Blogger Marga Creatief Huis & Tuin

DIY Haardbloktas – gratis patroon

9 februari 2023

Een haardbloktas is een praktische tas die je kunt gebruiken om houtblokken voor de kachel van de hout-opslagplaats naar de kachel binnen te dragen.  Het is een rol waar je de blokken inlegt, gemakkelijk optilt en draagt door extra stevige handvatten van hout. Voor iedereen hout stookt is deze tas een leukertje én enorm handig!

Benodigdheden haardbloktas:

1. De houtdrager is gemaakt van canvas.

Lees alles over deze canvas hier: Canvasstof verdient complimenten!

De canvasstof , het tassenband en het leuke label zijn gekocht bij Budgetstoffen.

2. Het borduurpatroon kun je hier kopen: Lumberjack embroidery:

 

Als je geen borduurmachine hebt, kun je er natuurlijk een leuke applicatie op maken of de tas juist zo minimalistisch mogelijk houden.

Het naaipatroon:

Het naaipatroon is vrij simpel. Als je onderstaande foto’s volgt, dan lukt het je wel om deze drager na te maken.

Afmetingen stof:
120 x 40 cm.  2 x knippen van canvas  (de basis)
10 x 24 cm.  4 x knippen van canvas (de hengsels)

De stokken kun je zagen van een bezemstok of iets dikker; van een houten gordijnrails. Je kunt natuurlijk ook een stuk kopen die lekker in je hand ligt qua dikte of stevige takken gebruiken.

Zorg dat de stokken dik 6 cm. (3 cm. aan elke kant) korter zijn dan de 40 cm. breedte van de tas, anders krijg je de stok niet meer tussen de hengels.

Zo maak je de haardbloktas:

1. Naai de twee delen stof met de goede kanten op elkaar aan de lange zijden.  Laat een kleine opening open zodat je straks de tas binnenstebuiten kunt vouwen.

2. Maak nu de kleine stroken stof waar het hout als handvatten straks in komt.  Werk deze voor extra sterkte nog eens extra af met tassenband.

3. Naai de kleine stroken stof nu aan één zijden aan elkaar (goede kanten op elkaar) en draai om.

4. Nu leg je de  strookjes stof die voor de handvatten dienen, aan de bovenkanten (korte zijde body tas) en speld deze dat ze op hun plaats blijven. Check met de stok of de afstand klopt anders krijg je straks de stokken er niet in. Naai nu de bovenzijden dicht.

5. Vouw het geheel binnenste buiten en strijk of pers goed. Maak de opening met de hand dicht.

6. Topstitch langs de hele tas met een extra sterk garen.

7. Maak aan de binnenzijde nog een extra tassenband-sluiting zodat je het hout goed op zijn plaats kan houden als je de tas even moet wegzetten met het hout erin.

Conclusie haardbloktas:

Deze houtdrager is superhandig om hout in te transporteren zonder je kleding vies te maken of je een breuk te sjouwen. Het is niet moeilijk om het te maken en je kunt er natuurlijk ook andere vormen of versiering aan geven. Zoals bijvoorbeeld de buitenkant in een paar banen stof.

Ook leuk om voor anderen te maken!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties