Blogger Lieke katoen Tassen Hobby

Hoe maak je een toilettasje?

2 juli 2020
Toilettas

In mijn nieuwste blog, leer ik jullie hoe je een toilettas of make-up tasje kunt maken.

Een tasje is makkelijk om te maken! In dit tasje heb ik een rits verwerkt en daarbij laat ik je een heel makkelijk patroon zien wat je zelf kunt maken!

Hoe maak je een toilettas?Ik ging aan de slag met een leuk bloemen stofje dat ik kreeg van Budgetstoffen. Hiervan mocht ik een toilettas maken. Tijdens mijn vorige stage heb ik geleerd hoe je op een eenvoudige manier een tas kunt maken. Dit wil ik jullie ook maar al te graag leren! Achteraf gezien is mijn toilettas te klein en is het eerder een make-up tas. Maar jullie kunnen de patronen natuurlijk veel groter maken.

Benodigdheden voor een toilettas:

Ik begin met de materialen die je nodig hebt voor het toilettasje:

 

Het patroon / de formaten die ik gebruik voor het toilettasje zijn:

Op het patroonpapier heb ik geen naad getekend. Uiteraard mag dit niet ontbreken en heb ik met behulp van magneten de naad op het stof eraan geknipt.

Dit is écht een superhandige gadget en verkrijgbaar bij Budgetstoffen:  https://www.budgetstoffen.nl/naadtoeslag-magneet-10mm.html

Ik begin altijd met het locken van alle stukjes stof. Normaal gesproken als er een voering inzit is dit niet nodig, omdat de naden niet zichtbaar zijn. Persoonlijk vind ik het fijner werken als de stof afgewerkt is en daarbij niet rafelt. Heb je geen lockmachine? Dan kun je de stof altijd afwerken met een zigzagsteek op je naaimachine.

Na het aflocken van de stoffen maakte ik de zakjes die ik in de voering van het toilettasje wil bevestigen. Ik meet met een lippenstift hoe groot dit moet worden. Daarbij koos ik voor 2 lippenstift zakjes en een iets groter vak. De bovenkant van het zakje mag als eerste 1 cm naar binnen gevouwen worden en dit kun je doorstikken. Vervolgens stik je de 2 lijnen voor het lippenstift zakje en speld je het op de voering van het toilettasje. Aan de onderkant van het zakje maak je kleine plooitjes of 2 grotere plooien zodat de zakjes in een bolling gaan staan. In principe kun je de zijkanten en onderkant in een keer vast stikken aan de voering

Het tweede zakje maak je van het grootste lapje stof wat je geknipt hebt. Deze vouw je dubbel en in de gevouwen lijn leg je het elastiek. Door dit uitgerekt ertussen te stikken, gaat de bovenkant rimpelen. Dit speld je op de voering van het toilettasje en stik je de zijkanten en onderkant in een keer vast. Hier heb je ook je tweede zakje.

Nu dat de zakjes erin zitten is de voering klaar. Je kunt ervoor kiezen om op de buitenkant ook nog zakjes te maken maar dat liet ik bij dit tasje achterwegen. Bij een grotere tas zou dit ideaal kunnen zijn voor een spiegeltje. Hier kun je dan bijvoorbeeld een stukje klittenband aan bevestigen.

Tijd voor de rits! Je legt de rits met de bovenkant op de goede kant van de stof en deze speld je vast. Vervolgens speld je aan de binnenkant van de rits de voering vast. Dit stik je in een keer. Dit doe je ook met de andere kant zodat de rits er helemaal inzit. Dit gaat makkelijker als je de rits open maakt wanneer er al een kant zit vast gestikt. In principe heb je nu 2 tasjes aan elkaar. Je kunt de tas omdraaien naar de goede kant van de stof en de rits doorstikken. Zo blijft de stof beter zitten en komt het niet vast te zitten met het openen en sluiten van de rits.

Vervolgens draai je het tasje weer om naar de binnenkant zodat de zijnaden en onderkanten dicht gestikt kunnen worden. De zijnaden kun je aan elkaar spelden en in één keer dicht stikken. Aansluitend maak je van de buiten tas de onderkanten dicht. Dit doe je door de zijnaad op de vouw van de onderkant de leggen. De opening naai je dan vervolgens dicht. Ik vergat bij de voering de zijnaad een stukje open te laten dus dit maakte ik open met het tornmesje. Dit gat heb je nodig om het tasje om te draaien naar de goede kant.

Als je het tasje hebt omgedraaid, kun je de naad dicht stikken. Deze vouw je naar binnen en stik je door.

Nu is je tasje klaar voor gebruik!!

Zoals je ziet is het tasje aan de kleine kant. Dit formaat is ideaal voor bijvoorbeeld je make-up. Voor een groter model is een A3 papier groot genoeg!

Veel plezier met het maken van je tasje!

Toilettas

You Might Also Like

4 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties