Blogger Marga Damesmode jeans

Kokerrok van stretch jeans

20 april 2022

Een kokerrok van stretch jeans is een tijdloze klassieker.  Het is een rok die je altijd kunt dragen en eindeloos kunt combineren met andere kleding en accessoires. De rok is ideaal om op maat te maken zodat de rok jou goed past. Doe je mee? Aan de slag!

Benodigdheden:

Om deze rok te maken heb je het volgende nodig:

De kokerrok is een tijdloze klassieker:

En: joepie! De rok maakt je (een beetje) slanker!

De rok is gemaakt van stretch jeans en is hierdoor ‘afkledend’ of ‘slankmakend’. De stof is namelijk stevig genoeg om je figuur een beetje te vormen & kneden en je buikje in te houden. Door de dikte van de stof zie je ‘rolletjes’ iets minder en voel je je ook slank. De rekbare stof geeft genoeg bewegingsvrijheid en staat een stuk ‘gekleder’ dan een joggingbroek of een jurk van tricot.

Het knipmode patroon

Knip het KnipMode patroon uit op jouw maat en vergeet de naadwaarde niet.  Het patroon kan je als PDF bestellen of op papier.  In het laatste geval wordt het op dik papier geleverd en kun je het patroon gemakkelijk bewaren en eindeloos gebruiken. Bijkomend voordeel; vier jurken en een andere rok vallen ook onder dit patroon. Die heb je er dus gratis bij!

Werkbeschrijving Kokerrok denim stretch:

Nadat je het patroon in de juiste maat hebt uitgeknipt, leg je deze op de stof en knip je alle patroondelen uit. Let op de extra naadwaarde; deze is niet in het patroon meegenomen. Let ook op dat je alles in de juiste richting knipt.  Ook al lijkt dit niet van zo’n groot belang omdat de stof geen patroontje heeft; het is wel degelijk van belang, gezien de rek-richting en de structuur van de stof.

Voor- en achterpand van de kokerrok:

Knip van de rechterkant van het achterpand de overslag van de split af op de aangegeven lijn. Knip ook de plooien in het achterpand van de rok en naai de achterpanden aan elkaar van het streepje aan het einde van de rits tot de bovenkant van de split.

Strijk de naad goed open en pers de plooien altijd naar binnen.

De zakken van de kokerrok:

De zakken heb ik iets anders gemaakt dan op de werkbeschrijving van het patroon stond.

Naai de zijkant van de zak op de eerste lijn van de grote driehoek met de goede kanten op elkaar:

Strijk de naden open en maak een knipje op het aangegeven streepje tot aan het stiksel.

Vouw de zak naar binnen. Naai ook de andere zijde vast aan de ander zijde van het driehoekje en knip deze volgens de lijn van op het patroononderdeel in.  Naai de onderkant van de zak vast, knip dit met een zigzag randje af (of gebruik een overlocksteek).

Doe dit ook met de andere zak. Maak aan de bovenkant van de rok twee plooien van ongeveer een halve centimeter.

Nu kun je de tailleband van het voorpand erop naaien en daar de plooien in maken zodat deze exact aansluiten op de plooien van de rok. Dit is het voordeel van deze  werkwijze die dus iets afwijkt van de werkbeschrijving bij het patroon.

Naai de tailleband en strijk deze naden goed open.

De rits van de kokerrok denim stretch:

De blinde rits:

Leg het voorpand even opzij en pak het achterpand erbij. De naden heb je goed open gestreken. je kunt nu de blinde rits er met de hand inrijgen. Dit heb ik gedaan met geel garen. Hoe zorgvuldiger je dit doet (vele maal beter dan spelden!) des te mooier zal straks de rits erin zitten.

De rits kun je nu naaien met een ritsvoetje in en haal het gele rijggaren er weer uit.

Pasmomentje!

Maak het voorpand en het achterpand met een rijgdraad aan elkaar. Dit is een ideaal pasmomentje. Zit de rok niet te strak? Niet te los? Je kunt het nu nog veranderen door iets meer naad of iets minder naad te stikken.

Werk de naden af met een zigzag schaar of een overlocksteek. Neem ook de naden van het achterpand mee en die van de split aan beide kanten:

Het splitje van de kokerrok

Het splitje van de kokerrok:

Een splitje heb je wel nodig in de kokerrok anders zal het lastig zijn om je prettig in de rok te bewegen. De split is dus vrij lang en daarom is het belangrijk dat je deze netjes afwerkt. Je kunt deze bovendien niet ‘verstoppen’ in een voering want de rok is niet gevoerd.

Hou het strijkijzer bij de hand, want hoe meer je deze gebruikt, hoe gemakkelijker het zal zijn de split netjes te naaien.

Vouw de zomen aan de onderkant van de rok en pers de plooi er overheen:

Knip de linkernaad tot het stiksel in en vouw de plooi van de rechterkant over de linkerkant heen.

De volgende stap is: naai met de hand een onzichtbare steek zodat de randen van de split aan alle kanten en aan de bovenkant mooi op de stof blijven zitten.

En naai nu een schuine naad van de naad in het midden naar rechts, tot vlak voor het einde van de split.

Tailleband van de kokerrok

De afwerking:

We zijn er bijna.  Nu leg je de bovenkant van de rits iets naar binnen en knip deze af. Vouw de tailleband naar binnen tot aan óver de naad van de bovenkant van de rok.

Pers de tailleband goed en naai nu aan de goede (buiten) kant precies in de naad de tailleband vast. Check en speld van tevoren goed, zodat je precies op de juiste lijn zit en de binnenzijde er ook netjes uitziet.

Conclusie

De kokerrok maken is geen makkie maar prima te doen als je een beetje ervaring hebt.  Houd er mee rekening dat je met een stof werkt die een stretch-gehalte heeft: gebruik stretch naalden en sterk garen omdat denim een stevige dikke stof is.

 

Neem de tijd!

Neem de tijd om de rits netjes erin te rijgen, de zijkanten als eerste te rijgen en na het passen, pas te naaien en neem de tijd om de split en de tailleband goed te persen en naaien.

Het is dus geen naaiproject voor één avond.  Maar het is wél weer zo dat je héél lang plezier zult hebben van deze tijdloze klassieke rok, die bij iedere modetrend past en heel prettig is om te dragen.

 

Succes!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties