Newborn & Kids Blogger Daphne tricot / jersey

Siem Summer set

1 september 2023

De Siem Summer set van Bel’ Etoile stond nog op m’n lijstje om te maken. Vorig jaar wilde ik hem al maken maar toen zat Zoë nog lang niet in maat 98 en dat is de kleinste maat van het patroon. Dit jaar heb ik een effen roestkleurige tricot met een leuke okergele panter biaisband voor de afwerking gekozen. Ik ga voor een lange nazomer, want deze fake jumpsuit is heerlijk om te dragen.

Benodigdheden

Siem summer set uit tricot

Een uni tricot met een contrast biaisbandje en een duidelijk patroon van Bel’ Etoile, maakt dat je deze fake jumpsuit gemakkelijk in elkaar zet. Zowel de stof als het biaisbandje zijn lekker rekbaar. Als de zomer voorbij is kan hij altijd nog als shortama 🙂

 

De Siem summer set is een uitbreiding op de retro geïnspireerde Siem short in de maten 98 tot en met 164.

Met dit patroon naai je een heerlijk zomerse garderobe bij elkaar; shortjes, topjes, jurkjes en playsuits. Naast de bestaande short, krijg je bij dit patroon volgende extra’s:

  • Optie playsuit
  • Optie apart (halter)topje
  • Optie strandjurk

Zo maak je de Siem summer set

Stap 1: Naaien van de naden

Om sneller te kunnen werken, heb ik als eerste alle naden in elkaar gezet, zodat ik daarna alleen nog maar overal het biaisband hoefde te bevestigen. Je kunt prima de duidelijke tutotrial volgen van Isabelle. Dit zijn de foto’s van mijn volgorde.

  • Zet als eerste de 2 voorpanden en 2 achterbanden aan elkaar.
  • Leg het voor-en achterpand op  elkaar en stik de kruisnaad vast.
  • Leg het voor-en achterpand van het topje op elkaar en stik de zijnaden  vast.
  • Sluit de taille band.

Stap 2: Biaisband bevestigen

Om het biaisband in 1 x te kunnen naaien, moet je zorgen dat de stofrand precies in het midden van het biaisband ligt. Je kunt dit doen door heel veel speldjes te gebruiken zodat het niet schuift.

Tip: Gebruik Wondertape! Plak dit zo dicht mogelijk op de rand, zodat je het niet raakt met naaien. Plak het eerst aan de ene kant en leg het biaisband er op. Daarna bevestig je het de andere kant. Het schuift nu niet meer en je kunt het nu gemakkelijk op de rand van je biaisband naaien. 

Wanneer je het biaisband aan beide kanten hebt bevestigd kun je het nog wat extra vastzetten met wonderclips. Stik het vervolgens met een grote rechte steek vast.
Herhaal dit voor de andere van het broekje.

Ga nu verder met het biaisband voor het topje, eerst het voorpand. Dit deed ik op dezelfde manier als het broekje.
Vervolgens de hele achterkant en de overgang naar losse bandjes. Stik mooi op de rand.

Ik maakte de bandjes achter vast in plaats van een halter bandje. Maat 98 is voor Zoë toch nog wat aan de ruime kant, dit kon ik oplossen door de bandjes achter vast te maken en de lengte van de bandjes af te meten tijdens het passen.

Stap 3: De afwerking

Om het setje af te werken leg je eerst het broekje met de biaisbandjes recht op elkaar. Je stikt met een grote steek de zijnaden dicht op de goede kant. Je naait naast het stiksel dat er al zit, maar nu helemaal op de andere uiterste rand.

Vervolgens zet je de tailleband aan het broekje en rijg je het elastiek er door. Nu kun je de taille band sluiten en  in het midden 2 kleine knipjes maken waar je het restje biaisband door heen kunt halen als strikje.

Het broekje is hiermee klaar.

Het allerlaatste is een zoompje maken in het topje en dan is je setje klaar!

Klaar!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties