Blogger Marga buitenleven terlenka Handige Tips Huis & Tuin

Een parasol maken is niet moeilijk!

20 april 2021

Maak je eigen parasol hoes!

We hadden een mooie parasol gekocht inclusief hoes. Eentje die jaáren mee zou gaan, werd ons verteld….

Tuurlijk! Maar ondanks dat we altijd de hoes erover heen deden en de parasol keurig in de herfst en winter in de schuur hadden gezet, sleet de parasol snel en ineens zaten we onder een ‘gatenkaas’. Wat nu?

Nieuwkoop of duurzaam-denken?

Een nieuwe parasol kopen is makkelijk. Bij de eerste beste supermarkt liggen ze al in de bakken voor heel weinig geld.

Maar we zaten met een mooi aluminium en ijzeren-onderstel en dat gooi je toch niet zo maar weg?!

Een zoektocht op Internet hielp ons ook niet verder.  Zie maar eens een passende parasol te vinden die exact past op een bestaand onderstel, 6 jaar geleden gekocht. Bovendien zijn ze er helemaal niet!!

Dus dan maar zelf maken, want het onderstel weggooien vonden we waanzin en zo moeilijk kan het toch niet zijn, als naaien toch al jouw hobby is?

 

Aan de slag!

 

Ik kocht een effen texture (terlenka) stof van Budgetstoffen. En een veelkleurige texture stof had ik nog liggen. Maar nu sla ik twee stappen over dus laten we maar een stappenplan maken:

 

  1. Maak veel foto’s van de parasol zoals deze nu nog is, situatie ‘gatenkaas’ zeg maar… Maak vooral foto’s van de hoeken en hoe de parasol in elkaar zit.
  2. Haal de stoffen hoes van het onderstel en knip één van de acht, zes of vier driehoeken los.  Knip of haal ook de bovenkap(je) los. Deze kun je gebruiken als basis-patroon.
  3. Neem de afmetingen op, vermenigvuldig deze maal acht, zes of vier en neem ruim extra stof voor de bovenkant en het randje onder de parasol.
  4. Koop een outdoor stof of texture stof.  Aangezien je minstens 10 meter stof nodig hebt, is texture een goede keuze.  Deze stof is stevig, niet te zwaar, scheurvast en gaat echt een paar jaar mee, ook als buitenstof.
  5. Koop ook stevig katoenen garen dat tegen een stootje kan.
  6. Maak de acht, zes of vier vlakken aan elkaar, de bovenkap en de randjes als laatste.
  7. Besteed extra tijd aan de hoekjes waar de stelen van de parasol inzitten. Maak de hoekjes dubbel of verstevig deze extra met canvas stof.
  8. Zie je nog andere onderdelen van de parasol die helemaal door zijn? Daar was wellicht veel spanning op de stof. Verstevig deze ook extra in jouw ontwerp.

Moeilijk?  Nee, echt niet!

 

Het klinkt wellicht moeilijk en het ziet er allemaal ingewikkeld uit,  maar dat is slechts de schaalvergroting.

Als jij een broek, rok of blazer kunt maken, dan is een parasol maken eigenlijk ‘Easy Peasy’.

En als je toch bezig bent: maak er meteen een hoes bij van waterdichte stof.  Deze kan je altijd snel over de parasol doen als het ineens gaat regenen.

Door regen en wind slijt de stof snel. Een goede hoes voor de parasol scheelt vele levensjaren.

 

Duurzaamheid is een goede zaak

 

Was het de moeite waard? Ja, voor mij wel.

Doordat ik texture stof had gekozen was het toch goedkoper dan een nieuwe parasol kopen.  Maar meer ook vooral voor het gevoel. Het is niet bepaald milieu-vriendelijk om mee te doen aan de wegwerp-maatschappij als het niet nodig is.

Dat maakt naaien ook een leuke hobby. Je hebt het gevoel goed bezig te zijn als je dingen repareert in plaats van onnodig weggooit.

Ik hoop dat jullie er ook zo over denken !

You Might Also Like

5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Chris Blanken
Chris Blanken
2 jaren geleden

Goed idee! En goede beschrijving. Hoe wist je hoeveel stof je nodig had?

marga
2 jaren geleden
Antwoord aan  Chris Blanken

Beste Chris. Ik heb de afmetingen van één driehoek maal acht genomen en ervan uitgegaan dat de stof 1.50 m. in de breedte zou zijn. Als de driehoeken in de langste richting niet zo breed zijn, kun je wellicht twee driehoeken naast elkaar knippen. Mijn berekening was een grove schatting. Het is wel raadzaam om extra stof te nemen, of stof te kopen waarvan je altijd nog extra meters kan nabestellen. Een andere optie is voor jezelf een schets te maken van de driehoeken en van de stof die je wilt kopen. Dan kan je kostenbesparend werken door de stof… Lees verder »

Nanny
Nanny
1 jaar geleden

Zou ik hiervoor de stof van een schaduwdoek kunnen gebruiken? Ooit gekocht en vind die niet echt handig, ligt dus nu gewoon in de schuur.
Heb je een gewone naaimachine of een industriële naaimachine?
En welk garen gebruik je hiervoor?

Astrid
Beheerder
1 jaar geleden
Antwoord aan  Nanny

Ik denk dat dit inderdaad prima kan! Hiervoor kan je een gewone naaimachine gebruiken, het is wel handig om wat steviger garen te gebruiken: https://www.budgetstoffen.nl/fournituren/naaigaren.html?soort_garen=1004

Marga
1 jaar geleden
Antwoord aan  Astrid

Inderdaad, ik heb de parasol-kap ook met een gewone naaimachine gemaakt. Houd er wel mee rekening dat je veel ruimte nodig hebt op je tafel, want het is een hele lap.
Ik zou je ook adviseren om jeans-naaimachinenaalden te gebruiken.

Succes!

Astrid
Beheerder
1 jaar geleden
Antwoord aan  Nanny

Succes met maken!