Newborn & Kids Blogger Nelleke Naaitechnieken Handige Tips

Gratis patroon: zwierige rok voor meisjes!

5 september 2024
C pauli rok meisje rok

Leuke meisjes rok. Kort van voren en lang van achter met volant. In maat 110 t/m 152.

Benodigdheden

Dit heb je nodig voor het maken van de leuke rok:

Optioneel:

  • katoen voile voor de voering van de rok (stofbreedte is 145 cm)

Verder benodigdheden:

Opties:

Leuke zomerse rok van C. Pauli in poplin katoen met print.

Weer helemaal terug van weggeweest, langere rokken. Dit is een mooie speelse tussenweg en ideaal om in te spelen. Mijn dochter koos voor een mooi zomers motief met ‘daisies‘, maar de keuze is echt reuze! Ook een chambray zou zeer geschikt zijn.

Ik voegde zelf een katoen voile voering toe, omdat de gekozen lichte kleur stof net iets doorschijnt.

Zo maak je C. Pauli rok

Stap 1: patroon uitprinten en overnemen

Het patroon voor deze leuke rok kun je gratis downloaden op onderstaande link:

C. Pauli zomer rok

Klik op de tekst: P-1201-Volantrock-Schnitt voor het patroon.

  • Print het patroon uit op 100%, het controle vakje van 10 x 10 cm staat op pagina 9.
  • Plak de patroondelen aan elkaar en knip overtollige papier grof weg. (met een papierschaar!) Bij dit uitgeprinte patroon hoef je geen randen af te snijden, maar plak je de pagina’s ‘koud’ tegen elkaar.
  • Daarna kun je je gewenste maat op patroonpapier of puinzakken overnemen.  De naadtoeslag van 1cm in al in het patroon verwerkt en aangegeven.

Stap 2: Uit de stof halen

In deze stap wijk ik af van het patroon. Volgens het patroon snij/knip je de volant stroken uit naast de rokdelen op de stof. Dan is de draadrichting dus verschillend en staan met mijn stof de daidies op hun zij. Dat vind ik niet mooi en heb daarom de volants met dezelfde draadrichting als rok gesneden/geknipt. Dit kost wel extra stof, dus minder efficiënt uit de stof.

Benodigde onderdelen voor de rok:

  • 1x voorkant rok op stofvouw
  • 1x achterkant rok op stofvouw
  • 1x  boordband op stofvouw
  • 2 x volant voorkant
  • 2x volant achterkant

Vergeet niet de markeringen over te nemen op de stof. Kijk goed welke richting je alle motieven van de stof wilt hebben!

Stap 3: zijnaden rok

Naai de zijnaden van voorpand en achterpand aan elkaar met de overlock machine. Leg hierbij de goede kanten van de stof eerst op elkaar. Stik daarna precies naast de overlock steek nog even na met een rechte steek op de naaimachine. Extra sterk en dat is zeker handig met kinderkleding!

Steek met een dikke bolle punt naald met groot oog de overlock draden netjes tussen de overlock steek.

Stap 4: Volants samenvoegen

Er zijn 4 volant delen.

  • 2 stuks voorkant volant met patroonnummer 4
  • 2 stuks achterkant volant met patroonnummer 5

In  delen komen de korte uiteinden aan elkaar, zodat er een hele grote cirkel ontstaat. Doe voor de zekerheid eest de 2 voorkant volants aan elkaar en ook de 2 achterkant volants. Zet vervolgens een gekleurde speld op de ontstane middenvoor en andere kleur op middenachter (aan markerings kant). Daarna overlock je de voor volants aan achter volants aan elkaar.

Let op, er zitten kleine markeringen op patroon, dus ook op de banen. Zorg dat die allemaal dezelfde richting op wijzen! Deze kant wordt later gerimpeld en aan de rok gezet.

Stap 5: Zoompje aan volant

In deze stap wijk ik ook weer af van de Duitse officiële handleiding bij patroon. In deze stap maak ik eerst het zoompje aan de volant. Nu is het nog handzaam, dus gemakkelijker te handelen op strijkplant en bij naaimachine.  Let op, we maken de zoom dus niet aan de kant met de markeringstekens, want dat is de bovenkant!

Meet met behulp van het zoommaatje 1 cm af, sla de stof naar verkeerde kant stof en strijk deze vouw erin. Daarna nogmaals 1 cm omslaan en weer strijken. Ik zet het voor de zekerheid met een paar clips (of spelden kan ook) vast.

Stik met de naaimachine de zoom vast.

Stap 6: Volant rijgen

In deze stap rijg je 2 maal aan de bovenkant van de volant.

  • 1x iets van de rand
  • 1x keer wat verder in de stof, voorbij de 1cm

Steekgrote 6 mm is erg geschikt en niet aan- en afhechten.

Let op: Laat de markeringsspelden van middenvoor en middenachter erin zitten, anders wordt het straks heel moeilijk uitzoeken!

 

Stap 7: Volant aan de rok zetten

Pak nu de rok (patroondeel 1 en 2) erbij. Zet voor het gemak ook in de rok een heel klein markeringsteken op middenvoor en middenachter.

Leg volant met de goede kant op de goede kant rok en speld of clip middenvoor vast aan midden voor. Doe hetzelfde voor middenachter. Trek ondertussen de rijgdraden aan. Speld of clip ook zijnaad volant op zijnaad rok, aan beide zijden.

Zoek nu ook de markeringen op volant op en leg die precies op de markeringstekens van de rok.

Trek telkens de rijgdraden aan en zorg ook dat de rimpels mooi gelijk verdeeld zijn. Speld of clip alles goed vast.

Nu is het klaar om te naaien, precies tussen de rijgdraden in op 1 cm. Je kunt eventueel (patroon)papier gebruiken als je het vervelend vindt om over de hobbeltjes te naaien.  Het papier kun je naderhand gemakkelijk weg scheuren.

Verwijder na het naaien de 2 rijgdraden.

Lock de rand met de overlock nog even netjes af en streek de uiteinde met die bolle naald tussen de steek.

Stap 8: Voering toevoegen

Optionele voering toevoegen.

In deze stap wordt uitgelegd hoe je een katoen voile stof als voering aan de rok kunt toevoegen.

Knip of snij alleen patroondeel 1 en 2 uit voeringstof en verleng de patroondelen met 3 a 4 cm. Het zit mooier als de voering straks net iets over de naad rok/volant valt. Vandaar de verlenging van de voering.

Leg de 2 rokdelen op elkaar en overlock en naai de 2 zijkanten. (zie stap 3)

Sla de onderkant van de voeringsrok nu ongeveer 1 cm terug en naai net naast de rand.

Knip het overtollige stof naast de naad af met een borduurschaartje.

Sla de voeringstof nu nogmaals om en naai weer dicht langs de binnenrand voor een mooie strakke rolzoom.

Aan de binnenkant van de rolzoom zijn nu 2 stiksels, iets versprongen van elkaar, te zien. Aan de andere kant is 1 stiksel.

Nu gaan we eerst verder met de boord en later zal worden uitgelegd hoe de voering aan de rok komt.

Stap 9: Boord maken

De boord, patroondeel 3, is een lange strook stof. Deze boord heeft straks 1 naad midden achter met daar aan de binnenkant een gat waardoor het knoopsgatelastiek komt.

Vouw eerst de boord, zodat er een gestreken lijn in het midden komt.

Overlock nu 2 twee uiteinden los van elkaar en steek met een dikke bolle naald de draden terug tussen de overlocksteek.

Kijk nu even goed naar je stof. Zit er een bovenkant en onderkant aan je motief van de stof? Je wilt natuurlijk dat het motief straks allemaal dezelfde kant op gaat.

Strijk nu een omslag van 1 cm aan de bovenkant van motief, zie foto. Deze vouwlijn is straks de binnenkant afwerking van de rok. Zo loopt het motief aan de buitenkant in de goed richting.

Boord sluiten, dus een grote cirkel van maken.

Pas op: we laten een uitsparing over, waar straks het elastiek doorheen kan.

Strijk de naad open, zodat de uitsparing goed zichtbaar wordt.

Keer de boord om en naai aan de bovenkant de naadtoeslag rond het gat vast. Op onderste en bovenste punt van het gat een zigzag van 1mm breed en steken heel dicht op elkaar. Zo kan het gat later nooit uitscheuren.

Nu kunnen we de boord aan de rok en eventueel ook voering zetten.

Eerst steek je de voeringsrok in de rok en speld/clip deze vast. zorg dat midden achter op elkaar ligt, de beide zijnaden en midden voor op midden voor.

Leg de boord met de goede kant op de goede kant stof. zorg dat midden achter op midden achter zit en markering midden voor op midden voor. Speld/clip deze vast rondom, dus nu zitten er 3 of zonder voering 2 lagen op elkaar en naai 1 cm vanaf de kant.

Stap 10: Knoopsgat elastiek bevestigen

Het knoopsgat elastiek loopt niet helemaal rond. Aan de voorkant van de rok zit een deel zonder elastiek. Neem de markeringstepen over van patroondeel 3. Plaats het elastiek  aan de bovenste deel van de boord, die na vouwen straks binnenkant wordt.  Leg het elastiek precies in het midden, tussen de 2 gestreken vouwen, van die helft. Naai beide uiteinden van elastiek vast op de markeringsstrepen. Let op dat er geen slag of draai in het elastiek zit, maar mooi vlak ligt.

Stap 11: Boord omslaan en vastzetten

Het elastiek is iets smaller dan de tunnel! Sla de boord over het elastiek en bevestig het met spelden precies op de rand. Zorg dat je het elastiek niet raakt bij het spelden en straks naaien.

Nu zetten we het elastiek alleen nog even beter vast door nogmaals over de al genaaide naad van het einde van het elastiek te naaien. Nu zitten de uiteinden van het elastiek zowel aan boven- als onderkant van de boord vast.

Stap 12: Knoop en elastiek doorvoer

Naai nu met de hand de knoop aan de binnenkant naast het gat waar straks het elastiek doorheen kan. Let op: zet het knoop alleen vast aan de stof en niet aan elastiek.

Daarna kun je het elastiek door het gat naar buiten trekken en om het knoopje vast zetten.

Leuke rok met of zonder voering!

Do's

Echt een leuk patroon en leuk resultaat! Weer eens wat anders.

  • Leuk met een zomers motief, maar ook zeker geschikt voor de herfst en lente

Don'ts

  • Ik vind de tunnel voor het elastiek best nauw, er is erg weinig speling.
  • Voor mijn dochter is het elastiek te lang, dus de volgende keer zet ik er een korter elastiek in. Dan heeft ze ook minder grote hobbel aan elastiek op de rug.
  • Ik vind het jammer dat ze standaard de volant kwartslag draaien in patroon. Gelukkig kan het ook anders!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply