Quick en easy Damesmode Dames Plussize Mode

Big shoulder top

29 juli 2021

Loop een willekeurige kledingwinkel binnen en je ziet ze gegarandeerd hangen: big shoulder tops! Ook wel muscle tank tops genoemd. Tops met schoudervullingen die je schouders breed doen lijken. Wat ons betreft een trend die ook perfect zelf (na) te maken is! We leggen je in deze blog stap voor stap uit hoe je dat doet! 

Benodigdheden

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Zo maak je een big shoulder top

Patroon uitknippen en verstevigen

 1. Start met het uitprinten van het patroon en zet deze in elkaar. Knip vervolgens de juiste maat uit. 
 2. Leg het patroon op de stof en knip uit met 1cm naadwaarde en 2/3cm zoomwaarde. 
 3. Verstevig de armbeleggen. Let er op dat je de juiste kanten verstevigd. Als je een effen katoenen tricot gebruikt lijken beide kanten natuurlijk sprekend op elkaar. Zorg er dus voor dat je 1x links voor, 1x rechts voor, 1x links achter en 1x rechts achter hebt. 

Schoudernaden en armbeleg

 1. Nu stik je de schoudernaden en de zijnaden van de top aan elkaar. Let ook hierbij goed op de ‘goede’ kant van de stof. Bij effe katoenen tricot verschillen de kanten minimaal, maar je wil wel dat beide kanten hetzelfde zijn. Daarvoor verschillen ze weer net te veel 😉 Werk de naden netjes af met een zigzag of lock.
 2. Leg de naden van de armbeleggen op elkaar en stik vast. Je hebt nu 2 cirkels. Let goed op dat je voor en achter op elkaar legt en niet per ongeluk 2x voor en 2x achter. Het beleg achter is iets groter dan het beleg voor. Werk de naden en buitenrand van het beleg af met een zigzag of lock. 
 3. Nu match je de schoudernaden en de zijnaden van het beleg met die van de top. Stik het beleg vast aan de top door rondom de opening te stikken. Werk de naad netjes af met een lock of zigzag.
 4. Vouw vervolgens de naad onder het beleg en stik op het beleg door. Oftewel, topstitch de naad aan het beleg vast zodat deze op zijn plek blijft zitten. 

Halsboord inzetten

 1. Nu gaan we het halsboord inzetten. Wij doen dit door een strook te snijden van 5cm breed en 80% van de halsomtrek lang. Stel mijn hals is 45cm, dan wordt de strook voor het halsboord 36 (45*0.8=36)x5cm. Op het patroon staat als advies 85%, maar onze zomerse tricot heeft veel stretch en daarom gebruiken wij 80%. Met hoeveel procent jij het beste kunt rekenen is dus afhankelijk van welke stof je gebruikt. Stik de uiteinde vast om een cirkel te krijgen. 
 2. Nu vouw je de cirkel dubbel (zodat de strook smaller wordt) en deel je deze op in vier gelijke delen. Markeer deze vier punten met een speld. 
 3. Markeer ook op de hals van de top vier punten. Midden voor, midden achter, zij en zij. Verwar de zijpunten niet met de schoudernaad! De zijpunten zitten nagenoeg altijd een paar centimeter verder op het voorpand. Dit omdat de omtrek van de hals meer centimeters bevat op het voorpand dan op het achterpand. De bolling is daar immers ook groter. Bepaal de zijpunten dus door middenvoor op middenachter te leggen.
 4. Match nu de vier punten van het halsboord aan de vier punten van de hals en stik dit vast terwijl je het halsboord uitrekt zodat het glad op de hals ligt. Let op dat je enkel het halsboord rekt en niet de hals (en dus de top) zelf. Dan krijg je het halsboord er niet lekker in. Om dit makkelijker te maken kun je in het midden van de vier punten ook nog een speld zetten. Dan krijg je in totaal 8 spelden en kun je makkelijker gedoseerd rek geven daartussenin.

Schouderpads en zomen

 1. Vouw het armbeleg naar binnen en speld vast bij de oksel. Stik dit vast zodat het goed op zijn plek blijft zitten tijdens het dragen. Vouw het armbeleg ook naar binnen bij de shouder. Hier schuif je nu de shouderpads tussen. Dit is even een gepriegel, maar als je ze mooi hebt zitten, speld je ze vast. Nu stik je met de hand het beleg en de schoudernaad van de top vast op de schouderpad. Zo blijft deze straks goed zitten.
 2. Zoom de onderkant (of niet, katoenen tricot en french terry hoef je niet af te werken) en klaar is je big shoulder top!

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Wij zijn heel benieuwd naar jullie creaties! Deel je een foto met ons via @budgetstoffen? Maak er wat moois van! 

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties