furnish stof Blogger Marga Damesmode

Budget Chanel-style jasje!

20 mei 2021

Een Chanel-style jasje zelf maken is een droom voor vele naaisters. Ook dit is echter niet goedkoop want de Bouclé en Tweed stoffen zijn vaak duur.  Maar het kan anders!  Wij hebben voor jou een BUDGET Chanel-style jasje gemaakt ter inspiratie!

Budget Chanel-style jasje

Met ‘een budget Chanel-style jasje’ bedoelen we  een zelfgemaakt jasje in de stijl van Chanel en wel zo goedkoop mogelijk.
Waarom? Omdat het kan en we willen laten zien dat het niet nodig is veel geld uit te geven om toch de ‘Chanel-look’ te creëren.
Bovendien is het sowieso een goed plan om niet té veel geld uit te geven als je zo’n jasje voor de eerste keer maakt. Het budget-idee zit ‘m vooral in de stoffen en materialen. Met een beetje creativiteit kom je al heel ver.  Je hoeft bijvoorbeeld zelf geen dure franje-randen te kopen, want je kunt deze gemakkelijk zelf maken van 30 centimeter extra stof.

Budget!

We maken een optel sommetjes van de materialen die we hebben gebruikt, maar allereerst noemen we uiteraard even het naaipatroon.

Hiervoor hebben wij Vogue V7975 gebruikt die wel al in ons bezit hadden.  Je kan echter ook andere naaipatronen gebruiken die specifiek bedoeld zijn voor korte jasjes.
Let er wel op dat je een naaipatroon kiest met een open-front voorpand of pas je eigen naaipatroon aan.  Dit is niet moeilijk, het is slechts een handeling van de voorpanden iets in te korten qua breedte en de sluiting overslag weg te laten. Totaal aan materialen kwamen wij uit op 30,70 euro (zonder het naaipatroon)  Een uitleg over de materialen hieronder:

 

 

Buitenkant stof:

Hiervoor hebben wij gebruikt: Furnish meubelstof.
Meubelstoffen zijn niet altijd geschikt om kleding te maken.  Maar omdat het hier vorm een jasje gaat dat lekker stevig mag (open) hangen hebben we toch gekozen voor deze stijvere en stevige stof. Bovendien hebben we vooraf even getest met een monstertje van deze stof of de stof wel goed rafelt. We wilden namelijk grote rafelranden maken.  Dit bleek goed te gaan.

Buitenkant stof: 2 meter à 9,99euro = 20,98 euro

 

 

Hoe maak je furnish stoffen geschikt voor kleding?

Daarnaast is er nog een paar simpele trucjes om de stof geschikt te maken voor een jasje.

  1. Strijk van te voren de stof. Door de warmte wordt de stof iets zachter, net als bijvoorbeeld demin voor een spijkerbroek.
  2. Gebruik de stof NIET als interfacing voor het voorpand maar de voering geheel van voeringsstof.
  3. Zorg dat je de stof nergens twee dubbelvouwt maar werk alles af met een lockmachine of zigzag randje en vouw de stof slechts één maal.
  4. Knip overal driehoekjes waar je de stof aan lekaar hebt genaaid en waar een ronding in zit. Dit zorgt ervoor dat de stof mooiere vormen aanneemt en minder stijf lijkt.
  5. Maak de rafels door met de lockmachine één kant te bewerken, de andere kant rafel je uit tot een centimeter naast de gelockte rand.

Overige benodigdheden:

Voeringstof: 1 meter à 1,99 euro = 1,99 euro
Schoudervullingen: 2 stuks, samen 1,75 euro
Katoenentricot voor biaisband: 0, 5 meter à 6,99 = 3,45 euro
Sierrand: 3 meter à 1,20 euro = 3,60

TOTAAL:  30,70 euro !

 

Biais-rand maken:

We zijn ervan uitgegaan dat je zelf als een biaisbinder hebt. Zo niet, dan zijn dit erg handige tools om zelf biaisband te maken. Voor dit jasje gebruikten we de grootste maat (2,5 cm). We hebben een halve meter zwarte katoen tricot gekozen omdat deze een beetje rekbaar is.  Net als biaisband van katoen kun je dan mooiere rondingen en bochten maken.

Tip: Knip de strook  stof, schuin van draad,  van 48 mm breed. Nu kun je een biaisrand maken van 2,5 cm breed.  Hier overheen hebben we een wit sierrandje gemaakt om de “Chanel-look’ te creëren.

 

De handen uit de mouwen!

Zoals echte couture komt er veel naaihandwerk bij te kijken want het is bijvoorbeeld absoluut NIET mooi als je de zakken op de buitenkant stof naait. Doe dit altijd met de hand en onzichtbaar.  Hierdoor lijkt het alsof de zakken EROP liggen en is er een mooie bolling (zoals bij echte Haute couture).

De zwarte biaisband en het witte sierrandje hebben we ook met de hand genaaid.  Hierdoor zie je de stiksels niet en is het resultaat veel mooier!

 

Werkbeschrijving:

Begin de voorpanden aan de achterpanden te naaien.

Knip in alle rondingen driehoekjes want de stof is erg stuk. Zodoende krijg je niet té veel spanning op de naden.

Naai ook de schoudernaden en de mouwen.  Zet de mouwen in de kop, speld deze goed en rijg ze van te voren om het naaien gemakkelijker te maken.

Eventueel kun je ook schoudervullingen gebruiken, dan zal de mouw extra mooi vallen:

Doe nu hetzelfde met de voering en leg de voering in het jasje met de verkeerde kanten op elkaar.  Maak je geen zorgen om de randen die nu onafgewerkt zijn want deze gaan we afwerken met de rafels.

Begin nu met de rafels. Knip hiervoor de stroken stof uit en lock ze aan één lange zijde:

Rafel ze nu met de hand uit tot hoe ver je zelf wilt:

Zet de rafels nu vast aan de voorpanden en de onderkant van het jasje:

Naai nu over de naad de zwarte biaisband heen en het witte sierrandje met de hand:

 

Tot slot de zakjes. Knip deze uit, lock ze eventueel rondom zodat ze niet gaan rafelen en naai ze aan drie zijde vast aan de voeringsstof. Keer ze binnenste buiten en druk goed de hoekjes uit:

 

Werk nu ook de zakjes af met sierrandjes en rafels;

Het jasje is nu bijna klaar. Alleen de zakjes er nog op en even alle draadjes wegwerken.

Hang het jasje aan een kledinghanger zodat het mooi in vorm blijft!

Conclusie:

Een Chanel-style jasje maken beneden de vijftig euro? Dat lijkt vrijwel onmogelijk, maar denk eens out-of-the-box en ga met stoffen werken die hartstikke mooi zijn, maar in eerste instantie niet geschikt zijn voor kleding. Oftewel: kijk eens bij meubelstoffen, decoratiestoffen of gordijnstoffen. Soms tref je prachtige stoffen en kun je deze prima omtoveren in een Chanel-Style jasje.

 

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties