus ook voor het milieu is dat gunstig. Bepaalde stofsoorten, zoals wol kan beter met de hand of een speciaal fijn -/ wolprogramma gewassen worden.
• Twijfel je? Vraag ons gerust om advies!
• Was het kledingstuk als het klaar is voortaan ook altijd op dezelfde temperatuur als dat je de stof voorgewassen hebt.
• Bij verschillende stofsoorten is het handig om de creatie altijd op de laagste temperatuur van de voorgewassen stoffen te wassen. Het is anders mogelijk dat 1 van de stofsoorten anders alsnog krimpt.
• Bij erg rafelende stoffen, zoals geweven stoffen, kun je de stofranden eerst afwerken met een zigzagsteek voordat je ze in de wasmachine stopt, om te voorkomen dat je een paar centimeter stof kwijt bent aan rafels.
• Zorg dat de stoffen altijd op kleur gewassen worden, dus geen rode lap bij die prachtige nieuw witte blouse ?

Hang de stof na het wassen te drogen en strijk de stof nog even voor het gebruik, dit werkt veel fijner!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lizet
Lizet
1 jaar geleden

Dankjewel voor de tips! Ik ben de 1e keer de mist ingegaan met een shirt voor mijn dochter (kerstkadootje!). Ze
Was superblij, maar na de 1e was, was het shirt 2 maten te klein! Nu was ik alle lapjes eerst…😊 Nu heb ik nog een vraag: licht tricot stofje gekocht en bordeau Rode boordstof. Beide (apart) gewassen en gespoeld met azijn. Boordstofje geeft ook na de 2e x nog af. Wat kan ik doen om te voorkomen dat het boordje gaat doorlopen? En moet het shirt straks in de donkere, of de lichte was?

Lizet
Lizet
1 jaar geleden
Antwoord aan  Astrid

Dat heb ik gedaan… En 1 nacht in water met azijn laten staan. Drogen en vanmorgen 2e x gewassen… Staat nu weer in water met azijn. Morgen nog maar een keertje wassen en kijken wat er dan gebeurt.. 😎

Margo
Margo
1 jaar geleden

Mijn machine geeft ook een programma van 15 minuten op 30 graden. Is 15 minuten voldoende?