Gordijnen Kinderkamer Huis & Tuin

Zelf gordijnen maken? Zo bereken je het aantal plooien!

10 mei 2022

Wil je zelf gordijnen gaan maken en heb je besloten zelf de plooien te gaan stikken, maar weet je niet goed hoe je berekent hoeveel plooien je moet maken? Dan ben je bij deze blog aan het goede adres! We leggen je uit hoe je zelf berekent hoe groot jouw plooien en tussenruimtes moeten worden. 

Zo bereken je de tussenruimte en plooidiepte

Voor het berekenen van de plooidiepte en de tussenruimte hebben we een aantal elementen nodig: 

  • De breedte van je rails
  • Lengte van het gordijn zonder plooien (berekening van railbreedte/raambreedte x 2 of 3 voor de stofhoeveelheid voor gordijnen). 

Het eerste deel van de som geldt voor zowel de enkele plooi als de dubbele en de driedubbele plooi. Neem de railafstand en voeg hier 10 % aan toe. In het geval van een rail van 1,5 meter is dat dus 165 cm. Dit doe je – 5 cm. Je houdt aan beide zijdes namelijk 2,5 centimeter vrij voor overlap om het gordijn netjes dicht te kunnen doen. Vervolgens bepaal je de ruimte die je tussen de plooien wilt aanhouden. Gebruikelijk is vaak 8 cm, maar je kunt ook voor 10 gaan of juist voor 5 cm. Hoe groter de tussenruimte, hoe groter de plooi en hoe kleiner de tussenruimte, hoe kleiner de plooi. Stel je kiest voor plooien van 8 cm op 160 cm breed, dan krijg je 20 tussenruimtes, is 21 plooien. Dus altijd plus 1 bij het aantal tussenruimtes. 

Nu je weet dat je 21 plooien nodig hebt, kun je verder met de rekensom. Het gordijn moet straks met de plooien natuurlijk netjes dicht kunnen, dus je gebruikt ook nu weer die railafstand + 10 %. Dat aantal centimeters haal je af van de totale lengte van je gordijn zonder plooien. Oftewel, het gordijn nadat je deze aan de zijkanten hebt afgewerkt.

Stel je hebt stof gekocht voor een enkele plooi in een gordijn met een raambreedte van 150 cm, dan kom je uit op 300 cm breed. Je hebt aan de zijkanten 2 x 4 cm nodig voor een mooie afwerking. Dan doe je die 292 cm – 165 cm (railafstand + 10%)= 127 cm. Die 127 cm doe je gedeeld door 21, je had namelijk net al uitgerekend dat dat het aantal plooien is wat je gaat maken. Dan kom je op 6 cm. Dat betekent dat de stof die je hebt om je plooi te maken, 6 cm is. Een enkel plooi is simpelweg dubbelgevouwen en zo kom je op een plooi diepte van 3 cm.

Heb je meer stof gekocht omdat je een dubbele plooi wilt maken. Bijvoorbeeld dus 4,5 meter (3 x 1,5). Dan doe je 450 – 8= 442-165 cm. Die 277 doe je vervolgens /21 (het eerste gedeelte van de som blijft gelijk omdat je dezelfde railbreedte gebruikt. Dat maakt plooien van 13,2 cm. 

In het geval van de enkele plooi hebben we dus nu het volgende schema voor de plooien: 2,5 – 6 – 8 – 6 enzovoort om te eindigen met 6 – 2,5. 

In het geval van de dubbele plooi hebben we dus nu het volgende schema voor de plooien: 2,5 – 13,2 – 8 – 13,2 enzovoort om te eindigen met 13,2 – 2,5. 

Zo naai je de plooien in het gordijn

Nu je weet hoeveel plooien je gaat maken en wat de tussenruimtes moeten worden, kun je dit vertalen naar het gordijn. Werk eerst de zijkanten van het gordijn af en bevestig vervolgens het vlieselineband. Nu marker je met speldjes alle plooien en tussenruimtes.

Heb je alle tussenruimtes en plooien gemarkeerd? Dan leg je de speldjes van de plooien op elkaar en stik je op de plek waar de speldjes samen komen de plooi vast over de volledige breedte van het gordijnband. Bij een enkele plooi ben je nu klaar. maak je een dubbele of driedubbele plooi? Dan vouw je nu de plooi in het gordijn en stik je dat nog een keertje extra door.

Kun je wel wat beeld gebruiken bij deze stappen? Kijk dan onderstaande video voor de uitgebreide video uitleg!

Toch iets te ingewikkeld?

Vind je dit allemaal toch iets té ingewikkeld? We verkopen bij Budgetstoffen.nl ook gordijnband waarmee je heel eenvoudig de plooien in het gordijn trekt. In deze blog lees je daar meer over of shop het gordijnband direct online.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties