Blogger Marga Damesmode suedine

Een klassieke blazer in rode suède

1 juni 2021

Een blazer volgens de klassieke couture technieken maken, is niet eenvoudig, Maar met de uitgebreide instructies op het Vogue V8333 naaipatroon en dit blog, gaat het vast wel lukken.

Vogue V8333 is een patroon van Claire Shaeffer uitgegeven door Vogue.  Claire Shaeffer kennen we van de boeken: The Couture Cardigan Jacket, Making Designers Trims en The Couture Skirt. Zij beschrijft in haar boeken hoe Coco Chanel haar beroemde Chanel-jacket ontwierp, de faux-wrap skirt en andere klassiekers.

 

Het naaipatroon V8333 is een geen naaipatroon voor een klassiek Chanel-jacket maar een tailor-made blazer.  Het is een workshop an sich om vele couture sewing techniques te leren.

Advanced naai-niveau

Het patroon is betiteld als “Advanced”.  Dit is geen overbodige opmerking.  Je hebt hier echt een paar jaar naai-niveau voor nodig en dan nog zul je het er moeilijk mee hebben. Maar het is te doen en zie het vooral als een workshop of een hele grote uitdaging!

Benodigdheden:

Het jasje heb ik gemaakt van  rode suède van Budgetstoffen. De mooie stof is slechts 7,99 euro per meter en oogt heel chique.

De plooi onderin met zak is gemakkelijker dan het lijkt. Het geeft bovendien een mooie vorm aan de blazer en de taille is echt heel mooi ontworpen. De mouwen zijn ook super mooi van vorm. Besteedt hier veel aandacht aan. Hoe mooier je de mouwen erin zet, hoe mooier de vorm van het jasje zal zijn.

Voor de rest heb ik het jasje stap-voor-stap nagemaakt zoals Claire Shaeffer uitlegt in de bijbehorende beschrijving. De couture-tips zijn echt heel leerzaam.

 

Tips en aanvulling op de werkbeschrijving klassieke blazer:

Neem de patroon-onderdelen over op de stof en de voeringstof en knip deze volgens het knip-schema uit.

 

Hierna volgen alleen foto’s van de plooi en de mouwsplitten die wel wat extra uitleg behoeven:

Bij het maken van deze blazer is het verstandig om veel aandacht aan de binnenkant van de blazer te besteden.  Knip alle ronde naden goed in door middel van driehoekjes. Dit zal de vorm ten goede komen van het uiteindelijke resultaat.

Suède valt niet goed te strijken.  Pers dus zelf telkens met je handen of een houten pers-tool de plooien goed in vorm.  Leg er desnoods even een stapeltje boeken bovenop.

Naai met een topstitch de naden van de plooien zodat deze in vorm blijven:

De mouwsplitten zijn niet zo heel moeilijk.  Kijk vooral goed naar de instructies en doe alles stap-voor-stap.  Eerst rijgen en dan pas naaien. Zo voorkom je dat je fouten maakt.

Tenslotte naai je de knoopsgaten in het overstekende gedeelte van de mouwspiltten. Kies de kleur van het garen zorgvuldig zodat je deze amper ziet.

Nog een tip voor de mouwen. Als je deze erin zet, speld dat goed rondom en zorg ervoor dat de stof nergens trekt.  Dit ziet er namelijk niet mooi uit met suède.

Naai meteen de schoudervullingen mee die er al hebt in hebt gezet met de hand.

Tot slot: check de blazer op de paspop. kloppen de mouwen? Zijn ze gelijk?

Tip: eerst rijgen, dan pas naaien!

Conclusie:

Vogue V8333 is niet alleen een naaipatroon voor een perfecte tailor-made blazer, maar ook een soort workshop.

De designer Claire Shaeffer legt duidelijk het hele proces uit en geeft vele couture tips. Het jasje vereist de nodige tijd, inzicht en technieken maar is een leuke uitdaging om te maken.

Suède is een prettige stof om mee te werken. Het oogt bovendien altijd extra chique.

Het is verrassend om te ervaren dat je dit als hobby-naaister zelf kan. Los van een mooie tijdloze klassieke blazer in je garderobe erbij, zal je het ook een portie zelfvertrouwen geven als het je is gelukt!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties