Blogger Sanne Newborn & Kids katoen

Ultieme baby zomer outfit van katoen jacquard

5 april 2022

Dit is een ultieme baby outfit voor in de zomer. Een heerlijke bummie en een schattig jurkje/topje waar je gemakkelijk nog een lange mouwen romper onder kan doen als het nog wat kouder is. Ook los zijn beide goed te combineren met andere kledingstukken.

Benodigdheden

Benodigdheden:

Zo maak je zelf het broekje en de top uit de poppy designed for you, 16.

Stap 1: Patroon overtrekken en uitknippen

Kies de maat die je wilt gaan maken en trek het patroon over. Ik gebruik hiervoor altijd plastic puinzakken (zie foto), aangezien de puinzakken doorzichtig zijn kan je alle lijntjes goed zien.

Vergeet niet alle aanwijzingen ook over te nemen (denk aan; welk patroon, maat, naadwaarden, stofvouw, recht van draad etc.). Het topje werkt met een beleg, vergeet deze niet apart over te trekken.

Vervolgens pin je alle onderdelen op de stof en knip je dit uit met de juiste naadwaarden. Bij dit patroon is dat standaard 1 cm en bij de zoom 2 a 3 cm. Doe wat je zelf prettig vindt werken, als je maar consistent blijft en niet vergeet hoeveel je hebt aangeknipt, anders kloppen straks je verhoudingen niet meer.

Stap 2: Beleg aan top bevestigen

Let op: Tijdens het maken van deze outfit heb ik vrijwel alles met de lockmachine gedaan, mooi afgewerkt en het gaat lekker snel. Heb je geen lockmachine? Geen probleem! Naai de stappen waarbij ik de lockmachine gebruik eerst aan elkaar met een rechte steek en werk vervolgens af met een zigzagsteek.

Lock de zijkanten van het beleg met de goede kanten op elkaar en doe dit ook met de gehele voor- en achter kant van het topje (wil je een labeltje aan de zijkant? Vergeet deze dan nu niet toe te voegen).

Speld nu de goede kant van het beleg op de goede kant van het topje (zie foto). Ik zet altijd eerst de belangrijkste punten aan elkaar (armsgaten) en werk vanuit daaruit rondom verder.

Vervolgens stik je (hier heb ik geen lockmachine gebruikt) het beleg rondom vast, neem je tijd bij de rondingen en help de machine een handje door af en toe te stoppen met de naald in de stof, het voetje iets om hoog te halen en de stof een klein beetje te draaien. Zo worden de rondingen mooier rond.

Knip de stof rondom de ronding weg, zorg dat je niet in je stiksel knipt! (zie foto)

Draai het beleg om en strijk alles goed. Vervolgens naai je langs de rand voor een mooie afwerking.

Nu is de bovenkant van je top mooi afgewerkt! (Wil je een labeltje in de nek? Dan is dit het juiste moment om dat nog toe te voegen).

Stap 3: Werk het topje af

Lock de onderkant van het beleg of werk dit af met een zigzag steek.

Lock de onderkant van het topje, strijk de toegevoegde naadwaarden aan de zoom naar binnen en stik vast.

 

Stap 4: knoopsgaten en knopen

Zelf heb ik een Brother Innovis 27, deze machine heeft verschillende opties voor automatische knoopsgaten. Probeer altijd een knoopsgat op een proeflapje van dezelfde stof en lees waar nodig de gebruiksaanwijzing van je machine nog een keer door.

De knoopsgaten zet je op de uiteindes van het achterpand en de knoopjes maak je aan de uiteindes aan de voorkant.

Zelf zet ik de knoopjes er altijd met de hand aan met dubbelgaren (gaat 2 keer zo snel). Deze houten knoopjes met een bloemenprintje passen echt perfect bij het stofje en geven net dat beetje extra.

Klaar is het topje! Nu verder met het broekje.

Stap 5: Het broekje naaien

Je hebt de onderdelen van het broekje al geknipt.

Leg de voor- en achterpanden met de goede kanten op elkaar en stik/lock de zij-naad.

Vervolgens lock je het korte gedeelte bij het binnen been aan elkaar zodat je 2 ronde pijpjes hebt.

Keer 1 van de pijpjes binnenste buiten en schuif ze in elkaar met de goede kanten van de stof naar elkaar toe, lock/stik nu de lange kruis naad. Nu heb je een broekje, met wat lijkt op een hele lange bovenkant. Op de foto zie je hoe de pijpjes in elkaar gestoken zijn. Ik zet het kruis altijd als eerst vast zodat het perfect aansluit.

Lock de bovenkant en de pijpjes of werk het netjes af met een zig-zag steek.

Stap 6: Elastiek en afwerking

Het laatste stapje!

Eerst strijk je de afgewerkte rand van de pijpjes en het middel naar binnen (een heel smal strookje). Vervolgens vouw je je de rand bij het middel nogmaals 2 cm naar binnen en strijk dit rondom en pin het vast. Bij de pijpjes heb ik 0,5 cm elastiek gebruikt dus ik strijk het hier nu 1 cm naar binnen en pin het vast.

Als je nog een labeltje in het broekje wil toevoegen, is dit het juiste moment om dat te doen!

Naai de zoom bij de pijpjes op één cm van de rand en laat een klein gedeelte open om het elastiek doorheen te halen.

Naai de boven kant van het broekje op 2 cm van de rand en laat ook hier een stukje open om het elastiek doorheen te halen. Bij de pijpjes begin ik altijd bij het binnen been en bij de bovenkant begin ik bij de zijkant, op de minst zichtbare plekken.

Knip nu je elastiek op maat. Ik heb voor maat 62, 41 cm elastiek genomen van 1,5 cm breed voor de bovenkant en 26 cm van 0,5 cm breed voor elk pijpje. Kijk zelf wat jij mooi vindt staan bij het broekje en neem daarbij de regel: omtrek – 20% als startpunt.

Rijg het elastiek met een veiligheidsspeld door de juiste tunnels heen en stik dit plat op elkaar (let goed op of je elastiek nergens gedraaid is). Nadat je elastiek op elkaar gestikt is, stik je de open gelaten openingen dicht.

Gefeliciteerd! De ultieme zomeroutfit voor de kleine is af!

Conclusie

Do's

Ik vind dit echt een super patroon om te maken en het stofje was heel gemakkelijk om mee te werken. Zoals ik aangaf heb ik het koordje in het broekje weg gelaten voor gemak en dat zou ik aan raden.

Mocht je nou niet in het bezit zijn van de poppy 16, is de gratis bummie van brindle en twig ook een goed alternatief voor het broekje.

Mocht je nog ergens niet uitkomen; stel dan gerust een vraag via mijn instagram account @sann.sews .

Heel veel succes en plezier en ik ben benieuwd naar je creatie.

Don'ts

Geen echte don’ts. Let op dat je de labeltjes niet vergeet toe te voegen wanneer je de zijnaden stikt.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties