Het maken van shirtjes en pyjama’s is meestal niet zo heel erg moeilijk, maar hoe werk je nou netjes de hals af?! In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe ik een pyjama jurk maakte met big sleeves en hoe ik de afwerking deed.
Benodigdheden
- Viscose tricot
- Lockgaren
- (Optioneel) lockmachine
- Naaimachine
- Seraflex
- Spelden
- T- shirt als voorbeeld
- Schaar
- Patroonpapier
Teken zelf het patroon van jouw ideale pyjama
Voor de zomer vind ik het altijd lekker om een big shirt te dragen bij het slapen. Helaas zijn deze nou niet altijd onwijs leuk. Met van die grote prints op de voorkant blijft het iets wat je alleen draagt tijdens het slapen. Ik wilde iets maken wat ik ook kan dragen als ik vroeg ga douchen en nog lekker in de tuin kan gaan zitten voor ik mijn bedje in duik.
Voor het maken van het jurkje heb ik gebruik gemaakt van een t-shirt. Deze heb ik gewoon over getrokken op patroon papier en verlengd tot jurkje. Toch wilde ik een wat hippere look geven aan de pyjama. Een pyjama heeft toch geen officiële regels?? De enige regel die het bij mij moet hebben, is dat het lekker zit!
Zo maak je zelf een pyjama jurk met nette halsafwerking
Stap 1: teken het patroon en zet de pyjama in elkaar
Als eerste heb ik de achterkant van het t-shirt over getrokken op patroonpapier. Hetzelfde heb ik gedaan met de voorkant en de mouwen. Een t-shirt heeft niet de lengte van een jurkje/big shirt, dus deze heb ik verlengd. Om te weten hoever ik het patroon moest verlengen, heb ik bij mezelf opgemeten hoe lang ik het jurkje wilde hebben. Ik heb gemeten vanaf het schouderpunt. Je kan met deze meting het jurkje verlengen op het patroonpapier, maar ook langer knippen op de stof. Dit laatste heb ik gedaan.
Aan het jurkje heb ik een pofmouw toegevoegd. Hiervoor kan je deze blog gebruiken die ik eerder heb geschreven. Hierin geef ik uitleg over hoe je van een normale mouw een pofmouw maakt. Vind je de pofmouwen nou net iets teveel voor een pyjama/big shirt? Je kunt uiteraard ook gewoon de standaard mouw gebruiken.
Het jurkje kan je in elkaar zetten met de lockmachine. Dit gaat het snelst. Ben je niet in het bezit van een lockmachine? Gebruik dan de stretch of overlocksteek op jouw naaimachine. De naden van de mouwen kun je afwerken met een tweelingnaald of Seraflex garen. Seraflex is elastisch garen dat uitermate geschikt is voor tricot en andere rekbare stoffen.
Stap 2: het afwerken van de hals
Het afwerken van de hals is echt de puntjes op de I zetten. Ik vind het niet altijd mooi om de locksteek te zien in de kraag. Vandaar dat ik veel shirts en truien afwerk met een nette hals afwerking.
Dit kan heel makkelijk met de laatste restjes stof die je over hebt van je project.
- Knip een reepje stof van de lengte van je hals + 2 cm (meet alleen de achterkant van schoudernaad tot schoudernaad). Zo heb je een extra stukje om de uiteinden netjes naar binnen te vouwen (foto 1). Voor de breedte van het strookje raad ik ongeveer 3 cm aan.
- Leg het strookje met de goede kant tegen de hals aan en stik vast.
- Vouw de stof terug om je naad heen en speld deze vast (foto 2)
- Naai deze dan netjes op de rand vast (foto 3)
Zoals je kan zien heb je de hals dan super netjes afgewerkt en heb je ook geen locknaden die gaan irriteren in je nek.
Conclusie
Do's
Over het algemeen: een mooi project dat niet al te veel tijd kost. Je hebt heel snel een mooie pyjama die aan de hals heel netjes is afgewerkt. Je kan dit patroon natuurlijk ook gebruiken voor een jurkje. Ik vind namelijk dat je hem ook zeker kunt dragen als jurkje.
Don'ts
De viscose tricot is heerlijk voor de aankomende zomerdagen. Houd er wel rekening mee dat deze stof iets dunner is dan de gewone tricot stoffen. Dit maakt naaien wel iets lastiger. Met goed spelden en wat geduld heb je uiteindelijk wel een onwijs gaaf eindresultaat!
No Comments