Damesmode corduroy / ribstof Blogger Karin

Een corduroy jasje met jeansknopen

20 augustus 2019

Een corduroy jasje met jeansknopen

Corduroy/ribstof is een stof die geschikt is voor veel verschillende kledingstukken. Ik maakte er een zomerjasje van, met stoere jeansknopen! Een tijdje geleden besloot ik om mijn kledingkast eens flink op te ruimen. Alles wat versleten/kapot was of niet meer paste, ging weg. Zo ook twee zomerjasjes die beide niet meer te dragen waren. Maar toen de zomerhitte voorbij was, merkte ik dat ik eigenlijk wel een dun jasje miste om in de zomer te dragen. Tijd om aan de slag te gaan!

Benodigdheden

  • Corduroy stof; ik koos donkerblauw
  • Garen in dezelfde kleur
  • Jeansknopen
  • Een patroon. Ik gebruikte Blousejasje 14 uit de Knipmode van mei 2018

Tips voor het naaien van corduroy

Corduroy is helemaal niet moeilijk om mee te werken. Juist door de ‘ribben’ is het heel gemakkelijk, want je kunt er precies tussenin knippen of stikken.

Er zijn wel een paar dingen waarmee je rekening mee moet houden. De stof heeft namelijk een vleug, net zoals fluweel. Dat houdt in dat je de stof in een bepaalde richting kunt “aaien”. Als je het andersom doet, aai je tegen de haren in. Vergelijk het met een kat vanaf zijn staart naar zijn koppie aaien, en andersom! Je kunt er voor kiezen om de vleug van boven naar onder te laten lopen, of andersom. Maar het is wel belangrijk dat de vleug voor alle delen dezelfde kant oploopt, anders zul je het verschil zien.

Daarnaast is de stof vrij pluizig en daardoor kan het nogal propperig worden bij kleine details zoals een kraag. Zorg ervoor dat je de naadwaardes van dit soort kleine hoekjes goed bijknipt. En over dat pluizige gesproken: houd er rekening mee dat je hele kamer er onder zit na het knippen 😉

Strijk nooit de stof direct, maar doe er altijd een doek tussen. Anders kun je de stof beschadigen. En als laatste: knip de stof enkel en vouw hem niet dubbel. Anders heb je het risico dat de ribben scheef gaan lopen, wat je heel goed ziet met de verticale lijnen.

Jeansknopen bevestigen

Voor mij was dit de eerste keer dat ik met jeansknopen werkte, maar ik ben meteen fan. Ze zijn namelijk heel gemakkelijk aan te brengen. Hiervoor heb je alleen een hamer nodig, en een goede ondergrond waarop je kunt hameren. Ik gebruikte daarvoor een klein plankje. Ook maakt het je kledingstuk meteen ‘af’ en geeft het een stoere uitstraling.

Zie in onderstaand filmpje hoe ik de jeansknopen bevestig:

Het eindresultaat: een Corduroy jasje

Ik ben helemaal blij met mijn nieuwe zomerjasje! De stof is perfect voor die dagen waarop je niet in je t-shirtje buiten kunt lopen, maar toch iets aan je armen wilt. Ook is hij heerlijk zacht. De jeansknopen maken het helemaal af en de zilveren kleur past ook perfect bij het donkerblauw.

En ik ben ook helemaal om wat betreft ribstof. Het is op het moment weer helemaal in, en ik verbaas me erover voor hoeveel verschillende toepassingen je het kunt gebruiken. Niet alleen voor jasjes, maar ook voor (koker)rokjes, tuinbroeken of lange broeken is het superleuk. Kortom: dit zal niet mijn laatste corduroy kledingstuk zijn 😉

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
marleen kromhout
marleen kromhout
4 jaren geleden

Heb je eerst de stof gewassen?

Astrid
Beheerder
4 jaren geleden
Antwoord aan  marleen kromhout

We adviseren altijd wel om de stof vooraf te wassen. Dit omdat de stof altijd iets kan krimpen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Het zou wel enorm zuur zijn als je super je best hebt gedaan en je zet je patroon in elkaar en het is dan net te strak. Even wassen van tevoren voorkomt dit.