Dames Plussize Mode Avondkleding/Feestdagen Velours / Fluweel Blogger Steffie Stofsoorten Naaitechnieken

Jurk van lycra velours/patroon uitleggen

16 december 2018

Een “vleugje” glamour voor de feestdagen met deze jurk van Lycra velours!

Want we hebben het over fluweel! En fluweel heeft een vleug. Goed, dit was de enige woordspeling in deze blog, dat beloof ik jullie. Fluweel is toch echt één van mijn favoriete stoffen. In stretch versie of niet stretch, het maakt niet uit. Een mooie fluwelen stof geeft al gauw een luxe indruk zonder dat je een heel ingewikkeld patroon daarvoor hoeft te gebruiken.

Voor een jurk voor de feestdagen viel mijn keuze snel op de prachtige lycra velvet die budgetstoffen.nl in heel veel kleuren heeft. En dan helemaal de vintage roze. Ik ben gek op roze, ook tijdens mijn “fantasy” periode maakte ik veel jurken in het roze. Toen ik nog een klein meisje was maakte mijn moeder de jurk van Belle uit Belle en het beest, maar wel in het roze.

[divider line_type=”No Line”]

Geinspireerd op Phantom of The Opera, één van mijn roze fantasy jurken.

                                      

Foto door Eline Spek

 

Fluweel heeft dus een vleug. Als je met je hand erover heen strijkt, dan voel je de richting van de kleine haartjes. De ene kant op is glad, de andere is ruw. Om de mooiste kleuren uit fluweel te halen verwerkt je fluweel “tegen de vleug in”. Dat wil zeggen dat als je van boven naar beneden strijkt, het ruw aanvoelt. Heb je fluweel waarbij je het niet zo goed kan voelen, laat het dan eens in plooien vallen met het licht erop. Je ziet dan snel dat de ene kant op er veel meer kleuren tevoorschijn komen dan de andere kant.

Hierdoor is fluweel wel lastig om te fotograferen. Het zal je opvallen dat alle foto’s een andere kleur lijken te hebben. Dit ligt ook aan het licht waarmee ik de foto’s heb gemaakt. De foto van budgetstoffen.nl komt goed in de buurt van de daadwerkelijke kleur.

vintage roze stretch lycra

 

Werken met fluweel is best makkelijk. Het is bijna hetzelfde als andere stretch stoffen. Ik gebruik zelf niet altijd een tweelingnaald voor de zomen, omdat ik dan vind dat de stof te veel wordt ingedrukt. Alleen het knippen geeft altijd een rotzooitje! Zet de stofzuiger maar klaar. Ik werk graag met mijn lockmachine, maar met de gewone naaimachine en een stretch naald en stretch steek werkt ook prima.

Voor deze mooie stof wilde ik een keertje wat anders doen. Een beetje uit mijn eigen comfort zone. Daarvoor ben ik voor het burda 6829 patroon gegaan. Een soort wikkeljurk met een strakke rok, die gerimpeld in de zijnaad zit. Dit vond ik wel prettig omdat ik als appel-figuur mijn gewicht op mijn buik draag. Dit hoeft niet verborgen te worden, maar op de juiste manier geaccentueerd te worden.

 

Ease, negative ease & finished measurements

Het patroon gaat tot maat 34-44 / US 8 – 18. Bij de grote patroonmerken zoals simplicity zit ik vaak in een 18 bust en 20 taille en burda valt kleiner. Maar omdat dit een stretch patroon is dacht ik hier wel mee weg te kunnen komen. Bij veel patronen zit “ease” verwerkt. Dit is de bewegingsruimte die kleding nodig heeft. Alleen bij de Amerikaanse patronen is dit heel veel! Zelfs tot 10 cm extra en 2 maten verschil.

Hoe zie je dit? Kijk op je patroon blad, daar staat vaak op het voorpand een symbool  met daarnaast de Bust & Waist finished measurments. Dit zijn de maten die het kledingstuk heeft als je het gemaakt hebt. Wil je dus een strakkere pasvorm kan je soms voor een kleinere maat kiezen.

Helaas heeft dit burda patroon dit dus niet. Help! Na wat rondgekeken te hebben op internet las ik in veel reviews dat het patroon een negative ease heeft. In plaats van extra ruimte om te zorgen dat je genoeg bewegingsruimte heeft, is het juist kleiner zodat het strak om je lichaam zit.

Dubbel help!

 

Nadat ik de patroondelen zelf had opgemeten, ben ik het patroon gaan uitleggen. Het is een makkelijk patroon die ook vergevingsgezind is als er wat aangepast moet worden.

Dit heb ik gedaan door het rechter voorpand in 3 delen te knippen langs de recht van draad lijn. De delen schuif je uit elkaar en met stukjes papier plak ik het weer aan elkaar met extra ruimte ertussen.

Met een curve meetlat teken je weer een vloeiende lijn bij de hals en de zoom.

Dit doe je ook bij het linker voorpand en linker rok pand. Bij het achterpand wilde ik voorkomen dat het te breed over de schouders werd dus daar het ik het taps toe laten lopen naar de neklijn. En vergeet de facings niet! Ik heb nieuwe facing patronen getekend door de neklijn over te tekenen op patroon papier.

De instructies zijn duidelijk en de jurk is zo in elkaar gezet. Wat extra innemen op het rugpand voor mijn holle rug is zo gedaan. De facings zijn erg breed en hebben de neiging om te slaan. Je zou deze kunnen vaststikken, maar dan heb je wel een naad over je voorpanden

In het kort:

  • Patroon: Burda 6829
  • Maat: 18 met aanpassingen
  • Stof: lycra velvet in vintage roze
  • Tijd: 1 middag om patroon aan te passen, 1 middag knippen en 1 dag naaien
  • Aanpassingen: uitleggen van de patroondelen voor een grotere maat.
  • Fijn: het model is makkelijker aan te passen.
  • Minder fijn: Burda heeft geen naadtoeslag in zijn patronen dus deze moet je zelf knippen.
  • Vaker maken? Dat is een lastige! Het is een mooie jurk, en ik denk dat het in een bewerkte stof ook erg leuk is. Maar het is niet het model wat ik meestal draag, dus het is even wennen.
  • Eindoordeel: Wil je een leuke wikkeljurk, die zeker een indruk maakt tijdens de feestdagen, en flatteus valt ook bij een buikje? Dan is het zeker een goed patroon! Wel even letten op de maten en anders het patroon vergroten.

Mijn mede model Momo die ons niet met rust liet tijdens de shoot!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties