Blogger Marga katoen

Comfortabele kleding voor in het ziekenhuis – Blouse

13 juni 2022

Deze blog wordt een serie van drie delen over comfortabele kleding voor in het ziekenhuis:

  • een fijne blouse
  • een comfortabele broek
  • een mooie ochtendjas

 

Wat draag je als patiënt in een ziekenhuis? Niemand wil er natuurlijk over denken, maar het kan je overkomen dat je naar het ziekenhuis moet. Misschien voor een dag, of voor langere tijd.  Of misschien gebeurt dit plotseling. Maar als je het weet dat je bijvoorbeeld voor een behandeling in het ziekenhuis zal verblijven, dan is het wel heel prettig als je hiervoor geschikte kleding hebt.

 

Geschikte kleding voor een patiënt in een ziekenhuis:

Geschikte kleding voor in het ziekenhuis is natuurlijk afhankelijk van de redenen waarvoor je in het ziekenhuis bent.  Maar je kan er in het algemeen mee rekening houden dat het vooral gaat om comfortabele kleding, kleding die lekker wijd is en natuurlijk is het ook wel prettig als je er mee kan rondlopen of bezoek ontvangen, indien mogelijk.

Ik heb drie kledingstukken gemaakt die heel geschikt zijn voor dit ‘gebeuren’.  Een gemakkelijke, wijde en eenvoudige blouse, een comfortabele broek met elastiek en een ochtendjas die je vaak zal gebruiken.

De kledingstukken zijn gemaakt van katoen en gewassen katoen.  Dit is ademend, soepel en zit gewoon prettig.  Joggingkleding valt vaak tegen om te dragen als je ziek bent. Het is te warm, benauwd en een hoody trek je niet zo gemakkelijk aan en uit.

Daarnaast zijn deze kledingstukken gemakkelijk om te maken, ook voor beginners!

Comfortabele kleding voor in het ziekenhuis

Deel 1: de blouse van gratis patroon

De ‘Clay’ blouse is een gratis patroon van Moodsewciety.  Je vind het patroon hier:  Clay Blouse Moodsewciety.

Benodigdheden:

Benodigdheden voor de Clay blouse:

Werkbeschrijving:

Neem het patroon over op de stof en knip deze uit.  Bij het Mood Sewciety patroon hoef je geen rekening te houden met de naadwaarde, deze zit al bij het patroon inbegrepen.

Begin met het naaien van de voorpanden op het achterpand aan de zijkanten en de schouders,  Dit doe je met de Franse naad.

 

Voor een Franse naad leg je de VERKEERDE kanten van de stof op elkaar en naai je deze vlak langs de randen:

Hierna strijk je de naden open en naai je opnieuw de naad met de GOEDE kanten op elkaar.  Nu heb je een naad die aan beide kanten mooi zijn afgewerkt.

Omdat er in de voorpanden een flinke ronding zit waar de zijkanten overgaan in de mouwen, knip je deze steeds goed in door driehoekjes te knippen.  Hierdoor trekt de stof niet.

De zakken van de blouse:

Nu zijn we toe aan de zakjes op de blouse.  Wellicht zijn die niet echt nodig, maar het staat leuk op een blouse en ze zitten zeker niet in de weg.

Eerst geef je op de voorpanden aan waar precies de zakjes moeten komen. Dit kun je het gemakkelijkst doen door het papieren patroon op de stof te leggen en met een speld door de stof heen te prikken.  Maak u voorzichtig de binnenkant open en nu kun je op de binnenkanten van de voorpanden met een textielkrijt of pen aangeven waar precies de zakjes komen.

Begin met de flappen en de zakken. Deze naai je aan drie zijden dicht.  Knip de hoekjes goed in en vouw ze dan binnenstebuiten.  De hoekjes kun je mooi uitduwen met een hoeken- en kantenvormer.  Dit is een erg handig hulpmiddel.  Het voorkomt dat je door de stof heen gaat als je de hoekjes bijvoorbeeld uitduwt met een schaar of pen.

Naai nu de bovenkant van de grote onderzakken. Je kunt het beste de zakjes even aan alle zijden naar binnen vouwen, een klein driehoekje uitknippen bij de hoekjes.  Hierdoor krijgen ze een perfecte vierkante vorm.

Naai alleen de bovenkant van de zakken. Hierna plaats je de zakken op de goede plaats op hde voorpanden en naait ze aan drie zijden vast.

De flappen naai je door ze eerst boven de zakken te leggen, op een centimeter afstand, te naaien en daarna nog een keer een naad naaien zodat ze mooi naar beneden vallen.

De voor-sluiting van de blouse:

 

De voorpanden vouw je nu twee keer naar binnen volgens de aangegeven lijn op met naaipatroon. Deze strijk je vervolgens.  Hierna naai je de zomen dicht vlak naast de naad en op de afstand van de zoom.

De sluiting werk je aan het einde af door Kam snaps, klitteband of ijzeren drukknopen. Net wat je zelf het handigste vind.  Knoopjes zou ik je niet adviseren. Dat is veel werk voor jouzelf of de verpleegkundige.

De kraag van de blouse:

 

De kraag naai je door de delen met de goede kanten op elkaar te leggen, en volgens patroon aan drie zijden te naaien.

Knip de hoeken in volgens het driecentimeter principe: dit betekent dat je de mooiste hoek krijgt als je de driehoekjes uitknipt met drie centimeter lengte.  Druk de hoeken ook nu weer uit met de hoeken- en kantenvormer.

Naai nu één zijde aan de hele bovenkant van de blouse vast. Als je het patroon correct hebt gevolgd, moet het precies passen.  Mocht dit niet zo zijn, dan is dat geen ramp. Je kan altijd een beetje plooien in de blouse hebben. Mocht de kraag te lang zijn, dan zou je de naden aan de zomen aan de voorpanden nog kunnen uithalen en opschuiven.

Vouw nu de kraag naar binnen en spelt deze goed vast.  naai de naad met de hand aan de halslijn vast of doe dit met de naaimachine.

De afwerking van de blouse:

De blouse is nu bijna klaar. Je hoeft alleen nog maar een zoom in de onderkant te leggen en deze vast te naaien.

 

Couture tip: knip ook hier weer een driehoekje in de naad waardoor de voorpanden en het achterpand aan elkaar vast zijn genaaid. Dan kan je het gemakkelijker omvouwen en zit je niet met een bobbel in de zoom.

 

Werk de sluitingen van de voorpanden af met Kam snaps of klitteband.

Conclusie –  Comfortabele kleding voor in het ziekenhuis :

Wat draag je als patiënt in een ziekenhuis? Deze blouse, van een gratis patroon van Moodsewciety, is een fijne blouse om te dragen als je in een ziekenhuis bent opgenomen. De blouse is ‘luchtig’, wijd, handig aan en uit te doen en de mouwen zijn wijd genoeg voor het geval je infusen in je arm hebt.

 

Natuurlijk kun je de blouse ook ‘gewoon’ dragen. Lekker voor de zomer en makkelijk voor op reis.

 

In de volgende twee blogs, vertel ik hoe je een gemakkelijke broek en een ochtendjas kan naaien als ‘ziekenhuis-outfit’.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties