Quick en easy Naaitechnieken Handige Tips Tutorials Naaibenodigdheden

Super handig naaihulpje: Een knopen afstandsverdeler

5 september 2023

Je kent hem vast wel als de Simflex knopenverdeler, dit super handige naaihulpje voor het bepalen van de afstand tussen knopen, drukknopen en plooien. Ook is de knopenverdeler handig bij het quilten of andere hobbyprojecten.

Simflex naaihulpje

De  afstandsverdeler is een handig naaihulpje dat specifiek is ontworpen om te helpen bij het gelijkmatig en precies plaatsen van knopen op kledingstukken. Het wordt vaak gebruikt door naaiers en naaisters om het proces van knopen naaien te vereenvoudigen.

Stel je even voor: Je hebt een mooie blouse gemaakt, alleen nu de knoopsgaten nog.

Dan kan je natuurlijk met je meetlint en spelden in de weer gaan, om te bepalen waar de knopen moeten komen. Dit vraagt veel precisie; ongelijke knoopjes zie je gelijk!

Hoe gemakkelijk zou het zijn als je je afstandsverdeler kunt pakken?

Je trekt hem uit tot de gewenste lengte, voor de zekerheid even meten of de afstand tussen de punten gelijk is et voilá je kunt zó de punten overnemen op je knopenlijst van je blouse. Hoe handig is dat?

Het zorgt niet alleen voor een nette verdeling van knoopsgaten, maar ook voor bijvoorbeeld knopen, sluitingen, nestelringen, studs en plooien. De knopenverdeler is opgebouwd als een harmonica en je kunt zelf de onderlinge afstand tussen twee punten aangeven, door de verdeler verder dicht of open te schuiven.

De kleinste afstand, met een volledig gesloten verdeler, is 1 cm en de grootste afstand, met de verdeler volledig opengeschoven, is 8,7 cm. Door de gleufjes in de verdeler is het gemakkelijk om de gemeten punten op de stof te tekenen met een markeerpen of krijtpotlood, maar deze kan je er ook voor zetten.

Met de verdeler kan je een verdeling maken voor maximaal 8 punten.

Hoe werkt het?

Eigenlijk is het heel makkelijk:

  • Je neemt het betreffende naaiproject
  • Markeer zelf alvast de plaats waar de bovenste en onderste knopen moeten komen
  • Trek de harmonica uit en plaats hem op de stof
  • Zorg dat de onderste en bovenste punt op jouw markeringen staan
  • Meet nog even na of de afstand tussen de punten gelijk is, hier kan namelijk nog wel eens een kleine afwijking in zitten
  • Zet nu bij alle punten een markering voor of in de gleuf van de verdeler. Zet je de markering in de gleuf, zorg dan dat je de markering op precies dezelfde afstand zet; er zijn inches aangegeven op de afstandsverdeler

Bekijk ook onderstaand filmpje

Wil je het toch liever even zien? In onderstaand filmpje zie je hoe je de afstandsverdeler kunt gebruiken voor knopen en plooien.

Knopen Afstandsverdeler

Conclusie:

Nog even de voordelen op een rijtje:

Een knopenverdeler is een handig hulpmiddel dat wordt gebruikt bij naai- en handwerkprojecten. Vooral wanneer je knopen op een kledingstuk, accessoire of ander textielitem wilt bevestigen. Hier zijn enkele toepassingen en redenen waarom je een knopenverdeler zou kunnen gebruiken:

  1. Gelijkmatige knopenplaatsing: Een knopenverdeler helpt bij het markeren en positioneren van knopen met gelijke tussenruimtes, wat natuurlijk jouw pas gemaakte item alleen maar ten goede komt.
  2. Professionele afwerking: Bij het naaien van knopen op kledingstukken, zoals overhemden, jassen of blouses, zorgt een knopenverdeler ervoor dat de knopen op een nette manier worden geplaatst, met een afstand tussen de knoopjes die precies gelijk is.
  3. Voorkomt giswerk: In plaats van met de hand metingen te nemen en te proberen knopen gelijkmatig te plaatsen, maakt een knopenverdeler het proces efficiënter en nauwkeuriger.
  4. Tijd besparen: Het gebruik van een knopenverdeler bespaart tijd bij grotere projecten, zoals het naaien van meerdere knopen op een lange rij.
  5. Vermindert fouten: Het minimaliseert de kans op fouten, zoals scheve knopen of ongelijke tussenruimtes, wat resulteert in een aantrekkelijke en goed afgewerkte look.

Over het algemeen vergemakkelijkt een knopenverdeler het proces van knopen bevestigen en draagt het bij aan een professionele en consistente afwerking van kledingstukken en andere textielprojecten.

Zijn er ook nadelen?

Wanneer je de afstandsverdeler uitrekt, is de afstand soms niet helemaal gelijk tussen de punten. Dit kan te maken hebben met het te snel uitrekken van de harmonica, of omdat hij net iets te ver is uitgetrokken.

Meet daarom altijd eerst even de afstand tussen de punten na, zodat je zeker weet dat deze gelijk is.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply