Cosplay & Fantasy Handige Tips satijn Tutorials Blogger Marga

Satijnen stroken rok van een gratis patroon

21 oktober 2024

De stofsoort ‘Satijn’ vind ik persoonlijk een zwaar onderschatte stof.  Het oogt altijd een beetje goedkoop, maar niets is minder waar als je er iets moois van maakt!

Satijn bijvoorbeeld een feest-stof bij uitstek door de mooie glans en ook ideaal voor Cosplay events en Fantasy events.  Roze en paars voor sprookjes-achtige outfits, zwart en goud voor luxe of Gothic thema’s.  En kleuren voor Animé of Cartoon outfits.  Je kunt er van alles van maken!

In deze blog een voorbeeld van een héél wijde rok, eigen patroon en dus gratis. Doe je mee?

Benodigdheden Satijnen rok:

Benodigheden Satijnen rok:

  • 3,5 meter satijn
  • koord of elastiek
  • bijpassende garens
  • microtex naaimachinenaalden
  • dunne lange spelden

Eigen naaipatroon:

Het patroon van de rok heb ik als volgt gemaakt.

Knip stroken van 20 cm over de volle breedte, dus 20 cm x 1.50 cm.

In totaal:

1 strook voor rij 1

2 stroken voor rij 2

3 stroken voor rij 3

5 stroken voor rij 4

4 stroken voor rij 5

De laatste heb ik expres in volgorde omgedraaid zodat je een beetje een bolling in de rok aan de onderkant krijgt.

 

Het naaien van de stroken rok:

Stap 1:

Naai de korte zijde van de eerste strook aan elkaar vast en daarna die van  twee stroken, aan elkaar, voor rij 2.

Naai de rijen aan elkaar door de goede kanten op elkaar te leggen, over de volle breedte plooien te maken en die gelijkmatig te verdelen.  Hierna kun je ze meteen vastnaaien met de overlocker waardoor de stof ook meteen netjes wordt afgesneden. Een extra rij steken met de naaimachine kan, maar heft niet omdat de stof niet zwaar is en de overlock-steek ruim voldoende sterkte zal geven aan de naden.

Stap 2:

Naai op die manier alle stroken aan elkaar en blijf vooral tijd steken in spelden en de plooien netjes verdelen over de volle breedte.

De laatste rijen doe je omgekeerd. De vijf stroken worden dan geplooid aan de allerlaatste tij van vier stroken.

De tailleband maak je door een strook van 1.20m bij 15 cm te knippen. Deze zoom je om aan de korte kanten en strijk je in het midden. De tunnel die nu is ontstaand naai je vast aan de eerste rij strook.

Je speld vanaf het midden wat de voorkant van de rok zal zijn.

De tunnel naai je nu vast rondom. De voorkant heeft nu twee openingen waardoor je ene koord kunt halen, of een riem.  De 1.20 cm, is gebaseerd op een universele maat, indien je XL hebt, is het handig om even te checken met de omvang van de heupen zodat de rok wel past.

Tot slot zoom je de onderkant om. Netjes spelden of strijken zodat de naad mooi zal zijn. Dit doe je wel met de naaimachine.

Extra tips om met de stofsoort 'Satijn' te werken:

  • Strijk de stof goed voor je begint. Een lichte spray met water of een strijkijzer op lage temperatuur kan kreukels verwijderen. Gebruik een persdoek om de glans te beschermen.
  • Als je de satijnstof wilt verstevigen (bijvoorbeeld bij naden of kraag), gebruik dan een zachte tussenvoering, zoals vlieseline. Zorg ervoor dat de versteviging dun en soepel is, zodat het niet door de stof heen zichtbaar wordt.
  • Kies een microtex naald of een scherpe naald (maat 60/8 of 70/10), speciaal ontworpen voor fijne stoffen. Dit zorgt voor nette steken en voorkomt dat de stof beschadigd raakt.
  • Stel je naaimachine in op een rechte steek met een steeklengte van ongeveer 2.0 tot 2.5 mm. Een te korte steek kan de stof doen trekken, terwijl een te lange steek niet stevig genoeg is.
  • Satijn kan makkelijk gaten vertonen van spelden, dus gebruik fijne spelden of kleermakersclips in plaats van gewone spelden om gaatjes te vermijden. Als je spelden gebruikt, plaats ze in de naadtoeslag.
  • Satijn vereist precisie. Naai langzaam en controleer regelmatig je werk om te zorgen dat de stof niet verschuift of kreukelt.

Nog een handige tip:

Draag een tule rok onder de satijnen rok, zie het verschil: met een tule rok eronder zal de satijnen rok nog mooier, grootser en feestelijker ogen!

Maak ook een bijpassende cape van satijn:

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply