Blogger Nicole Handige Tips Naaitechnieken

Maak een tas met handige opbergvakken

12 april 2024

Naar het strand gaan met het hele gezin betekent veel spullen mee nemen en dus een grote tas. Maar in zo’n grote tas verdwijnen bij mij de zonnebrillen, lipverzorging en telefoon altijd spoorloos…..Totdat je zelf een tas kunt maken, mét vakjes natuurlijk. In deze blog leg ik uit hoe ik dit doe.

Benodigdheden

Het begint bij een patroon voor een tas. Online kun je best veel gratis patronen voor tassen vinden. Ik gebruikte het (betaalde) Nouria patroon van fibremood, een patroon van een écht grote tas.

Een stevige stof, bijvoorbeeld canvas. Ik ging voor deze katoenen canvas met vrolijk oranje/beige zigzag patroon. Dat is ook meteen mijn eerste tip; kies een stof die niet te besmettelijk is wanneer je het echt als strandtas wilt gebruiken om te voorkomen dat je nieuwe tas meteen vies oogt.

Tassenband voor de hengsels

Een voeringstof. Niet te dik maar wel met voldoende stevigheid aangezien de opbergzakjes niet moeten uitscheuren als ze aan de voering genaaid zijn. Ik koos voor een keperkatoen.

Verder gebruikte ik een stukje klittenband om je zakje af te sluiten en een magneetsluiting om je tas dicht te kunnen maken. Voor de magneetsluiting gebruikte ik twee powerdots ter versteviging van de stof.

De Nouria tas van Fibremood in een katoenen canvas stof.

De Nouria tas van Fibremood is echt een grote tas. Ideaal dus voor een strandbezoek met het hele gezin (of voor jou alleen als je gewoon graag veel meeneemt 😉

Het originele patroon heeft een grote opbergzak aan de voorkant. Ik heb die achterwege gelaten en gekozen voor een klein los opbergzakje met klittenbandsluiting en drie opbergvakken aan de binnenkant van de tas.

Zo maak je het losse opbergzakje met klittenbandsluiting

Stap 1: Bepaal de afmeting van je zakje en de plaats van het klittenband

Het losse opbergzakje heb ik gemaakt voor het opbergen van onze telefoons en sleutels. Spullen die ik graag opberg in een afsluitbaar zakje.

Om de maat te bepalen ben ik uit gegaan van mijn telefoon met extra ruimte aan de zijkanten en bovenkant. In heb een langwerpige strook geknipt om het zakje van te maken.

Vervolgens meet je de plaats van het klittenband. Markeer dit goed, zodat de klittenband aan beide kanten op gelijke hoogte zit en je het zakje goed kunt sluiten.

De kittenband heb ik aangezet met een rechte steek, helemaal rondom vast.

Stap 2: Sluit het zakje en zoom de bovenkant om

Als je het klittenband aan beide kanten van het zakje hebt gestikt, is het tijd om het zakje op elkaar te naaien.

Leg de stofdelen met de goede kanten op elkaar. Sluit de 2 lange zijkanten.

Zoom vervolgens de bovenkant 1 of 2 cm om, draai het zakje naar de goede kant en klaar is je zakje!

Stap 3: Bepaal de afmeting van de binnenzak

Voor de binnenzak heb ik een langwerpige strook geknipt die ik in 3 delen ga verdelen. Hierdoor is er ruimte voor bijvoorbeeld zonnebrand, zonnebril of andere kleinere spullen. De zijkanten van dit stofdeel heb ik met de lockmachine afgewerkt tegen het rafelen. Vervolgens heb ik 1 lange kant omgevouwen en gezoomd.

De voering van de tas heb ik opgebouwd uit 3 delen. Ik had nog een stukje waterafstotende stof liggen en die heb ik gebruikt voor de onderkant en de keperkatoen aan de zijkanten.

Hierdoor had ik een overgangsnaad waar ik de zak tussen heb gestikt. De onderkant is daardoor meteen netjes afgewerkt. Je doet dit door de stof van de zak tussen de 2 delen voeringstof te leggen, net als een dubbele boterham met het beleg ertussen.

Stap 4: stik de zijkanten en binnenvakken van de voeringzak

Stik vervolgens de twee zijkanten van de zak. Om ervoor te zorgen dat deze niet gaan scheuren heb ik een extra stiksel schuin aan de bovenkant van de zak gestikt. Hierdoor ontstaat een soort driehoekje in de bovenhoeken van de zak.

Daarna heb ik de lange strook verdeeld in drie delen. Dit betekent dat je 2 stiksels moet stikken op de plaatsen waar je de binnenzak verdeelt. Om de afmeting te bepalen kun je het voorwerp wat je er graag in wil steken gebruiken.

Maak de tas vervolgens af volgens de werkbeschrijving en dan ben je klaar.

Heel veel plezier met je nieuwe tas!

 

Conclusie

Het voordeel van het zelf maken van een (strand)tas is dat je deze precies zo kunt maken als je zelf wilt. Daarnaast is zowel het naaien met canvas als het naaien met (keper)katoen echt heel fijn. Er komen geen moeilijke naaitechnieken aan te pas. Zeker de moeite waard dus om zelf eens een tas te maken!

Do's en don'ts

Je kunt het losse zakje en de binnenzak precies in de maten maken die je zelf wilt. Houd wel altijd rekening met het bijknippen van naadwaarde voor het stikken en omzomen.

Daarnaast is het heel erg belangrijk om de binnenzak alleen op de voering te stikken, en niet op de buitenstof van de tas.

Denk er bij het klittenband aan om deze op dezelfde hoogte te stikken, zodat hij ook goed past als je de stofdelen op elkaar legt.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties