Durven we alweer langzaam te dromen van vakanties? Eventjes ertussenuit? Ik ben er in ieder geval onwijs aan toe en kan niet wachten om even ver weg te zijn aan een wit strand, blauwe lucht…
Oke, maar voordat we op vakantie gaan en die blauwe zee of dat verkoelende zwembad in springen is er een nieuwe outfit nodig (duh). Ik zag deze fantastische panterprint lycra bij Budgetstoffen en had gelijk zin om een bikini te maken. Stiekem is een panterprint bikini altijd al een wens van mij geweest maar vond ik de prints of modellen in de winkels niet mooi of was het niet mijn maat. Dat is dan weer het fijne van naaien: als je het niet kan vinden maak je het zelf!
Voor de top gebruikte ik de Sunny Bikini top van Sew Swimmingly. Voor bikini’s vind ik het altijd wel fijn om tops te hebben zonder beugels, dat zit voor mij toch fijner een hele dag. Daarbij heb ik de mazzel dat mijn borsten daar ook voor geschikt zijn. De Sunny bikini top koos ik vanwege de bandjes en de vierkante neklijn.De top paste ik aan om beter te passen bij mijn figuur. Ik maakte eerst een proefversie in mijn maat van een restje lycra. Na het proefmodel heb heb ik de neklijn iets verhoogd en de top langer gemaakt. Ook heb ik middenvoor smaller gemaakt zodat de naden beter over het volste punt van mijn borst lopen en de bandjes meer naar binnen komen en hierdoor beter op mijn schouders vallen.
Om de top te voeren gebruikte ik lycra tule. Deze gebruikte ik ook voor het broekje. Bij het kopen van lycra tule is het altijd goed om te kijken hoeveel stretch deze moet hebben. Wil je een top of broekje met meer support, kies dan een tule die minder stretcht of zelfs een powermesh. Maak je een bikinitop met beugels of een bh, dan kan je het beste een lingerie tule kopen zonder stretch. Die zijn nog steeds zacht op de huid maar zorgen voor meer stevigheid. Ook de dikte van de lycra die je gebruikt, heeft invloed op de tule die je nodig hebt. Natuurlijk blijft het ook voornamelijk een persoonlijke keuze. Bij lingeriestoffen winkels heb je veel keuzes in verschillende kleuren en kwaliteiten tule. Voor dit patroon naaide ik het hele model in zowel de tule als de lycra. Daarna legde ik mijn tule en lycra delen met de verkeerde kanten op elkaar en zette deze vast met de lockmachine. Dit is geen vereiste omdat de stof niet rafelt, maar het ziet er netter uit.
Bij zwemkleding werk je de randen af met elastiek. Dit is zogenaamd “bloot elastiek” wat alleen het rubber is. Dit elastiek is anders dan normaal elastiek en gaat beter mee in chloor- en zeewater. Budgetstoffen verkoopt dit elastiek in verschillende maten. Ik gebruik het liefst elastiek van 10mm omdat dit minder snel omslaat. Om uit te rekenen hoeveel elastiek je nodig hebt, meet je de rand op die je gaat afwerken en neem je 80-85 % van deze afmeting. Voeg hier nog wel 1 cm aan toe om het elastiek in een ring te naaien. Geef dan met potlood of pen op je elastiek de kwarten aan en doe hetzelfde op je lycra. Match de punten van de stof en het elastiek. Zet het elastiek op de verkeerde kant vast, gebruik hiervoor clips. Spelden wil je vermijden omdat je zo min mogelijk gaatjes wilt maken in het elastiek.
Vervolgens naai je het elastiek met een brede zigzag steek vast. Zorg dat het elastiek niet uitsteekt over de afgewerkte rand en laat liever een klein randje over. Om het af te maken vouw je het elastiek om naar de verkeerde kant waardoor het elastiek volledig bedekt is door de stof. Naai nu het elastiek vast met een driestaps-zigzag steek vanaf de goede kant. Ik vind de afgeronde versie van deze steek het mooist. Mocht je deze niet hebben, kan het ook met een normale zigzag steek. Zorg dat je steek breed genoeg is om het hele elastiek te bedekken.
De eerste keer dat ik een bikini maakte moest ik het even goed bekijken, maar uiteindelijk vond ik het totaal niet lastig en maak nu elk jaar een nieuwe bikini voor mezelf. Hopelijk kan ik deze snel aan op een mooie bestemming!
No Comments