Blogger Stephanie Newborn & Kids

Gratis patroon hemdje en bijpassend onderbroekje

12 december 2019

Ik vind het echt heel leuk om voor jullie deze eerste blog te schrijven op het blog van Budgetstoffen.nl. Dit project word voor mijn nichtje. Het was de bedoeling om alleen een blog te schrijven over het maken van ondergoed, totdat ik ook een patroon van het hemdje tegen kwam. Hoe leuk is het om daarvan een setje te maken!!!

Mijn eerste project is daarom voor jullie dit leuke kinderondergoed met een bijpassend hemdje. De stoffen die ik heb gebruikt komen bij budgetstoffen vandaan, maar je kunt hiervoor ook heel goed restjes stof gebruiken.

Benodigdheden

 • tricot/jersey
 • GRATIS patroon singlet van “De Droomfabriek”   (maat 104)
 • GRATIS patroon ondergoed van “De Droomfabriek”  (maat 104)
 • spelden
 • elastisch biais band, vouwtres of ondergoed elastiek
 • naaimachine
 • (optioneel) coverlock
 • (optioneel) lockmachine

Het patroon van het ondergoed is verkrijgbaar in de maten 86 tot 116. Daarna gaat het over in de gave hipsters die je kan maken van maat 98 tot 164. Het hemdje gaat van maat 68 tot maar 164.

Zo maak je zelf een hemdje en onderbroekje voor meisjes

Het hemdje

Er staat van beide patronen al een hele goede uitleg op de website, maar dit is de mijne. Ik ben begonnen met de hemdjes. Die zagen er zo schattig uit.

 1. Alle patronen heb ik eerst op de stof uit geknipt.
 2. Daarna heb ik de 2 zijkanten in elkaar gezet met de lockmachine. Hiervoor kan je uiteraard ook een goede stretch steek voor gebruiken op de naaimachine.
 3. Na het in elkaar zetten van het hemdje heb ik zelf biaisband gemaakt en die eerst aan de voorkant van het hemdje gezet (zoals beschreven in het patroon). Dit heb ik gedaan met een coverlock. Dit geeft een heel professionele afwerking.
 4. Daarna heb ik een biaisband geknipt van 90 cm die ik via de achterkant naar de voorkant heb door laten lopen in de bandjes (zie het patroon). Ook deze heb ik weer afgewerkt met de coverlock zoals de foto hierboven.
 5. Nog even de  onderkant te voorzien van een zoom en KLAAR.

Ik heb ervoor gekozen om roze garen te gebruiken. Hierdoor was het wel een uitdaging om zo netjes mogelijk te naaien, aangezien je alles ziet. Dit geeft het hemdje wel iets extra’s!

Zo heb je al heel snel het hemdje in elkaar zitten. Ik heb ze beide nog voorzien van een leuk strikje. Deze kan je zelf maken van een lintje of kant en klaar kopen.

Het onderbroekje

 1. Het patroon heb ik uitgeknipt op de stof.
  * voorkant 1x
  * achterkant 1x
  * kruisje 2x (voor het kruisje kan je ook een effe tricot gebruiken. Dan gebruik je 1 kruisje van de stof van de buitenkant en 1 effe stof voor de binnenkant)
 2. Zoals je op de foto hierboven kunt zien, heb ik het kruisje samen aan de voorkant genaaid. Nu komt het moeilijkste gedeelte. Speld nu de achterkant van het broekje aan de buitenste stof. Nu moet je de binnenkant van het kruisje ook nog bevestigen. Deze vouw je via de andere kant naar de spelden toe en speld je vast. Zet deze ook met de lockmachine of naaimachine vast. Als je dat goed gedaan heb ziet het kruisje er nu zo uit.

In het begin was het voor mij ook even een gepriegel, maar na een paar keer heb je het door en naai je de broekjes zo in elkaar. Nu kan je ook net zoals het hemdje de pijpjes gaan voorzien van biaisband. Dan moeten alleen de zijnaden van het broekje in in elkaar worden gezet. Dit heb ik gedaan met de lockmachine, maar ook hiervoor kan je de naaimachine gebruiken.

Voor de taille heb ik gekozen voor lingerie elastiek. Hiervoor kan je ook gebruik maken van de biaisbandjes die we al eerder gebruikt hebben. De lengtes die ik gebruikt heb voor het elastiek zijn verschillend. Het ene elastiek zat meer rek in als de ander maar gemiddeld 85% van de lengte. Het elastiek heb ik eerst met een grove steek aan het ondergoed gezet en daarna doorgestikt met een gestikte zigzag.

Nu heb je een onderbroekje en een bijpassend hemdje. Hoe leuk is dat!!! Door te spelen met de verschillende kleuren garens geef je de setjes echt iets aparts. Zo maak je hele gave setjes waar iedereen jaloers op is!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sanny
Sanny
2 jaren geleden

Super mooi gedaan als je geen coverlock machine hebt krijg je het niet zo netjes.

Priscilla
Priscilla
1 jaar geleden

Ik heb het patroontje ook van het singlet maar nu vraag ik mij af waar ik op het achterpand ze moet bevestigen .heb geen hempje thuis this voor een kleindochter

Stephanie
Stephanie
1 jaar geleden
Antwoord aan  Priscilla

Staat dit niet op het patroon aangegeven hoe lang ze moeten en waar vast te naaien?