Blogger Nelleke Quick en easy

Maak haarbanden van restjes stof

11 juli 2024
haarbanden zelf maken

Vaak hou je na het maken van een nieuw kledingstuk nog wat restje stof over. In deze blog laat ik zien hoe je er leuke haarbanden van kunt maken. Dat maakt je outfit helemaal compleet! Deze haarbanden zij geschikt vanaf ongeveer 6 jaar. Bij volwassenen zou ik aanraden alleen de elastieklengte te verlengen met 2 cm.

Benodigdheden

Voor het maken van één van deze leuke haarbanden heb je het volgende nodig:

 • leuke stof van poplin katoen of chambray
 • stukje elastiek van 2 cm breed
 • bijpassend naaigaren
 • bijpassend lockgaren

 

Optioneel:

Materiaal voor beide haarbanden.

Omdat je bij het ene project nu eenmaal meer stof over houd dan bij de andere, zal ik hieronder 2 verschillende haarbanden uitleggen. Ik gebruikte 2 leuke stoffen die zijn overgebleven van vorige projecten. De maat is geschikt vanaf 6 jaar (en voor volwassenen zou ik bij beide het elastiek 2 cm verlengen.) We maken hier dus de kindermaat.

Roze gebloemde (katoen pink daisies) haarband met knoop midden voor. Deze noem ik voor gemak ROZE en is te herkennen aan roze rand om foto.

benodigde stof en elastiek:

 •  38 cm x 16 cm (2x)
 • 38 cm x 7 cm (1x)
 • elastiek 2 cm breed en 21 cm lang (bij volwassenen 23 cm)

Dit is inclusief 1 cm naadtoeslag.

De blauwe haarband met blad motief (chambray botanic ) is in breedte variabel te dragen.

Voor het gemak noemen we deze BLAUW en is ook te herkennen aan blauwe rand om foto’s.

Benodigde stof en elastiek:

 • 40 cm x 18 cm
 • 36 cm x 7 cm (1x)
 • elastiek 2cm breed en 14 cm lang (bij volwassenen 16 cm)

Dit is inclusief 1 cm naadtoeslag.

Maak je keuze en let op roze of blauwe uitleg

Stap 1: knip of snijdt de stoffen

Blauw:

Werk van grote rechthoek (40×18 cm) alle randen, dus rondom, af met bijvoorbeeld de overlockmachine. De lange zijden kunnen straks bij dragen zichtbaar zijn, dus eventueel in een overlock rolzoompje ook mooi. Uiteinden even netjes terugsteken met naald.

Daarna is de tunnel voor het elastiek aan de beurt (strook 36×7 cm). Vouw hem dubbel, goede kant aan buitenkant en lock de lange zijde aan elkaar.

Optie: je kunt ook de tunnel met verborgen naad naaien, zie dan stap 2 bij ‘Roze’  hieronder.

Zie de blauwe foto’s.

Roze:

We gaan eerst aan de slag met het afwerken van de 3 stroken stof. Leg bij alle 3 de goede kanten naar binnen en naai bij elk de lange zijde.

Stap 2: 'Roze' strijken

Roze:

Strijk de naden open, zodat het straks na keren allemaal mooi vlak ligt. (je hoeft de uiteinden echt niet te zigzaggen, want het zit straks aan de binnenkant en kan niet gaan rafelen)

Keer de stroken, zodat de goede kant weer zichtbaar is. Zorg dat de genaaide naad precies, bij elke strook, in het midden zit. Strijk de stoken opnieuw mooi plat.

Blauw: 

Mocht je er voor gekozen hebben de tunnel voor elastiek zo te naaien als beschreven staat bij ‘Roze’, doorloop dan deze stap alleen voor de tunnel.

Stap 3: 'Roze' vouwen

Roze:

We gaan nu eerst verder met de 2 gelijke grote stoken. We leggen ze als ‘X’ op elkaar met de naad naar boven. zie roze pijl.

Vervolgens vouw je 1 uiteinde over de ander strook naar zijn eigen andere uiteinde.

Doe dit ook met de andere strook, zie letters A.

Stap 4: 'Roze' naaien

Roze:

Naai nu de beide uiteinden vast op 1 cm van de rand.

Stap 5: 'Roze' uittrekken

Roze:

Door nu beide uiteinden uit elkaar te trekken ontstaat de ‘knoop’.

Stap 6: 'Roze' en 'Blauwe' elastiek

Roze en blauw:

Teken op de afgeknipte elastieken met potlood een streepje 1 cm van uiteinden. Dit knip je er later nog af, maar dan heb je een maatstreepje en weet je zeker dat het goed vast komt.

Rijg het elastiek nu met behulp van een veiligheidsspeldje door de tunnel. Trek het elastiek uit beide uiteinden, totdat het potlood streepje gelijk ligt met stof.

Naai of overlock nu ongeveer halve cm van rand, zodat elastiek vast zit.

Knip nu beide uitstekende elastiekjes af, als ze er nog zijn.

Stap 7: Bevestigen onderdelen van haarband

Roze en blauw:

Leg het elastiek op het hart van de korte kanten van haarband. Let op, de goede kant elastiektunnel op goede kant stof van haarband en naai het vast. Dan weet je zeker dat het bij de volgende vouwstappen niet verschuift.

Vouwen van Roze en blauw:

De roze vouwen is gemakkelijk. Even de ene uiteinde omklappen en daarna andere uiteinde er overheen. De lagen vervolgens aan elkaar naaien.

De blauwe is wat lastiger vouwen. Belangrijk is dat beide zijden gelijk gevouwen zijn, voor mooi resultaat. Meestal is het handiger om tussen het vouwen door alvast wat lagen vast te naaien (blauwe pijl op foto), anders wordt het een hele hoop spelden, zie blauwe foto. Doe dit tussendoor vastnaaien dichterbij de rand, want dan kun je straks het hele pakket 1 cm vanaf de rand naaien.

Je vouwt telkens een plooi naar midden en weer terug naar uiteinde elastiektunnel. Je maakt zo een hele stapel van plooien van hoek naar midden (witte pijl op foto), weer naar hoek, weer naar midden. Het laatste stukje vouw je de hoek om, zodat het iets voorbij middelpunt elastiektunnel komt (bruine pijl). Dat is dan voor het eerst aan de hobbelige elastiek tunnel kant. zie blauwe foto’s

Stap 8: Keren

Roze en blauw

Even de draadjes wegwerken en dan kunnen we de haarband keren. Dan komt de goede kant van de stof boven en de net afgewerkte uiteinden zijn mooi naar binnen geklapt.

Kortom: snel een leuk resultaat met restjes stof! Maakt het outfit voor meisjes helemaal af!

Do's

 • Let wel op de draadrichting van de stof.
 • kies bijpassende kleuren naai- en lockgaren

Don'ts

 • kies voor 2 cm breed elastiek en niet smaller. Dat zit niet mooi in de tunnel en geeft meer puntbelasting in de nek.

You Might Also Like

5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties