Blogger Nicole Newborn & Kids Handige Tips

Hoe verstevig je een rekbare stof (gratis patroon Ziggy top!)

30 juni 2023

Vlieseline, je hebt het in heel veel verschillende soorten. Maar kun je het ook gebruiken voor rekbare stof en waar moet je dan rekening mee houden?

Dat lees je in deze korte blog. Ik maak de gratis Ziggy top en geef je daarbij wat tips voor het verstevigen van rekbare stoffen.

Benodigdheden

Je hebt het volgende nodig:

 • Vlieseline (versteviging) voor rekbare stoffen
 • (Katoen) tricot, of een andere rekbare stof natuurlijk
 • Garen
 • Een naaimachine en lockmachine (het kan ook zonder lockmachine maar de afwerking met lockmachine is wel netter)

Ziggy top in katoen tricot

Aan de hand van de Ziggy top (zoals veel andere patronen uit het La Maison Victor magazine is ook deze gratis te downloaden als je een account aanmaakt via libelle.be) leg ik je uit waar je op moet letten bij het verstevigen van rekbare stof.

Het topje heeft twee geplooide stroken bovenop de schouder en om er voor te zorgen dat deze mooi vallen, wordt aangeraden om ze te verstevigen.

Zo gebruik je vlieseline voor rekbare stoffen

Stap 1: stof en vlieseline matchen

Eerst knip je natuurlijk de patroondelen die je wilt verstevigen. In dit geval zijn het rechte stroken.

Daarna knip je de vlieseline voor de delen die je wilt verstevigen. Soms is dit een deel van het patroondeel. In dit geval is het ’t volledige patroondeel.

Let er op dat je de stofrichting van het patroondeel ook voor de vlieseline aanhoudt. Wanneer je hier geen rekening mee houdt, kan het voorkomen dat je de vlieseline verkeerd bevestigd waardoor je stof niet meer rekbaar is (althans niet in de juiste richting).

Stap 2: Strijk de vlieseline op de stofdelen

 1. Leg je vlieseline met de onderkant (die voelt vaak wat korreliger) op de verkeerde kant van de stof.
 2. Stel je strijkijzer op de juiste temperatuur in (vaak 2 stipjes)
 3. Strijk de vlieseline op de stof. Houd je strijkijzer hierbij stil (heel belangrijk!) en strijk niet langer dan wat er staat aangegeven op de vlieseline (vaak 10-15 seconden). Als je de vlieseline te lang of te heet strijkt, kan het zijn dat de plakbaarheid verminderd of de vlieseline smelt.
 4. Laat je verstevigde stof even afkoelen voordat je deze verder gaat gebruiken.

Stap 3: Het plooien van de schouderstukken

 • Voor het plooien van de schouderstukken geeft het patroon aan dat je de schouderstukken moet plooien op 2 cm breedte. Ik heb hiervoor de strook steeds op 2 cm verdeeld.
 • Vervolgens breng je steeds 2 delen naar elkaar toe en pers je deze met je strijkijzer goed plat.
 • Ik gebruik klemmetjes om het goed in vorm te houden.
 • De stukjes die uitsteken bij het 1e en laatste plooitje heb ik afgeknipt
 • Speld en stik vervolgens je schouderstukken op het hemdje.

Conclusie

Do's en dont's

Het verstevigen van rekbare stoffen is heel eenvoudig, mits je rekening houdt met de richting van de vlieseline. De rekbare richting moet hetzelfde zijn als die van de stof die je wil verstevigen.

Zorg er daarnaast voor dat je de vlieseline niet te heet strijkt en dat je het strijkijzer niet beweegt tijdens het strijken.

Wat betreft het patroon heb ik de volgende tips:

 • Ik naaide de hals- en armboorden zoals aangegeven op biais wijze. De volgende keer zou ik voor een gewoon boordje gaan, uit tricot of boordstof. Dat sluit toch mooier aan vind ik.
 • Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de plooien na wassen wat uit model kunnen gaan, dus dat je ze even opnieuw in de plooi moet strijken. Niet zo sterk als bij het inleggen van de plooien, ze zijn immers deels vast gestikt, maar een korte pers kunnen ze wel gebruiken.

 

Om het setje compleet te maken naaide ik er een Angie skort  (broekrokje) van Iris May bij in een schattige katoen met bloemetjes.

You Might Also Like

5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties