Newborn & Kids Blogger Lieke katoen canvas Tassen Creatief

Hoe maak je een kinderrugzak?

7 juni 2019

Benodigdheden voor deze tas:

Patroon van de tas:

Voor- en achterkant:

  • Een door twee geknipt a3 blad, zo bepaal je zelf de hoogte van de twee stoffen. Waar je het blad doorknipt komt nog 1 cm naad bij beide stoffen.
  • Voor/achterkant voering:  A3 blad
  • Tunnels voor koord:  7 x 29 cm
  • Lussen zijkant tas: 7 x 6 cm
  • Boven hengsel: 7 x 12 cm
  • De maten van het versierlint knipte ik per stuk af op lengte.

 

 

Nu gaan we tas in elkaar zetten. Ik begin met het aflocken van de geknipte onderdelen. Heb je geen lockmachine? Geen probleem! Je kunt het ook met een zigzagsteek afwerken op de naaimachine. Zodra alles is gezigzagd of afgelockt kun je beginnen met het in elkaar zetten van de tas.

De canvas en unicorn stof leg je met de goede stofkant tegen elkaar, daartussen leg je het lint wat je op de juiste lengte afknipt. Speld de 3 lagen op 1 cm vast. Let goed op dat de print van de unicorn niet ondersteboven staat voordat je de stoffen aan elkaar gaat naaien. Ik besloot het nog door te stikken op de goede kant van de stof, omdat dit een mooier resultaat geeft. Dit herhaal je aan de andere kant van het stof. Nu heb je een voor-en achterpand. De mooiste kant kies je uit als voorkant. Je kunt hier bijvoorbeeld nog een zak op maken maar ik liet dat achterwege.

Vervolgens ga je de lusjes maken. Deze worden gebruikt om het koord er doorheen te halen en de tas te kunnen ophangen. Je vouwt de zijkanten van de twee kleine lusjes een halve centimeter naar binnen en legt deze op elkaar. Dit speld je vast zodat het “doorgestikt” kan worden. Dit herhaal je met de grote lus. Ik vond het leuk om hier het versierlint tussen te spelden en stikte het vervolgens met de rest vast.

Een kinderrugzak naaien, hoe leuk is dat?!

Een rugzak met twee stofjes leek mij het leukst om te maken. Daarom heb ik het patroon zelf bedacht en als finishing touch voeg ik nog een versierlintje in de naad toe.

Na deze stap kun je de panden in elkaar gaan stikken. Je begint met de voor- en achterpanden. Je speld de panden met de goede kanten op elkaar. Vergeet niet om de kleine lusjes aan beide kanten mee te spelden. Je legt de lusjes dubbel met de vouw naar binnen. Als alles gespeld is kun je de zijkanten en onderkant vastnaaien.

Voor je de tas omdraait naar de goede kant kun je de hoekjes uitdunnen door ze zo te knippen dat de naad nog op een half centimeter is. (Zie onderstaande afbeeldingen voor het resultaat hiervan). Tevens kan een schaar (niet te scherp) een goed hulpmiddel zijn om de hoeken naar buiten te krijgen. Je duwt langzaam en voorzichtig de hoekjes vanuit binnen naar buiten.

Daarna ga je de voering in elkaar zetten. Hierbij is het belangrijk om een opening van +- 8 tot 10 cm breed te hebben. Deze opening gebruiken we later om de tas om te keren en dicht te maken. De opening van mijn tas bevond zich aan de onderkant.

Daarna begin je met de voering in de tas te gaan zetten. De tunnels voor het koord bevinden zich aan de bovenzijde van de tas. Het is de bedoeling dat je de goede kanten van de tassen tegen elkaar aanlegt. Of je nu de tas binnenin hebt of de voering dat geeft verder geen verschil. Let goed op dat j e aan de bovenzijde de tunnels en grote lus mee stikt, met de vouw wederom aan de binnenkant. Vervolgens stik je dit helemaal rond.

De opening in de voering van de tas is er belangrijk. Via deze opening draai je de tas om naar de goede kant. Als je dit gedaan hebt speld je de onderkant dicht en vervolgens stik je het. Als laatste duw je de voering naar binnen, zodat de tas écht vorm begint te krijgen.

De lusjes staan naar buiten en de tunnels aan de bovenzijde naar boven. Ik besloot om de tunnels nog door te stikken voor een mooier resultaat.

Als laatste is het tijd voor het koord. Dit worden de hengsels van de rugzak. Knip de helft van de 3,5 meter lange koord door, zodat je twee stukken krijgt. Vervolgens pak je een speld en je trekt hiermee het koord door allebei de tunnels. Het andere koord komt via de andere kant door de tunnels. Als het koord via beide kanten door de tunnels is, kunnen ze door de lusjes die onderaan de tas zitten. Een stevige knoop erin en de tas is klaar!

Hopelijk wordt die van jullie net zo mooi als deze! Ik wens jullie veel succes met het maken van de tas. Veel naai en knutsel plezier!!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eveline
Eveline
2 jaren geleden

Ik mis de afmetingen van de stof die je nodig hebt. Nu moet je eerst zelf een A3 blad opmeten om te bepalen hoeveel je nodig hebt en/of bestellen moet. Of zie ik dat verkeerd?

Lisanne
2 jaren geleden
Antwoord aan  Eveline

Hi Eveline, je hebt gelijk! Lieke is die vergeten toe te voegen. Ik heb zojuist de afmetingen toegevoegd. Van canvas heb je ongeveer 0,5 meter nodig en van katoen ongeveer 0.8 meter. Maar dat is natuurlijk afhankelijk van hoe jij jouw rugzak gaat maken. Maar je de hele buitenkant van canvas, dan heb je bijvoorbeeld meer nodig. Alvast veel succes met naaien!