Handige Tips Naaitechnieken

Hoe werkt nou zo’n Variotang?

23 oktober 2021

De vario tang; de kans is groot dat je er wel eens van hebt gehoord, maar heb je hem ook al wel eens gebruikt? Of heb je eigenlijk heel veel vragen rondom de Vario tang? In deze blog vertel ik je alles over de Vario tang! 

Wat is een Vario tang?

De Vario tang is een drukknoop-, ringen- en gaatjestang van het merk Prym. Als we dat doorvertalen naar de praktijk kun je met een Prym Vario tang dus drukkers/ringetjes bevestigen én gaatjes maken. Dat je met de Vario tang zoveel verschillende dingen kunt doen, komt doordat je deze tang gebruikt in combinatie met verschillende opzetstukjes. Met enkel de Vario tang kun je dus alleen nog maar gaatjes maken. 

Ontdek alles over de Vario tang in deze video!

Waar kun je Prym Vario tang voor gebruiken?

De Vario gebruiken we dus voor het bevestigen van onder andere drukknopen, jeansknopen, kamsnaps, ringen en nieten. Daarnaast kun je er ook gaatjes mee maken in bijvoorbeeld een riem. 

Nu denk je misschien ‘handig, maar ik kan ook drukknopen monteren zonder Vario tang’. Klopt, het kan. Toch hebben wij een hele goede reden om het wél met de Vario tang te doen: precisie! Je kent waarschijnlijk wel die setjes met drukknopen van Prym waarbij je met een hamer de drukknopen bevestigt. En het is je vast ook wel eens gebeurd dat je net scheef sloeg met de hamer en dat er dus een gat in de stof achterbleef in plaats van een drukker. 

Dat risico loop je met de Vario tang niet meer. Waar die paarse plastic hulpstukjes heel beweeglijk zijn, kan de Vario tang namelijk geen andere kant op dan de goede kant. Het is immers een stevige ijzeren tang. Daarnaast kun je met de Vario tang heel gelijkmatig druk verdelen. Succes 99% zeker gegarandeerd. 

Hoe werkt de Prym Vario tang?

Het gebruik van de Vario tang is eigenlijk heel simpel; je schuift de opzetstukjes in de tang, legt de onderdelen van de knoop op de juiste manier in de opzetstukjes, stof ertussen en knijpen maar! Ja echt, zo makkelijk is het. 

Uiteraard hebben wij nog wel een aantal tips voor als je met de Vario tang gaat werken. 

  1. Gebruik een kleermakerskrijt of wateroplosbare stift om te markeren waar de knopen moeten komen. Als de drukker vast zit, dan zit die ook echt muurvast. Nauwkeurig werken is met de Vario tang dus geen overbodige luxe. 
  2. Verstevig de plek waar de drukker gaat komen. Zoals je in de video bij deze blog kunt zien, maakt het verstevigen van de stof een heel groot verschil. Wil je lang kunnen genieten van het item? Verstevig de stof dan even voordat je de drukker of ring bevestigt. Doe het trouwens ook gewoon als je er niet lang van wilt genieten, verstevigen is echt heel belangrijk. 

Hoe hard moet ik knijpen in de Vario tang?

Wij zeggen vaak: zo hard als je kunt! De Vario tang kan op een bepaald moment simpelweg niet verder omdat de opzetstukjes of de handvaten tegen elkaar aan komen. Zolang je de onderdelen op de juiste manier in de stof legt, kan er weinig mis gaan. Inslaan met een hamer geeft immers ook een behoorlijke klap op de knoop. Twijfel je? Probeer dan eerst even één knoop op een proef lapje. 

Welke drukkers en/of oogjes kun je gebruiken met de Vario tang?

Er zijn zoveel soorten drukkers die je met de Vario tang kunt gebruiken, dat we ze niet allemaal voor je kunnen opsommen helaas. Over het algemeen staan alle soorten achterop de verpakking van de Vario tang, maar er zijn natuurlijk van verschillende soorten knopen ook weer verschillende maten. 

We snappen dus dat je soms twijfelt wat nu wel en niet kan. Daarvoor hebben we een hele handige tip: het Vario tang symbooltje! Prym heeft een speciaal symbool ontwikkeld voor de Vario tang en dit symbool vind je terug op alle verpakkingen van drukkers die je met de Vario tang kunt bevestigen. Oftewel, als je in de winkel staat en twijfelt of

Hoe haal ik de opzetstukjes weer uit de tang?

Het fijne aan de Vario tang is dus dat je hem voor 101 projecten kunt gebruiken. Maar hoe verwijder je dan precies de opzetstukjes om ze te vervangen voor anderen? In principe gaat dat heel eenvoudig en haal je ze er met de hand zo uit. De tang is immers bedoeld om te wisselen tussen opzetstukjes. 

Gaan ze wat lastiger los? Dan kun je het ook proberen met een nijptang of met het plastic hulpstukje dat je geleverd krijgt bij de Vario tang. Die laatste is de manier waarop Prym het zelf adviseert.

Zo gebruik en wissel je de verschillende opzetstukjes van de Prym Vario tang

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bertha
3 jaren geleden

ik krijg de snap cams er niet goed in, al een hele doos geprobeerd maar dan lijkt het alsof ze goed zitten, maar als ik de drukkers van elkaar af haal, vallen ze uit elkaar en kun je de onderdelen weggooien

Astrid
Beheerder
3 jaren geleden
Antwoord aan  Bertha

Mocht het nog steeds problemen opleveren. Zou je dan een mailtje met wat foto’s willen sturen naar info.nl? Wellicht kunnen we dan meekijken wat er mis gaat.

Joke Tilburgs
1 jaar geleden

Ik heb zilveren snaps van 11mm die passen niet in de opzet stukjes zijn er
verschillende maten in op zet stukjes? ik heb de Vario tang met de hulp stukjes maar mijn druk knopen
passen er niet in…

Astrid
Beheerder
1 jaar geleden
Antwoord aan  Joke Tilburgs

Er zijn inderdaad meerdere opzetstukjes. Ik denk dat dit het benodigde hulpstuk is https://www.budgetstoffen.nl/hulpstuk-voor-kamsnaps-op-drukknoop-perforatietang.html

Joke Tilburgs
1 jaar geleden
Antwoord aan  Joke Tilburgs

Dank voor de aanvullende informatie
Ik heb naar de uitleg gekeken van de gebruiks vriendelijke tang voor het inzetten van de drukknoppen maar de opzet stukjes die u aanraad zie ik niet terug in de voorbeelden … kunt u mij uit leggen hoe ik dit moet gebruiken