Newborn & Kids tricot / jersey

DIY boxpakje (gratis patroon!)

1 maart 2022

Boxpakjes, ze zijn ideaal voor de allerkleinsten en super leuk om bijvoorbeeld te maken als kraamcadeautje. In deze blog laten we je stap voor stap zien hoe je zelf een boxpakje maakt van een gratis patroon! 

Benodigdheden

Gratis naaipatroon voor boxpakje

Voor dit schattige boxpakje maakten wij gebruik van het gratis patroon van Kiind. Het oorspronkelijke patroon heeft een knoopsluiting onder en een envelop halsje (de uitgebreide uiteg daarvan vind je hier). Wij vonden het leuker om dit boxpakje een sluiting over het voorpand  en een halsboordje te geven en pasten daarom het patroon aan. Dat deden we op de volgende manier. 

  1. Print het patroon 2 keer uit. Zo kun je een voor- en achterpand creëren. 
  2. Om de schouderlijn te creëren vouwen we het patroon ter hoogte van het lintje. Volg daarbij het lijntje dat net iets scheef omhoog gaat, zodat je een aflopende schouder creëert. Trek een lijn waar de vouw zichtbaar is. 
  3. Nu plak je voor beide panddelen zowel de onderkant van het patroon als de bovenkant van het patroon aan elkaar vast (1A + 1B). Het patroon voor het achterpand is hiermee klaar.
  4. Op het voorpand verlagen we de halslijn met 3 cm. Hiervoor meet je middenvoor 3 cm van de halslijn naar beneden en maak je een nieuwe curve. 
  5. Om de overslag van het voorpand te creëren, meet je vanaf middenvoor eerst 1 cm naar binnen. Trek hier een lijn. 
  6. Meet vanaf die lijn 2 cm naar buiten. Trek weer een lijn. Op deze lijn zet je even een puntje bij de halslijn, hier maken we straks een knipje. 
  7. Meet vervolgens nog 3 cm naar buiten en trek weer een lijn. Nu kun je de kruisnaad en de halslijn met een horizontale lijn verlengen en het voorpand patroon is af. 
  8. De patroondelen zien er nu als volgt uit. 

Zo maak je zelf een boxpakje!

Stap 1: Patronen uitknippen

  1. Leg de patroondelen op de stof. Let er op dat je het achterpand en de mouw tegen de stofvouw aan legt en dat je de mouw 2 x uitknipt.
  2. Knip alle patroondelen uit met 1 cm naadwaarde, behalve middenvoor en de halslijnen.

Stap 2: Creëer een beleg

  1. Plak een strook vlieseline van 2 cm, 1 cm vanaf de midden voor van de voorpanden. 
  2. Strijk midden voor 1 cm naar binnen bij beide voorpanden. Strijk vervolgens de midden voornaad 2 cm om op de goede kant van de stof. Je creëert hiermee het beleg en de strook waar de drukknopen gaan komen.

Stap 3: halsboord bevestigen

  1. Stik de schoudernaden op elkaar.
  2. Meet vanaf het knipje (3 cm vanaf middenvoor) op het voorpand de halslijn op tot het andere knipje. Neem daarvan 80 % + 2 cm.
  3. Knip nu een strook stof van 5 cm bij de afmeting die je zojuist hebt bepaald. In het geval van de maat 62 die wij maken is dat 20 cm.
  4. Vouw de strook dubbel met de goede kanten op elkaar en stik beide uiteinden.
  5. Keer de strook om met de goede kanten naar de buitenkant en duw de hoekjes uit.
  6. Bepaal het middelpunt van de strook en pin deze op midden achter. Leg de uiteinden bij de knipjes, tegen de vouw die je zojuist hebt gecreëerd en speld vast. Zorg ervoor dat de halsboord tussen het voorpand en het beleg komt te liggen.
  7. Stik het halsboord vast terwijl je netjes evenredig rek hieraan geeft.
  8. Keer het beleg van het voorpand terug naar achter, strijk netjes en stik het beleg vast. Doe dit smal op de kant en dus ongeveer 2 cm vanaf de midden voor naad.

Stap 4: Mouw en zijnaden

  1. Bepaal nu het midden van de mouwkop en leg deze met de goede kanten van de stof op de schoudernaad.
  2. Speld de mouwen evenredig in het armsgat en stik vast.
  3. Keer nu je werk binnenstebuiten, match de okselnaden en speld de mouwnaden + zijnaden vast. Stik dit vervolgens dicht.
  4. Match nu aan de onderkant de belegjes netjes met elkaar en speld de rest van de kruisnaad vast. Stik dit vervolgens. Zorg ervoor dat het beleg van het rechter voorpand (vanuit voor je liggend gezien) onder ligt en het beleg van het linker voorpand boven.

Stap 5: Boordjes

  1. Meet nu de omvang van de pijpjes en de mouwen en neem hiervan 90 %.
  2. Knip vervolgens 2 mouwboordjes (afmeting x 9 cm) en 2 pijpboordjes (afmeting x 9 cm). In het geval van de maat 62 die wij maken is dat 14 cm voor de mouwboordjes en 16 cm voor de pijpboordjes, afgerond naar boven.
  3. Vouw nu de boordjes dubbel met de goede kanten op elkaar zodat de korte kanten matchen. Stik deze dicht.
  4. Vouw vervolgens de boordjes dubbel, met de goede kanten naar buiten en de naad netjes binnenin op elkaar.
  5. Match de naden van de boordjes aan de naden van de pijp/mouwen en stik vast terwijl je het boordjes lichtjes uitrekt zodat deze past.

Stap 6: Drukkertjes

Nu kun je de drukkertjes bevestigen. De drukkertjes voor onder komen op het rechter voorpand en de drukkertjes voor boven dus op het linker voorpand. Leg de eerste drukker bovenaan een halve centimeter onder het halsboord. De volgende drukker onderaan 2 cm vanaf de onderkant. Verdeel de overige drie drukkers evenwijdig over het beleg. Wij kozen voor een afstand van ongeveer 7 cm.

Tip voor het bevestigen van drukkers: gebruik een Vario Tang! Zo weet je zeker dat je genoeg kracht zet en dat de drukker dus goed vast zit. Wil je meer weten over de Vario tang? Lees dan onze blog ‘Hoe werkt nou zo’n Vario tang?‘. 

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lois
Lois
11 maanden geleden

Ik ben bezig met het naaien van dit pakje, super fijne uitleg! Welke drukkers moeten gebruikt worden? Wel voor rekbare stof of normale?

Astrid
Beheerder
11 maanden geleden
Antwoord aan  Lois
Marise
Marise
2 maanden geleden

Een heel leuk patroon. Nu twee boxpakjes gemaakt! Ontzettend leuk! Duidelijke omschrijving.

Astrid
Beheerder
2 maanden geleden
Antwoord aan  Marise

Leuk om te lezen, bedankt voor de reactie!

Jolande de Vries
Jolande de Vries
1 maand geleden

In de beschrijving hierboven staat dat je de halslijn op het voorpand drie cm moet verlagen, maar volgens de foto van het bijgewerkte patroondeel hierboven is het maar 1 cm (halverwege het zesde streepje na het woordje “stofvouw”)