linnen nature feest Blogger Marga Evenementen

DIY Oktoberfest Dirndl kostuum: de overrok

5 september 2022

In een serie van drie blogs ga ik je vertellen hoe je een Oktoberfest kostuum kunt maken. In deze blog maken we de overrok, hierna zal de jurk volgen. Het blousje staat in de vorige blog.

Wat is een Oktoberfest kostuum?

Een Oktoberfest kostuum is een heren- of dameskostuum dat bestaat uit verschillende kledingstukken. Tezamen vormen zij het typische traditionele kostuum dat ook wel Tiroler kledingdracht wordt genoemd. Voor de dames bestaat dit kostuum doorgaans uit een Dirndl-jurk (of jurkje), een overschort en een witte blouse met diep decolleté. Voor de heren bestaat het uit een leren ’tuinbroek’ ook wel ‘lederhosen’ genoemd, met daarboven een ruitjesblouse.

Und warum?

De kleding wordt gedragen tijdens het oktoberfeest dat zijn oorsprong vind in München (Duitsland) maar in steeds meer landen populair is.

Als je nu begint aan het kostuum, dan kun je het ruim op tijd af hebben voor het feest begint. Het feest begint namelijk op zaterdag 17 september en gaat door tot maandag 3 oktober.

Benodigdheden voor de Oktoberfest overrok:

Voor de overrok heb je katoen of linnen stof nodig. Dit is ook fijn om te dragen tijdens de feesten omdat het lekker luchtig is.

Qua kleurencombinatie is het mooi als de kleuren constrasterend zijn. Dus als de jurk groen is, dan kun je ervoor kiezen om de overrok rood te maken.  Of de combinatie oranje en blauw of geel en paars. Dit maakt het totaalplaatje opvallend en sprankelend.

Naaipatroon:

Het naaipatroon dat ik voor dit Oktoberfest kostuum heb gebruikt is Burda 8448.

Dit patroon geeft een moeilijkheidsgraad aan van drie sterren. dat betekent dat dit geschikt is voor naaisters met wat meer ervaring. Maar laat het je niet afschrikken, het naaipatroon is minder moeilijk dan je denkt en omdat ik het in drie blogs heb uitgewerkt, valt het gemakkelijk te volgen.

 

Jetzt geht's los!

Stap 1: het knippen van de Oktoberfest overrok:

Leg de patroondelen op de stof en let er goed op dat Burda naaipatronen altijd een naadwaarde van 1,5 cm rondom en zoom van 4 cm hebben. dat betekent dat je deze dus nog EXTRA moet knippen.

Stap 2: het naaien van de Oktoberfest overrok

Ik ben begonnen om de linten te naaien.  Het is handig als je deze eerst verstevigt met vlieselineband (plak en vouw om), dan kun je ze gemakkelijk omvouwen en kaarsrecht naaien.  Maak de uiteindes recht of maak ze in een hoek.  Het laatste staat mooier als je deze strikt.

Doe dit ook met het stukje lint dat aan de bovenkant van de rok komt, maar naai deze nog niet.

Versier nu het stukje band/lint aan dat aan de bovenkant van de rok komt met sierrandjes, kant, bloemen of strikjes. Let erop dat het band nog steeds OPEN is. dus naai de versierring op één kant van de vouw.

Ga vooral lekker los, hoe meer versiering hoe leuker het uiteindelijke kostuum zal worden!

Nu gaan we door met de overrrok.

Naai de zijkanten en zoom de onderkant. Als je alles dubbel vouwt, dan zie je geen draadjes. je hebt stof en ruimte genoeg dus maak mooie randen zodat het ook aan de binnenkant er mooi afgewerkt uitziet.

Rimpel nu met een rijgdraadje de rok en speld deze vast aan de kant van de vouw van het bovenrandje waar de versieringen zijn. De rok moet precies tussen de vouwen komen. Let erop dat aan de voorkant van de rok de versieringen zijn.

Naai deze nu voorzichtig vast.  Nog steeds kun je dus het band/lint van de bovenkant van de rok openvouwen!

Even goed opletten!

Nu stop je de linten IN het bovenstukje aan de zijkanten zodat je deze straks meenaait. Kijk maar naar de foto. Tussen de omvouw zit aan beide kanten nu het lint.

Wellicht moet je een beetje proppen, dat is niet erg, in het lint mogen vouwen zitten.

Naai nu de zijkanten dicht en sla deze naar binnen toe om.

 

Naai nu de binnenkant van de rok met de hand vast.

En zie: Hartstikke mooi afgewerkt!

Conclusie:

De Oktoberfest overrok is niet moeilijk om te maken. Ga lekker los met kanten randjes, bloemen of sierrandjes.  Het kan allemaal: kleuren die bij elkaar aansluiten of juist contrasterend zijn.

Let alleen even goed op als je de bovenkant van de rok naait met de linten ertussen.  Als je dat netjes doet, dan heb je een rok die zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant netjes is afgewerkt. Én er uit ziet als Dirndl-couture!

In de volgende blog: de Oktoberfest jurk

In de vorige blog: het Oktoberfest blousje

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply