Er zijn onwijs veel verschillende soorten naaimachinenaalden. Verschillende merken, verschillende diktes, verschillende stofsoorten. Als je voor het eerst een blik werpt op het assortiment naaimachinenaalden is de kans groot dat je door de bomen het bos niet ziet.
Geen zorgen! In deze blog geven we jou dé handleiding die je nodig hebt om de juiste naaimachine naald te kiezen.
Welke soorten naaimachine naalden zijn er?
Als je het ons vraagt, dan kun je de soorten naaimachinenaalden opdelen in 2 categorieën: naalden voor specifieke stofsoorten en naalden voor specifieke machines of doeleinden. Voordat je op zoek gaat naar de juiste naald kun je jezelf dus alvast afvragen: heb ik een naald nodig voor in een specifieke machine of zoek ik een naald passend bij een specifieke stofsoort?
Welke naaimachinenaald moet ik gebruiken?
Naaimachinenaalden per stofsoort
Universele naald
Dit is een alleskunner. Je gebruikt deze naald voor verschillende naaiwerken. Je naait er mee door alle makkelijk geweven en gebreide stoffen. Deze naald is bijvoorbeeld ideaal voor fleece en katoen.
Geschikt voor: jacquard, katoen, vilt, viscose, linnen en fleece.
Stretch naald
Deze naald is voor synthetische, rekbare stoffen. De naald heeft een medium ballpoint punt. Door een verdikking achter het oog en een wat vlakkere kolf voorkomt deze naald het “overslaan” van de steek.
Geschikt voor: lycra, zijdejersey, velours
Denim of jeans naald
Door dicht geweven stoffen als denim of jeans naait de jeansnaald het makkelijkst. Maar voor imitatieleer is deze naald ook een goede keuze. De naald is sterk en scherp. Kies de maat van de naald op basis van de dikte van het garen.
Geschikt voor: denim, keper, canvas, tafelzeil of plastic
Jersey of ballpoint naald
Deze naald is speciaal gemaakt voor het naaien van gebreide stoffen, zoals tricot en jersey. De punt van de naald is afgerond, zodat deze niet de vezels van gebreide stoffen beschadigd. Kies de maat van de jersey naald op basis van de dikte van het garen.
Geschikt voor; Jersey, tricot
Leder naald
Deze naald heeft geen punt, maar een scherp snijvlak dat gemakkelijker door leder en zware, niet geweven synthetische stoffen gaat. Let op, hoewel de verleiding groot is, moeten deze naalden absoluut niet voor geweven stoffen gebruikt worden. Doordat deze naald geen punt heeft maar een snijvlak, beschadigt hij de stof.
Geschikt voor: leer
Microtex naald
De microtex naald is dun en heeft een schacht die erg rechte steken maakt. Deze naald is speciaal ontwikkeld voor kwetsbare dunne stoffen, zoals bijvoorbeeld zijde en organza. De punt is extra scherp. Omdat de naald erg dun is, breekt deze wel sneller en zal eerder moeten worden vervangen.
Geschikt voor: crepe, zijde, chiffon, satijn
Naaimachinenaalden voor specifieke machines of doeleinden
Titanium naald
De titaniumnaald is te herkennen aan de “gouden” kleur. Deze naald is perfect te gebruiken voor zwaar werk. Het “titanium” maakt dat deze naald sterker is dan een gewone naald en ook langer scherp blijft. Deze naald heeft dus een langere levensduur. Ideaal dus voor projecten waar zeer voor steken worden gemaakt zoals bij borduren.
Borduurnaald
Speciaal voor borduren op de naaimachine. De naald heeft een groot oog en beschermt zo het kwetsbare borduurgaren.
Topstitch naald
Heeft een extra groot oog en een bredere groef waardoor dikker doorstikgaren beter past.
Quilt naald
De quilt naald is speciaal voor quilten met de naaimachine. De naald gaat gemakkelijk door veel lagen stof en zorgt voor gelijkmatige steken.
Tweelingnaald
Eigenlijk zijn het twee naalden die bovenaan bij elkaar komen, zodat je ze als één naald in de naaimachine kunt plaatsen. Je gebruikt deze naald als je tegelijkertijd twee stiksels naast elkaar wil naaien. Je hebt hierbij dus twee klosjes garen nodig.
Rijg de draden elk aan één kant van de spanningsschijf en elk door één van de naalden. Je hebt maar één spoeldraad nodig.
Er zijn verschillende typen tweelingnaalden: universeel, jeans, stretch. Je kiest voor de tweelingnaald de type naald die ook voor de rest van je project hebt gebruikt. Heb je jouw hele creaties met een universele naald genaaid? Dan gebruik je ook een universele tweelingnaald.
Op het doosje staan daarnaast twee verschillende maten: de maat/dikte van de naalden en de afstand tussen de naalden. De afstand kan variëren van 1.6 tot 6 mm. De meest gebruikte breedte is 4mm. Let op dat je de tweelingnaald van 6mm niet in iedere machine kunt gebruiken.
EL naalden
De EL-naald is een universele naald, maar dan met een iets andere vorm. Je gebruikt de naald in coverlockmachines. Doordat de naald een andere vorm heeft, pakt de coverlockmachine de draad beter, zodat je minder snel last hebt van steken overslaan.
Welke dikte/maat naaimachinenaald moet ik kiezen?
Heb je de juiste naaimachinenaald voor jouw stofsoort gevonden? Top! Dan kun je nu bepalen welke dikte naaimachinenaald je nodig hebt. De dikte van de naald is afhankelijk van het type garen dat je gebruikt en de dikte van de stof.
Naalddikte 60 is voor dun garen met een dunne stof, naalddikte 80/90 is voor normale tot iets dikkere stoffen met normaal alles naaigaren (bijvoorbeeld Gutermann Alles naaigaren) en naalddikte 100/110/120 is voor dikkere stoffen met doorstikgaren of extra sterk garen.
Waarom is de juiste naaimachine naald zo belangrijk?
Het meest voorkomende probleem bij het gebruik van de verkeerde naaimachinenaald is dat jouw naaimachine steken overslaat. Bijvoorbeeld wanneer je een zeer rekbare stof naait en een jersey naald hebt ingezet in plaats van een stretch of super stretch naald. Ook gebeurt het vaak dat een stiksel trekt of juist heel losjes is als je stikt met de verkeerde naaimachinenaald.
Voor de volgende keer dat jouw naaimachine steken overslaat of niet netjes stikt; controleer of je de juiste naaimachine naald gebruikt en probeer bij twijfel gewoon even verschillende naalden uit op een proeflapje.
Wissel regelmatig de naaimachinenaald
Grote kans dat jij je er ook schuldig aan maakt; de naaimachinenaald gebruiken tot deze breekt. Begrijpelijk, want waarom zou je een naaimachinenaald verwisselen als deze nog goed oogt? Dat is nu dus ook precies het ding met het vervangen van naaimachine naalden. De slijtage van een naaimachinenaald is met het blote oog eigenlijk niet te zien, maar toch is ie er wel. Om te voorkomen dat een versleten naaimachinenaald jouw stof beschadigt, raden we je aan om na 8 uur naaien de naaimachinenaald te wisselen.
8 Comments
Ik heb problemen met de fleece stof. Steken worden overgeslagen. Al verschillende naalden geprobeerd. Welke naald zou het beste zijn?
Mvg Gina
Wij zouden hiervoor de universele naald 80 of 90 adviseren. Als dit niet werkt zou je even kunnen kijken of een andere draadspanning beter werkt. Succes!
met welke naald stik je verduisteringsgordijnen ? Deze zijn voorzien van een kunststoflaag aan de binnenkant
Als het een dikkere stof is zou ik gaan voor stevige naald, bijvoorbeeld een leather naald.
Hier is ook een vraag. Welke naaimachine naald en naaigaren adviseert u voor gewatteerde jassenstof ( waterbestendig, glanzend stof aan de buitenkant) ?
Ik zou een wat dikkere microtex of universele naald adviseren zodat de binnenvoering niet door de buitenstof heen komt. Afhankelijk natuurlijk van de dikte van de stof. Het garen van Gütermann is van 100 % polyester en daarmee prima bestend tegen diverse weersomstandigheden.
Welke naald voor Travelstof kan ik het beste gebruiken?
Hiervoor kan je heel goed een super stretch naald gebruiken: https://www.budgetstoffen.nl/fournituren/zoek-op-merk/schmetz-super-stretch-75-11.html