Newborn & Kids french terry Blogger Daphne tricot / jersey

Roze ruffle jurkje en legging van gratis patronen

4 april 2023

Deze super leuke fel roze ruffle dress maakte ik uit Frech Terry met een bijpassende legging van tricot. Gemaakt met gratis patronen zat dit vrolijke voorjaarssetje zo in elkaar.

Ruffle dress & legging van gratis patronen

Over het jurkje;
Gemaakt van fel roze french terry, deze is ook echt lekker fel roze!

Gemaakt met het gratis patroon Esmee Sweaterdress van de Naaizusjes.

Dit patroon gaat van maat 80 tot 104. Mocht je een grotere maat willen maken kun je het betaalde  patroon de Isa dress van Bel’etoile gebruiken!

Over de legging;
Gemaakt van donker grijze tricot.

Ik moet zeggen, toen deze binnen kwam was ik iet wat teleurgesteld want hij was toch aardig lichter dan de foto’s deden vermoeden. Het is een leuke combinatie geworden, maar was even schakelen 🙂

De legging is gemaakt met het gratis patroon van Emma & Mona. Deze leggings gaan van maat 50 tot maat 80.

Wil je een grotere maat? Het gratis patroon “little LegLove 2.0” is verkrijgbaar in dubbele maten van 74/80 tot 158/164

Zo maak je de ruffle dress

Stap 1: patroondelen knippen

Download, print en knip het patroon uit. Ik heb het patroon digitaal gehouden/aangepast om het met de projector op de stof te kunnen projecteren en het dan direct uit te kunnen snijden. Als je veel kleding maakt, is dit echt heel handig! Het scheelt heel veel print en plak werk. Maar dat terzijde.

De legging heb ik iets verlengd maar verder gewoon het patroon gevolgd en ook de ruffle uit de grijze tricot geknipt.

Bij de naaizusjes werd aangegeven dat het een vrij kort jurkje was. Meet dus even bij je kind hoelang je hem wilt hebben en vergelijk dat met het patroon. Je kunt hem zo aan het voor en achterpand wat langer maken. Ik heb het zelf niet gedaan. Zoë zit nog in maatje 86 en ik maakte de 92 qua lengte is hij goed en heb ik dus niets aan veranderd.

Werk je met French Terry let dan op; Knip de hals (voorpand, achterpand en mouwen) zonder naadwaarde. En verleng de halsboord met 2 cm aan de stofvouw dus 4 cm totaal!

Stap 2: Legging in elkaar zetten

Bij het patroon van de legging zit een duidelijke uitleg met foto’s dus je kunt dit gemakkelijk volgen. Zelf maak ik geen tunnel om het elastiek door heen te rijgen. Ik sluit eerst het elastiek met 2 cm overlap en verdeel het daarna aan de stof. Maak het vast aan de rand en vouw hem daarna om. Vervolgens zet ik het vast met een zigzag steek. Hierdoor draait of schuift het elastiek helemaal niet. Dezelfde zigzag steek gebruik ik voor de boordjes.

Stap 2: Jurkje in elkaar zetten

Ik startte met het maken van de ruffle. Er zijn 2 manieren waarop je kunt rimpelen;

  1. op 0.5 cm en op 1 cm vanaf de rand een stiksel maken met de grootste steeklengte en hele losse draadspanning. Met een lang begin draad en een lang eind draad. Niet afhechten. Vervolgens pak je de onderdraden van de stiksel en zo trek je er voorzichtig rimpels in.
  2. Zet je naaimachine op een grote rechte steek. De draad spanning helemaal op zijn hoogst. Je kunt nu beginnen met naaien (aanhechten kan) en naai tot het einde. Je ziet zo dat de stof achter het voetje begint te rimpelen.

Voor het jurkje heb ik optie 2 gebruikt. De ruffle was daarna precies op de juiste maat.

Leg nu de ruffle met de goede kant op de goede kant van het bovenste stukje voorpand. Begin bij de punt en speldt dit goed vast vast een naai vervolgens op 0.5 cm van de rand de ruffle vast.

Naai vervolgens het onderste stuk voorpand er aan vast met de goede kant naar beneden. Werk van uit de punt naar het einde en dan opnieuw van uit de punt naar het andere einde.

Ik heb het overtollige stof weg geknipt in de punt zodat er een strakkere punt ontstaat. Hierna heb ik met een grotere steek vlak langs de rand de ruffle doorgestikt zodat alles mooi plat ligt. Dit is een optie en hoeft niet.

Zet de mouwen aan het achterpand en daarna het voorpand aan de mouwen. Zorg dat de ruffle mooi naar beneden zit wanneer je de mouwen aanzet.

Nu de zijkanten nog open zijn vind ik dit altijd een fijn moment om de halsboord aan te zetten, je hebt dan nog lekker alle ruimte. Na het aanzetten van de halsboord kun je de zijkanten van het jurkje sluiten.

Zet de boordjes aan de mouwen en onderkant en hiermee is het jurkje af.

Klaar!

Het setje is klaar! Viel wel mee hé? Zit zo in elkaar 🙂

Delen jullie je creatie op Social Media? Gebruik dan de volgende tags zodat wij jullie creatie ook zien;

@Budgetstoffen @Mooi.van.Mama & #Budgetstoffen, #Budgetstoffencreatie, #BSbloggerDaphne 

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties