Als cover up voor over je bikini of gewoon voor alledag: de kimono is hot! En dus vond ik het een toffe uitdaging om zelf een kimono te maken. Ik gebruikte het Fleur Robe patroon van Mood Sewciety als basis. Ben je benieuwd hoe ik deze kimono maakte en welke aanpassingen ik op het patroon heb gedaan? Ik vertel het je stap voor stap in deze blog!
Benodigdheden
- Viscose
- Patroonpapier
- Meetlint
- Naaimachine en toebehoren
- Eventueel een lockmachine
- Patroon Fleur Robe van Mood Sewciety
Bekijk de uitgebreide DIY video
Zo maak je een kimono van viscose
Patroon aanpassingen
- Print het patroon uit, plak het in elkaar en knip het uit in de gewenste maat.
- Ik maak een aantal aanpassingen op dit patroon zoals het verkorten van de kimono en het verbreden van de mouwen. Mocht jij dit ook willen doen, dan is nu het moment.
Aanpassingen lengte kimono:
Voor het verkorten van de kimono meet ik vanaf mijn oksel tot het punt waar ik de kimono wil laten eindigen. In mijn geval is dit 45cm. Dit meet ik op het uitgeprinte pand vanaf de oksel naar beneden, maak een nieuwe zoomlijn en knip het patroon hierop af. Zie de stippellijn op de tekening. Dit is mijn nieuwe patroondeel voor het voorpand en achterpand.
Als je het voorpand in lengte veranderd, is het ook belangrijk dat je de halsbies mee aanpast. Om de juiste lengte daarvoor te bepalen meet je langs de halslijn van het voorpand en het achterpand. Het patroondeel van de halsbies is een halve lengte (je legt hem tegen de stofvouw aan). Je vertaal je meting dus ook naar de halve lengte door = cm voorpandhals + half van achterpand halslijn. Stel de halslijn van mijn voorpand is 45cm en achter 26cm, dan komt je dus op het volgende: 45+13=58 cm.
Aanpassingen mouw kimono:
Voor het verbreden van de mouw teken ik de mouw over op patroonpapier. Vervolgens trek ik een lijn vanaf de oksel recht naar beneden. Zie de stippellijn. Dit is nu mijn nieuwe patroondeel voor de mouw.
3. Eventueel: In dit patroon zitten het voorpand en het achterpand op 1 panddeel. Je kunt dus eerst het achterpand uitknippen, vervolgens het stukje verschil tussen het voorpand en achterpand eraf knippen en daarna het voorpand uitknippen. Maar je kunt ook het voorpand even overnemen op patroonpapier, zodat je ze allebei los van elkaar op de stof kunt overnemen. Handig als je moet passen en meten met het laatste stukje stof of als je een patroon wilt laten doorlopen.
Patronen uit de stof knippen
- Leg alle patroondelen op de stof en knip ze uit. Vergeet geen naadwaarde en zoomwaarde aan te knippen.
- Het patroon geeft aan dat zowel de halsbies als de ceintuur op de stofvouw moeten worden geknipt zodat je één lang stuk krijgt. Persoonlijk heb ik dit niet gedaan, omdat ik het niet erg vind als er in de nek of op je rug een naadje zit. Daarnaast kan ik altijd zuiniger met de stof om gaan als ik het niet doe. Kies vooral wat jij zelf wilt, maar weet dus dat het niet perse hoeft.
Schoudernaden en de halsbies
- Naai de schoudernaden aan elkaar en naai 1 korte zijde van de halsbies aan elkaar zodat je een lange strook krijgt (als je deze niet op de stofvouw hebt opgeknipt).
- Vouw de halsbies horizontaal met slechte kanten op elkaar zodat je een smallere halsbies krijgt. Werk de open zijde van de halsbies af met een lock of zigzagsteek.
- Werk ook de halslijn van de kimono af met een lock of zigzagsteek.
- Bepaal nu middenachter van de halslijn van de kimono en bepaal het middenpunt van de halsbies.
- Leg de halsbies tegen de goede kant van de stof. Match deze punten aan elkaar en speld de halsbies langs de halslijn vast.
- Stik de halsbies vast aan de halslijn.
- Vouw de naad onder de panddelen en stik smal op de kant door. Je hebt nu de naad van de halsbies vastgestikt op de panddelen van de kimono.
Zijnaden stikken en de mouwen inzetten
- Stik de zijnaden van de kimono dicht en werk ze af.
- Leg de mouw met de goede kanten op elkaar en stik ook hiervan de zijnaden dicht. Werk ook deze naden netjes af.
- Lock of zigzag de mouwopening van de kimono en de bovenkant van de mouw.
- Speld de mouw in de mouwopening en stik vast.
Zomen
- Zoom de onderkant van de kimono. Ik doe dit door de zoom eerst 1cm naar binnen om te vouwen en daarna weer 2cm om te vouwen. Zo heb je een mooi strak afgewerkte zoom. Gebruik hierbij goed je strijkbout.
- Zoom ook de onderkant van de mouwen van de kimono op exact dezelfde manier.
Nu zit de basis van de kimono volledig in elkaar. Vind jij hem zo helemaal perfect en hoef je geen ceintuur/lusjes? Dan ben je nu klaar! Wil je wel een ceintuur, ga dan door met de volgende stap.
Ceintuur en lusjes
- Heb je het ceintuur in 2 stukken uitgeknipt? Zet dan eerst het ceintuur aan elkaar zodat je een lang stuk hebt. Vouw vervolgens het ceintuur dubbel met de goede kanten van de stof op elkaar.
- Stik de open randen vast, maar laat een opening in het midden zodat je het ceintuur daardoorheen kunt keren.
- Keer het ceintuur. Strijk plat en naai de opening dicht.
- Wil je ook lusjes maken om het ceintuur op zijn plek te houden? Knip een strook stof. De breedte van de lusjes kun je zelf bepalen. Gebruikelijk is ongeveer 1cm. De breedte van je strook stof is 4x de breedte van je lusjes. De lengte van je strook stof is ongeveer 3x de lengte van je lusjes.
- Vouw de lange zijdes van de strook naar binnen zodat ze elkaar in het midden raken. Vouw dit vervolgens dubbel. Nu heb je een strook die even breed is als dat je jouw lusjes wilt hebben. Stik open zijde van de strook smal op de kant dicht.
- Knip uit deze lange strook de lengte van de strookjes die je nodig hebt. Als het goed is, is jouw strook langer dan wat je daadwerkelijk nodig hebt voor de lusjes. Je kunt dus de ‘mooie’ stukken uitzoeken en de aan/afhechting weggooien.
- Vouw de uiteinde van de lusjes naar binnen en stik ze vast op de gewenste hoogte in de zijnaad.
Dat was hem! Je hebt nu jouw eigen kimono gemaakt.
7 Comments
Wat een leuke kimono! Ik was gelijk enthousiast en heb het patroon gedownload en uitgeknipt. Alleen vind ik het zó groot! Als maat aanduidingen wordt 0/2 4/6 8/10 enz. aangegeven. Wat zijn dat voor maten en welke kan ik gebruiken voor maat M 38/40?
Hi Petra! Wat leuk dat je enthousiast bent 😀 Klopt, het patroon valt erg ruim! De maten van het patroon zijn aangeduid in Engelse maten… ik heb het even opgezocht en de 12/14 zou staan voor een M, maar gezien het patroon zo ruim valt zou ik persoon met een maat M kiezen voor de 8-10 of 10-2 (maar volgens mij hebben ze die optie niet). Kom je hiermee verder?
Beste. Hoeveel stof moet ik nemen voor de kimono maat M zodat ik eraan kan beginnen. Uw uitleg is prachtig. Dank je wel
In het blog vind je een link naar het patroon. Hierin zit een ‘size chart’ die je kunt aanpassen naar maat M. Als het goed is wordt de benodigde hoeveelheid stof dan aangegeven.
Dank je wel.
Made by tata’s
Prachtig!!