pantalonstof Herenmode Bruidsmode

DIY stropdas

10 juni 2021

Van een restje stof van jouw feestjurk een stropdas voor de man maken? Of ben je nog op zoek naar een tof cadeau voor vaderdag? Een zelfgemaakte stropdas is gegarandeerd een grote hit! Daarom lees je in deze blog stap voor stap hoe jij zelf een stropdas kunt maken. 

Benodigdheden:

  • 1 meter stof. Wij gebruikten een pantalonstof, maar een stuggere stof zou nog beter zijn. 
  • 0,5 meter voering. 
  • Patroon. Wij gebruikten voor deze stropdas het patroon van Mood fabrics.
  • Optioneel: vlieseline om een dunnere stof te verstevigen. 

Stap 1: het patroon

Voor deze DIY gebruikten wij een gratis stropdas patroon van Mood Fabrics. Het is een PDF patroon wat je zelf uitprint en dan vervolgens aan elkaar plakt. Toen wij het patroon in elkaar aan het zetten waren, dachten we even dat er iets niet goed ging. Het patroon is namelijk heel groot. Maar laat je niet afleiden, dit komt uiteindelijk allemaal goed! 

Stap 2: patroon uit de stof knippen

Zodra je het patroon in elkaar hebt geplakt, knip je deze uit en leg je deze op de stof. Belangrijk is dat je dit op de bias doet. En vergeet ook niet dat dit patroon al naad waarde bevat en je dus niet nog 1cm aan hoeft te knippen. Het stropdas patroon kan gewoon strak uit de stof. 

Gebruik je een stof met een patroon? Let dan even goed op hoe je de patroondelen van de stopdas zelf op de stof legt. Die twee delen maak je straks nog aan elkaar. 

Stap 3: eerste onderdelen vastnaaien

Nu je alle onderdelen uit de stof hebt gehaald, kunnen we beginnen met het in elkaar zetten van de stropdas. Naai eerst de twee stropdas delen aan elkaar. Wij deden dit net zoals je biaisband aan elkaar stikt. Zie de foto voor het voorbeeld. Strijk vervolgens deze naad even open. 

Vervolgens werkten wij de naden van de lange kanten af met een lockmachine. Deze stap staat niet in de blog van Mood Fabrics, maar vonden wij wel zo fijn om er zeker van te zijn dat niks gaat rafelen. 

Nu pak je de voeringstukken en naai deze vast aan de uiteinden van de stropdas. Let op dat je dit doet door de goede kant van de stof op de goede kant van de voering te leggen. Anders heb je straks het aanhechtingspunt van de stropdas zichtbaar aan de buitenkant. 

Stap 4: keren en strijken

Knip bij de punten de naadwaarde van de stof weg tot 2mm bij het stiksel. Nu kun je de uiteinden van de stropdas keren en het puntje met bijvoorbeeld een satéprikker mooie vormen/uitduwen. Strijk vervolgens de punten van de stropdas netjes plat. 

Stap 5: stropdas vormen

Nu gaan we de stropdas vormen. Als eerst strijk je de lange zijde van de stropdas 1cm naar binnen. Gezien je de voering natuurlijk op 1 cm naadwaarde hebt vastgestikt, zorgt dit ervoor dat er weer 1 rechte lijn ontstaan aan de zijkant van de stropdas. 

Vervolgens vouw je beide lange zijden van de stropdas naar het midden en laat je deze zijden in het midden 1 cm overlappen. Dit klinkt heel vaag, maar zodra je dit hebt gedaan zie je de stropdas ontstaan. Doe dit stukje voor stukje, strijk het goed en speld het vast. 

Stap 6: vastzetten

Om ervoor te zorgen dat alles goed op z’n plek blijft zitten, kozen wij ervoor om de overslag over de gehele lengte van de stropdas onzichtbaar met de hand vast te zetten. Dit zorgt voor een mooie luxe afwerking en nog belangrijker; aan de voorkant zie je hier niks van! 

Stap 7: finishing touch

De allerlaatste stap is het welbekende lusje achterop een stropdas. Wij maakten deze van de stof van de stropdas en gebruikten een strook van 8cm x 4cm. Vouw 1 lange kant 0,5 cm naar binnen en strijk vast. Nu vouw je de andere lange kant 1cm naar binnen en strijk je deze plat. Nu pak je de kant met het gevouwen randje en vouw je deze weer 1cm naar binnen. 

Als het goed is hem je nu een net afgewerkt strookje wat je achterop de stropdas kunt stikken. Doe dit door 1cm van de korte kanten naar binnen te vouwen en deze blind vast te stikken ongeveer 20cm gemeten vanaf te punt. 

Tip!

Je kunt dit patroon natuurlijk ook gemakkelijk aanpassen naar een stropdas patroon voor een kind! Hiervoor verkort je de lengte van de stropdas door uit het midden ruimte weg te halen. Daarnaast haal je uit de grote punt bij alle randen 1 cm weg en laat je die nieuwe lijn weer netjes overvloeien in de rest van de stropdas. Zie de stippellijntjes voor een voorbeeld daarvan. 

stropdas patroon

Strijk als laatste de stropdas nog even mooi plat en klaar is je nieuwste creatie! Heb je nog vragen, laat het weten in de comments!

You Might Also Like

5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties